Слънчевите изригвания може изобщо да не са изригвания, а много дълъг процес

40596
Слънчевите изригвания може изобщо да не са изригвания, а много дълъг процес
Снимка: NASA/GSFC/SDO

Слънчевите изригвания са електромагнитно излъчване, което се „излива“ в Космоса, когато определено ниво на магнитна енергия се натрупа в атмосферата на нашата звезда. Тези емисии са толкова мощни, че могат да предизвикат прекъсване в радиокомуникациите на Земята, да попречат на работата на сателитите в околоземна орбита и дори да доведат до прекъсване на електрозахранването.

ОЩЕ: Космически мистерии: Слънцето движи ли се в Слънчевата система?

Изригванията обикновено се класифицират според количеството енергия, което излъчват. Но на друг параметър – скоростта на натрупване на тази енергия – учените не обръщали внимание няколко десетилетия: откакто за първи път през 80-те години на миналия век за първи път били открити бавно развиващите се изригвания. Сега учените се върнали към този въпрос и разбрали, че има много такива изригвания и наблюдението им може значително да промени представите за това какви процеси се случват на Слънцето. Изследването е публикувано в списанието Solar Physics, съобщава порталът EurekAlert.

Екип учени под ръководството на Аравинд Бхарати Валуван от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) са анализирали данни, получени през първите три години от работата на орбиталния апарат Chandrayaan-2, който е наблюдавал Слънцето. Те успели да каталогизират близо 1400 бавни изригвания – това е пробив, като се има предвид, че за предишните 40 години са били открити само 100 такива.

Основната характеристика на такива изригвания е разликата в съотношението между това колко време е необходимо за натрупване на максимална енергия и колко време е необходимо за нейното разсейване след пика. При обикновени изригвания съотношението е около 1:4. Тоест, ако продължи пет минути, тогава покачването до пика ще настъпи след минута, а разсейването ще продължи четири минути. При бавни изригвания фазите продължават приблизително еднакво време.

Тази разлика в структурата на процеса изглежда още по-впечатляваща, ако се отчита, че слънчевите изригвания могат да продължат от няколко минути до няколко часа, а температурата на пика достига 10 милиона градуса по Келвин. Откриването на голям брой бавни изригвания и по-нататъшното им изследване може да промени разбирането на учените за това как обикновено протича този процес.

ОЩЕ: В центъра на Слънцето може да има черна дупка вместо ядро

„Предстои вълнуваща работа. Идентифицирахме два различни вида изригвания, но те може да са повече. Как се различават процесите? Какво кара енергията да нараства и спада с различна скорост? Това е нещо, което трябва да разберем в бъдеще“, обяснява Валуван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com