Странно послание, скрито във викторианска рокля, се оказа отдавна изгубен шифър

6137
Странно послание, скрито във викторианска рокля, се оказа отдавна изгубен шифър
Снимка: Sara Rivers-Cofield

Знаменитата „криптограма на копринената рокля“ най-накрая беше дешифрирана –тайната информация съвсем не била романтична

Преди десет години археологът Сара Ривърс-Кофийлд купува викторианска копринена рокля в Мейн. Обръщайки полата наопаки, тя открива таен джоб, съдържащ смачкана хартия. На листовете се разкриват две дузини реда очевидни безсмислици, включително фрази като „Grub wrongful hug duck fagan each“ и „Calgarry Cuba Unguard confute duck fagan egypt“.

Закупената от изследователката рокля, в която тя открила таен джоб. Sara Rivers-Cofield

Почти десет години най-добрите криптографи се опитват да разбият този шифър. Някои смятали „криптограмата на копринената рокля“ за един от 50-те топ неразгадани шифри в света.

Наскоро Уейн Чан, компютърен анализатор от Университета на Манитоба (Канада), не само изяснил какво означават тези думи, но и посочил точния ден, в който са били написани: 27 май 1888 г. Той е публикувал изследването си в списание Cryptologia.

Както станало ясно, съобщенията са вид телеграфен код, който е бил използван от американската армия и Метеорологичното бюро през 19. век. Този конкретен код е използван само от малка група правителствени служители, които отговарят за създаването на националната метеорологична карта. Телеграфните кодове били необходими, за да се намалят разходите за предаване на данни – телеграмите през 19. век са били скъпи.

Съобщението е дешифрирано по книга, публикувана от военното министерство на САЩ през 1877 г. и достъпна в интернет. Според кодовата книга типичната прогноза за времето може да гласи: „Memphis Target Kernel One Nile Bigot Tide“.

Първата дума „Мемфис“ описва метеорологичната станция. Втората дума „Target“ е налягане и температура. Думите, започващи с гласни, може да показват спад на налягането или температурата. От друга страна, думите, започващи със съгласни, отбелязват повишаващо се налягане или температура в зависимост от позицията им в азбуката.

Например, ако втората дума в метеорологичния код е „Dundee“, тя се разделя на „Du“, което показва налягане от 0,2 бара (американската единица за налягане), и „de“, което показва температура от 24 градуси по Фаренхайт. Междувременно думата "Unfold" е съставена от "U", което показва стойност на барометъра 0, и "fo", което показва температура от 38 градуса. "Target" показва температура от 44 градуса и налягане 0,92.

Следващата дума в последователността, "Kernel", показва времето от денонощието и точката на оросяване. „One“ и „Nile“ обясняват вятъра и валежите. „Bigot“ съдържа информация за скоростта на вятъра и максималната температура, а накрая „Tide“ сочи височината на реката.

Метеорологичните кодове на канадските станции били форматирани по различен начин от тези в САЩ, което допълнително усложнило нещата. След като разшифровал всички редове, Чен погледнал националните метеорологични данни от Съединените щати и Канада, за да разбере точно кой ден се описва. Най-вероятно това е било 27 май 1888 г. Всички местни прогнози за този ден вероятно са били събрани в телеграфната зала на Министерството на войната във Вашингтон. Жените там са заемали длъжности като чиновници, преписвачки, машинописки или подвързвачки на книги.

Защо служителката е скрила тези хартийки в таен джоб, остава загадка. За момента се знае само, че върху роклята е бродирано името Бенет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com