Събитията, които стават на Коледа и променят историята и света

11160
Събитията, които стават на Коледа и променят историята и света
Снимка: Getty Images/Gulliver

По цял свят Коледа се свързва с раждането на Исус и с украси, трапези и песни. Малко хора обаче знаят, че на този ден са се случили значими исторически събития, някои от които променят хода на развитието на света. Ето и обобщението, направено от БГНЕС.

1. През 800-та година Карл Велики е коронясан за император на Свещената Римска империя.

Здраве и човещина – това си пожелаха българите за Коледа

Тържествен камбанен звън от купола на столичния катедрален храм „Св. Александър Невски“ възвести за сетен път Рождество Хри...

Често наричан "Бащата на Европа", Карл Велики е франкски крал, който обединява голяма част от континента под знамето на Каролинската империя. Започвайки в края на 700-та година, Карл Велики изградил огромно царство чрез обширни военни кампании срещу саксонците, ломбардите и аварите. Набожен католик, той също така провежда строги религиозни реформи.

На Коледа през 800 г. папа Лъв III коронясва Карл Велики за "император на римляните" по време на церемония в базиликата "Свети Петър". Тази спорна коронация възстановява Западноримската империя и утвърждава Карл Велики като лидер на по-голямата част от Европа. По-важното е, че го поставя наравно с византийската императрица Ирина, която управлява Източната империя в Константинопол. Карл Велики служи като император в продължение на 13 години и неговите правни и образователни реформи предизвикват културно възраждане и обединяват голяма част от Европа за първи път след падането на Римската империя.

2. През 1066 година Уилям Завоевателят е коронясан за крал на Англия.

На Коледа, 1066 година, Уилям, херцог на Нормандия - по-известен като Уилям Завоевателят - е коронясан за крал на Англия в Уестминстърското абатство в Лондон. Тази коронация идва след легендарното нашествие на Уилям на Британските острови, приключило през октомври 1066 година с победа над крал Харолд II в битката при Хейстингс.

Заради 21-годишното управление на Уилям Завоевателя много нормански обичаи и закони намират своя път в английския живот. След като консолидира властта си чрез изграждане на известни структури като Лондонската кула и замъка Уиндзор, Уилям също дава богата земя на своите френскоговорящи съюзници. Това не само трайно променя развитието на английския език - почти една трета от съвременния английски произлиза от френски думи - но и допринася за възхода на феодалната система на управление, характеризираща голяма част от Средновековието.

Честита Коледа

Традиционният поздрав за Рождество Христово е Весела Коледа. Тази година обаче за твърде много хора Коледа няма да е весела. Затова и щ...

3. Коледното примирие в Първата световна война през 1914 г.

През 1914 г. коледният дух се проявява на най-малко вероятното място - бойно поле в Първата световна война. Започвайки вечерта на 24 декември, десетки германски, британски и френски войски в Белгия свалили оръжието и инициирали спонтанно прекратяване на огъня. Примирието е подбудено от германците, които украсяват окопите си с коледни елхи и свещи и започват да пеят коледни песни като "Тиха нощ". Британските войски отговорили със собствена интерпретация на "Първият Ноел" и уморените бойци в крайна сметка се втурнали към "ничията земя" - опасното пространство, разделящо окопите, за да се поздравят и да се ръкуват.

Според разкази на очевидци, войниците са споделяли цигари и по глътка уиски, а някои са си разменяли коледни подаръци с мъже, по които са стреляли само преди часове. Възползвайки се от краткото затишие в битката, някои шотландски, английски и германски войски дори изиграли футболен мач на замръзналото бойно поле. Примирието не било наказано от командващите офицери от двете страни и в крайна сметка мъжете били извикани обратно в съответните си окопи, за да възобновят боевете. По-късните опити за празнични срещи били осуетени, но "Коледното примирие" станало забележителен пример за споделена човечност и братство на бойното поле.

4. 1968 година - "Аполо 8" прави първа обиколка около Луната

Като част от мисията на "Аполо 8" от 1968 г. астронавтите Франк Борман, Джим Ловел и Уилям Андерс прекарали нощта преди Коледа в орбита около Луната. Първоначално операцията била планирана за изпробване на лунния модул - използван по-късно при лунното кацане на "Аполо 11" - в орбитата на Земята. Но когато работата по модула изостава от графика, НАСА амбициозно променя плана на мисията в лунно пътуване. "Аполо 8" се превръща в пионер в пилотирания космически полет. Тримата астронавти станали първите хора, напуснали гравитационното привличане на Земята; първите, обикаляли около Луната; първите, видели цялата Земя от космоса; първите, видели Тъмната страна на Луната.

В Ковид отделението на Александровска болница - запомнящ се жест, за да празнуват и болните

Всички болни в отделението за коронавирус на Александровска болница са получили таблети на Бъдни вечер, за да могат да се видят, макар ...

"Аполо 8" е може би най-добре запомнен днес с обръщението, което тримата астронавти направили, когато навлезли в орбитата на Луната в навечерието на Коледа. Докато на зрителите бяха показвани снимки на Луната и Земята от лунната орбита, Борман, Ловел и Андерс прочели началните редове на книгата Битие от Библията. Излъчването - завършило с известната реплика "Весела Коледа и Бог да благослови всички вас, всички на добрата Земя" - става едно от най-гледаните телевизионни събития в историята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно