Съвременният свят обърква сетивата ни и ни разболява

4002
Съвременният свят обърква сетивата ни и ни разболява
Снимка: iStock/Guliver

Съвременният свят е в остро противоречие с начина, по който са еволюирали сетивата ни и това ни прави късогледи, затлъстели и депресирани, предупреждават учените.

Дългото време на закрито, под изкуствена светлина, взирайки се в монитори, е причина за "епидемията от късогледство", тъй като в някои части на света почти 90% от населението се нуждае от очила.

Индустриалното производство на храна е превърнало природния вкус за захар у приматите, които се тъпчат с узрели плодове, в една от основните причини за затлъстяването в западния свят.

Обонянието ни също е атакувано от замърсения въздух, който дишаме и това има своите странични ефекти като депресия и тревожност например.

Трима експерти по три отделни сетива се изказаха по въпроса по време на годишната среща на Американската асоциация за напредъка в науката, пише Independent.

Професор Аманда Мелин от университета в Калгари заяви, че животът на закрито и прекомерната употреба на компютрите вредят на човешкото зрение.

"Стоим вътре, вкъщи, в офиса, на изкуствено осветление. Не прекарваме на открито толкова време, за колкото е еволюирала зрителната ни система. Трябва да излизаме повече навън, за да може очната ни ябълка да се развие нормално и да виждаме правилните пропорции на нещата, така че изображенията да са ясни и фокусирани върху ретината", допълни тя.

"Аз съм с късогледство и когато сваля очилата си, всички ставате много размазани. Нужно е да се вземат мерки и може би да се изработят политики, така че децата и младежите да прекарват повече време на открито", категорична е тя.

Пол Бреслин, професор по хранене, заяви, че една от причините за кризата със затлъстяването е вкусът ни за захар, който произлиза от "маймуната в нас".

"Любовта към захарта при хората може да се свърже с това, че ние всъщност сме маймуни и имаме общи предци с приматите от преди милиони години, които са живеели в гори и са се хранели предимно с плодове, едновременно сладки и кисели", заяви той.

"В екваториалните гори няма сезони. Плодовете просто се появяват и изчезват. Животните се качват и изяждат всичко възможно, от което може малко да напълнеят. След това слизат на земята и ядат насекоми, листа и други неща, които не са сладки. В съвременния свят обаче захарта и сладките храни са достъпни целогодишно", допълни Бреслин.

"Днес ние се качваме на дървото, но неговите плодове никога не свършват. И затова никога не слизаме. Само се тъпчем и тъпчем и ставаме все по-дебели и все по-дебели. Маймуната в нас ни кара да се качваме на дървото и да ядем сладко, защото тя обича сладко. И трябва да направим съзнателното усилие от време на време да спрем и да слезем от дървото", заключи той.

Професор Кара Хувър от университета в Аляска смята, че човешкият нос е в противоречие със съвременния свят.

"Чувството ни за обоняние се е развило в много богата на миризми околна среда, където постоянно човекът си е взаимодействал с тази околна среда. Днес обаче не си взаимодействаме със средата и живеем в изключително замърсени райони", заяви тя.

"Замърсяването нарушава чувството за обоняние и така ни излага на риск от неща като психични заболявания, депресии и тревожност, а също така ни излага и на риск за физическото ни здраве със заплахи като затлъстяването и нарушената социализация.

Счита се, че нарушеното обоняние спомага за прияждането, защото хората получават по-малко удоволствие от храната. Обонянието също така може да се използва, за да се долови страх или тревога в събеседника.

Според Хувър намаляването на замърсяването от твърдите и изкопаемите горива ще помогне за подобряване на ситуацията.

"Колкото по-зелен е един град, толкова по-добра ще е средата за обонянието ни. Зеленината също така ни насърчава да излизаме навън повече, да се излагаме на естествена слънчева светлина и да се откъснем от компютрите", категорична е тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com