Списъкът на шумерските царе и Кубаба: Първата царица на древния свят

20676
Списъкът на шумерските царе и Кубаба: Първата царица на древния свят
Снимка: Georges Jansoone / Public Domain

От Клеопатра до Разия Султан, историята е пълна с могъщи жени, които се противопоставят на нормите на своето време. Но чували ли сте някога за царица Кубаба?

Владетелка на Шумер около 2500 г. пр.н.е., тя може би е първата записана жена владетел в древната история. Царица Кубаба (Ку-Баба) е завладяваща фигура в историята на Месопотамия, смята се, че е управлявала града държава Киш през третото хилядолетие пр.н.е. Една от най-ранните жени лидери в историята, нейната история е важна част от пъзела за разбирането на ролята на жените в древните общества, пише Ancient Origins.

Кубаба и списъкът на царете

Името на Кубаба се появява в списък, известен като „Списъкът на царете“, който е единственият писмен запис за нейното царуване. Списъкът е точно това, което подсказва името – списък на шумерските царе. Той отбелязва накратко продължителността на всяко отделно управление и града, в който е царувал владетелят. В този списък тя се нарича „лугал“, или цар, а не „ереш“ (съпруга на цар). От този изчерпателен списък нейното е единственото име на жена, засвидетелствано в него.

Рядка статуя на бога на светкавиците е открита в Мексико

„Тогава Мари беше победен и царството беше взето от Киш.“

Списък на шумерските царе Public Domain

Твърди се, че Ку-Баба „жената кръчмарка, която утвърди основите на Киш“, управлявала 100 години.

Уловката тук е, че списъкът не е най-достоверният исторически източник. Той често размива границата между история и легенда. Пример за това е името на Енмен-лу-ана, за който се твърди, че е управлявал 43 200 години! Или самото царуване на Кубаба, което сочи, че тя е имала малко вероятни 100 години начело на Шумер! В същото време съществува възможност интерпретираната концепция за времето да е различна от системата, която следваме днес.

Кръчмарка, превърнала се в богиня?

До името на Кубаба пише „Жената кръчмарка, която утвърди основите на Киш“. Възходът на Кубаба на власт в Киш е обвит в мистерия, но има съгласие, че тя е била кръчмарка, което може да е свързано с проституцията според древните шумерски текстове. Град Киш е бил известен със своето богатство и мощ и е изиграл значителна роля в развитието на месопотамската цивилизация.

Забележителни феминистки учени ревизионисти, като Клаудия Е. Сутер например, пишат, че Кубаба понякога е била характеризирана като пазителка на публичен дом, което е начин да я омаловажат и демонстрира „отношението към жените в доминираното от мъже ранно месопотамско общество“.

Напротив, варенето и продажбата на бира в древния месопотамски свят е било изключително уважавано начинание. Съществувала древна връзка между женската божественост и алкохола и според теолога Карол Р. Фонтейн Кубаба би била възприемана като „успешна бизнес дама“.

Откриха изгубен 4500-годишен дворец на митичен шумерски цар

Твърди се, че тя е била мила и справедлива към клиентите си, което ѝ е спечелило репутация на доброжелателна личност. С времето репутацията ѝ нараснала и тя започнала да се почита като богиня. Това обяснява нейното изкачване като царица, тъй като тя не се е омъжила за цар, нито е наследила властта от родител.

Клинописна плочка от древен Шумер изобразява значението на бирата в икономиката и обществото на древна Месопотамия. Jim Kuhn / CC BY 2.0

Има легенда, че онези владетели, които не са почитали бог Мардук с рибни приношения в храма Есагила, са имали нещастен край. Смята се, че Кубаба е нахранила рибар и в замяна го помолила да предложи улова си на храма Есагила. Благоволението на Мардук в отговор не е изненадващо: „Нека бъде така“, казал богът и с това „повери на Кубаба, кръчмарката, суверенитета над целия свят“.

Някои източници предполагат, че тя е била член на управляващата династия Киш и че е наследила трона от баща си. Други предполагат, че тя е била обикновена жена, издигнала се до властта благодарение на собствените си способности и харизма. Каквато и да е истината, Кубаба е била чудесен лидер, който е оставил трайна следа върху Киш.

Постиженията на царица Кубаба

В древната шумерска традиция царството не е обвързано с постоянна столица, а по-скоро се премества от място на място, дарявано от боговете на един град и прехвърляно по тяхно желание. Преди Кубаба, която е единственият член на Третата династия на Киш, столицата е била в Мари повече от век и се е преместила в Акшак след Кубаба. Въпреки това, синът на Кубаба Пузер-Суен и внукът Ур-Забаба преместили временно столицата обратно в Киш.

Фасада на храма на Инана в Урук, Ирак. Женско божество, изливащо животворна вода. Osama Shukir Muhammed Amin / CC BY-SA 4.0

Едно от най-значимите постижения на Кубаба е построяването на храм, посветен на богинята Инана. Този храм се намирал в сърцето на Киш и бил един от най-важните религиозни обекти в региона. Смята се, че Кубаба е била предана поклонница на Инана и храмът е отражение на нейните религиозни вярвания и ценности.

Как е устроена Вселената: версия на шумерите, на която е трудно да не се възхитим

В допълнение към религиозните си проекти Кубаба била и военен лидер начело на мощна армия. Твърди се, че тя е разширила територията на Киш чрез серия от военни кампании, които са помогнали за утвърждаването на Киш като основна сила в региона. Военната мощ на Кубаба била важен фактор за нейното управление и допринесла да се гарантира продължаващото ѝ господство над Киш.

Защо е приключило царуването ѝ? Кубаба се сблъскала с опозиция от съперничещи си градове държави и от самия Киш. Някои казват, че тя е била свалена от собствените си поданици, докато други по-добри разкази показват, че тя е абдикирала от трона и се е оттеглила в уединение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com