Стареем по уникален сценарий

15685
Стареем по уникален сценарий

Биолози са изяснили, че всеки орган от тялото на човека и животните старее по свой уникален сценарий и със своя скорост, като наблюдавали как се изменяла работата на клетките в мозъка, черния дроб и други части от организма на мишки според тяхното остаряване, става ясно от статия, публикувана в сп. Cell Systems.

"Фокусирахме вниманието си на черния дроб и мозъка, тъй като тези органи имат кардинално различни способности за самовъзстановяване. Черният дроб умее да се регенерира дори ако е орган на много стар човек или животно. В мозъка всичко е обратното – нашите предишни изследвания показаха, че много белтъци в невроните не се променят през целия живот", казва Мартин Хетцер (Martin Hetzer) от института Салк в Ла Джола (САЩ).

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizm...

Хетцер и колегите му изяснили, че нашият организъм старее неравномерно и нееднакво във всичките си органи, всеки от които има собствена "програма", като сравнили как са устроени и работят белтъците в клетките на млади и възрастни мишки.

Както отбелязват учените, техните колеги обикновено са фокусирали вниманието си на това, колко добре са се съхранили гените, а не на състоянието на белтъците и молекулите РНК.

Като наблюдавали състоянието на клетките на черния дроб и мозъка в организма на млади шестмесечни и възрастни двегодишни мишки, учените забелязали, че белтъчното съдържание и системата за събиране на молекули старее абсолютно различно. В случая с мозъка от стареенето най-много страдали белтъците, отговорни за предаването на сигнали между клетките, и самата машина по сбор на белтъци.

В черния дроб стареенето вървяло по различен път – в неговите клетки проблеми възниквали на първо място с белтъците, отговорни за разчитането на гените и управление на метаболитните клетки. Нещо подобно се случвало и в другите органи – всеки от тях имал характерен свой собствен набор от стареещи белтъци, чиято ефективност на работа спадала с различна скорост.

Кампания за забавяне на стареенето има за цел да създаде най-голямата база данни от геноми

Генетикът Крег Вентър, известен с разработката си, определена като “първата синтетична форма на живот”, стартира компания, ...

Всичко това говори, че старостта не може да се разглежда като един процес за целия организъм – това е много сложен феномен, пораждан от стареенето на всеки орган поотделно и тяхното взаимодействие помежду си.

Както се надяват учените, бъдещите наблюдения на изменението в работата на белтъците ще помогнат да се разбере как може да се забави или да се спре стареенето поне в част от най-бързо стареещите органи, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно