Спрей срещу деменция завърши предклинични изпитания в Япония

8166
Спрей срещу деменция завърши предклинични изпитания в Япония
Снимка: iStock

Японски учени обявиха завършването на предклинични изпитания на интраназално лекарство, което забавя развитието на невродегенеративни процеси. Средството използва няколко често използвани лекарства и е работило успешно при мишки, без да причинява опасни странични ефекти. Това става ясно от статия, публикувана в списание Frontiers in Neuroscience. Изследването е описано накратко в прессъобщение на Университета в Осака.

Болестта на Алцхаймер и някои други невродегенеративни заболявания са тясно свързани с плътни натрупвания от амилоидни протеини в невроните, които в крайна сметка причиняват тяхната смърт и разрушаване на цялата мозъчна структура. Преди няколко години Таками Томияма и колегите му установили, че приемът на добре познатия полусинтетичен антибиотик рифампицин забавя натрупването на амилоиди, когато се използва в най-ранните стадии на заболяването.

Стареенето има три етапа, установиха изследователи

Учените от Станфордския университет разказват за три етапа на стареенето на човека. Статията на специалистите е публикувана в научното ...

Лекарите използват рифампицин за лечение на туберкулоза, но с повишено внимание, тъй като има токсично въздействие върху черния дроб. Ето защо, въпреки обнадеждаващите резултати, получени при лабораторни мишки, японските учени не бързали да преминат към изпитания върху хора, а вместо това започнали да търсят начини за защита на черния дроб от рифампицин. За тази цел те решили да въведат лекарството интраназално, което позволява на веществото бързо да проникне в мозъка, заобикаляйки преминаването през черния дроб.

Osaka Metropolitan University

Освен това антибиотикът бил съчетан с препарат, способен да снижи хепатотоксичния му ефект. Подходящо вещество се оказал ресвератролът - добре познат антиоксидант, който се съдържа в ципите на гроздето (и виното). В нови експерименти Томияма и колегите му изпитали действието на комбинирания препарат от рифампицин и ресвератрол при интраназално въвеждане на мишки.

Експериментите били с животни от различни моделни линии, получени за изследване на невродегенеративните процеси в мозъка. Те получавали рифампицин и ресвератрол пет пъти седмично, в продължение на един месец, и впоследствие демонстрирали отсъствие на амилоидни плаки и подобрена когнитивна ефективност в сравнение с мишките в контролната група. В същото време при тях не били забелязани признаци на увреждане на черния дроб.

Медици назоваха ранните признаци на деменция при 40-годишните

Алцхаймер все по-често поразява хора на възраст до 40 години, твърди Благотворителната организация по изследване на деменцията във Вели...

Авторите отбелязват, че количествата антибиотик, необходими за защита срещу болестта на Алцхаймер, са на порядък по-малко от тези, използвани при лечението на туберкулоза – по-малко от 0,1 милиграма на килограм телесно тегло срещу 10 милиграма на килограм. Всичко това звучи много обнадеждаващо и прави възможна подготовката за клинични изпитвания на комбинираното лекарство при хора. Японските учени планират да се заемат с това в близко бъдеще.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com