Уникално лекарство забавя стареенето

32358
Уникално лекарство забавя стареенето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени от Нюйоркската медицинска школа "Алберт Айнщайн" са разработили лекарство, което забавя стареенето. Резултатът е получен след редица лабораторни изследвания и тестове.

Новата разработка действа на основата на метформин. Основната задача на провеждането на опитите се е състояла в това да се разработи ваксина, която дава на човека възможност за съхрани младостта си. Разработеното лекарство снижава вероятността от възникване на различни болести, появяващи се при възрастните.

Когато старостта отдалечава смъртта

Някои видове са по-малко застрашени от смърт, достигнали до старостта, отколкото на по-ранна възраст. „Еволюцията е измайсторил...

Според изследователите смъртта настъпва от натрупало се голямо количество болести, а не от старост. Възрастният организъм не може качествено да се бори с вируси, поради което значително се увеличава рискът от летален изход.

Биолозите от медицинска школа "Алберт Айнщайн" твърдят, че техният препарат е способен да забави стареенето. По-точно казано, таблетката снижава вероятността от поява на заболявания, свързани с напредналата възраст.

Миналия месец учените са подали заявка за одобряване на препарата за клинични изпитания върху хора в Управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ (Food and Drug Administration, FDA).

Доктор Нир Барзилай, водещ специалист в изследването и директор на Института по стареене, пояснява, че животворните ефекти на препарата са наблюдавани при гризачи и червеи нематоди. Д-р Барзилай допълва, че екипът му разполага с най-пълни данни по изследване на този препарат и има всички основания да смята, че той ще се отрази благотворно на човешкия организъм.

В заявката за FDA изследователите са представили програма за тестване на препарата, която те са нарекли TAME (Targeting Ageing with Metformin,

Най-добрата здравна инвестиция - забавяне на старостта

След ново изследване в САЩ, стана ясно, че забавянето на остаряването е по-добра инвестиция в общественото здраве, отколкото научните и...

"Смятаме, че задържането на стареенето е единственият начин значително да се отложи настъпването на възрастови болести, намаляването на времето, което хората прекарват в старост и болно състояние и увеличаване на очакваната продължителност на активния живот", пишат биолозите в заявката.

Изследванията в рамките на TAME отварят пътя към изучаването и на други препарати, които могат да въздействат върху организма по подобен начин. Д-р Барзалай и екипът му не очакват метформинът да се окаже най-доброто "лекарство срещу старост" – но поне може да стане първият такъв препарат.

Сега учените се надяват, че FDA ще позволи да се характеризира стареенето като "симптом", а само в този случай ще станат възможни медикаментозните методи за въздействие.

Учените вече са открили, че някои препарати влияят благотворно на организма и намаляват признаците на стареене. Това са противораковото средство рапамицин и антиоксидантът ресвератрол. Наскоро беше открит и нов клас лекарства, забавящи процеса по стареене – това са противотуморното средство с насочено действие дазатиниб и кверцетин, вещество срещу отоци, спазми, възпаления и съдържащо се в много плодове и зеленчуци.

Както пояснява д-р Барзилай, метформинът има безспорно преимущество – той се използва вече няколко десетилетия, във връзка с което лекарите добре са изучили въздействието му върху организма и страничните ефекти.

Старостта започва на 39 години

Американски учени са установили възрастта, на която започва стареенето - 39 години. На 38 години, обясняват учените, се достига пи...

В TAME ще вземат участие 30 специалисти и 15 000 доброволци на възраст от 70 до 80 години в няколко части на САЩ. Експериментът ще продължи две години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com