X
 
 

Стотици растения са измрели през последните 250 години

1271 0
Стотици растения са измрели през последните 250 години
Снимка: Pixabay
Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през последните 250 години. Това показва ново изследване, цитирано от BBC, предаде БГНЕС.

Броят на загубените растения се базира на реално изчезнали видове, а не на предположения и е два пъти по-голям от всички изтребени видове птици, бозайници и риби взети заедно.

Растения завоеватели атакуват крепостните стени на Истанбул

Стените на Стария град в Истанбул, които са един от най-дългите исторически артефакти в света, са под заплахата на "инвазивни" растения...

Според учените растенията измират 500 пъти по-бързо, отколкото се предполагаше първоначално.

През май в доклад на ООН се посочваше, че 1 милион животни и растения са заплашени от изчезване. Учените твърдят, че анализът на всички документирани изчезнали растения в света показва какви поуки трябва да си вземат хората, за да спрат бъдещи подобни трагедии.

"Повечето хора могат да назоват какво животно е изчезнало през последния век, но малцина могат да кажат името на изчезнало растение", посочва доктор Аелис Хъмфрис от Университета в Стокхолм.

Сред изчезналите растения са чилийското сандалово дърво, което е било ценено заради етеричните си масла, цветето "Трисмиа американа", което прекарва голяма част от жизнения си цикъл под земята, и маслиненото дърво Света Елена, което има розови цветове.

Учени откриха в растенията аналог на нервна система

Растенията могат да предават информация за опасност с помощта на система, напомняща нервната система на животните. Това се казва в стат...

Най-големи са пораженията върху флората на островите и в тропиците, които са дом на високо ценените тропически гори и имат голямо биоразнообразие.

За щастие има и светлина в тунела – няколко растения, смятани за отдавна изчезнали като чилийският минзухар бяха отново открити.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...