Откриха изгубен 4500-годишен дворец на митичен шумерски цар

9635
Откриха изгубен 4500-годишен дворец на митичен шумерски цар
Снимка: British Museum

Археолози, работещи в Южен Ирак, откриха 4500-годишен дворец, свързан с митичен цар, чиято заровена библиотека от глинени плочки може да запълни празнините в древна епична поема, вдъхновила части от Библията.

Царският дворец на древния шумерски град Гирсу, който сега се намира в Тело, Южен Ирак, е открит по време на теренна работа миналата година от британски и иракски археолози. Покрай древния град са открити повече от 200 клинописни плочки, съдържащи административни записи на древния град. Откритието е резултат от проекта Girsu, археологическо сътрудничество, създадено през 2015 г., ръководено от Британския музей и финансирано от базирания в Лос Анджелис Getty Museum.

Д-р Себастиен Рей, ръководител на проекта Girsu, казва, че под пустинния пясък и отломки от стари разкопки лежат „важни текстове“ и „древни фрагменти“, които може да „променят начина, по който мислим“ за първата цивилизация в света.

Шумерската цивилизация е просъществувала от 4500 до 1900 г. пр.н.е., но знанието за шумерите е изгубено, докато френски екип, ръководен от Ернест дьо Сарзек, не открива Гирсу през 1877 г..

Руините на Гирсу David Stanley / CC BY 2.0

Древният град е изследван и след това е изоставен за повече от век. През 2015 г. екип под ръководството на Британския музей започва да пресява отломките и „опаковките цигари на французите“, които преди това са го разкопавали, казва д-р Рей.

Екипът му търсел храма на божеството Нингирсу, за което по-рано разкрити текстове свидетелствали, че трябва да се намира там. Изследователите най-накрая открили „светая светих“, която „както Кааба“ в Мека, Саудитска Арабия, привличала поклонници.

Британският екип, работещ с иракските власти, потърсил и двореца на Гудеа, полумитичен шумерски цар, за който древните текстове казват, че също трябва да се намира в Гирсу.

Дворецът може да съдържа клинописни текстове, описващи подробно ежедневния живот на града, и потенциално да включва изгубени плочи от Епоса за Гилгамеш – 4000-годишна поема, чиито митове са използвани в Библията, „основно разказа за потопа“.

Фрагменти от Епоса за Гилгамеш са достъпни благодарение на ИИ

Епосът за Гилгамеш разказва историята за едноименния цар воин, който убива демони със своя спътник, докато смъртта на приятеля му не го подтиква да търси източник на безсмъртен живот. По време на пътуването си той среща Утнапищим – човек, избран от боговете да построи лодка, за да оцелее след потоп, изпратен да унищожи човечеството.

Д-р Рей вярва, че в Гирсу има светилище на Гилгамеш, което може, с помощта на текстове, да предложи прозрения за този мит.

British Museum

Наред с откриването на двореца и плочките бил идентифициран и главният храм, посветен на шумерския бог Нинирсу. За неговото съществуване се е знаело само от древни надписи, открити покрай първите разкопки на древния град.

Проектът следва иракската схема, първоначално финансирана от британското правителство в отговор на унищожаването на важни обекти на културното наследство в Ирак и Сирия от „Ислямска държава“. Програмата е обучила повече от 70 иракчани да провеждат разкопки в Гирсу.

Шумерите са обитавали древния източен средиземноморски регион на Месопотамия и са отговорни за много технологични постижения, включително измервания на времето, както и клинописна писменост.

Според Хартвиг Фишер, директор на Британския музей, мястото на древния град в Южен Ирак е „едно от най-очарователните места, които някога съм посещавал“.

Древните шумери може да не са толкова известна цивилизация като древните египтяни или гърци, но според д-р Тимъти Потс, директор на Getty Museum, Гирсу е „вероятно един от най-важните обекти на наследство в света, за който много малко знаем“.

ОЩЕ: Археолози откриха шумерска механа с веранда и хладилник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно