Телескопът IceCube изключи „нова физика“ в квантовите свойства на гравитацията

775
Телескопът IceCube изключи „нова физика“ в квантовите свойства на гравитацията
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Неутринният телескоп IceCube не е открил никакви аномалии в процеса на превръщане на три различни вида неутрино едно в друго, които могат да показват съществуването на "нова физика" в работата на гравитацията на квантово ниво, твърдят физици. Резултатите от тези наблюдения на неутрино са публикувани в статия в списанието Nature Physics.

„Не открихме в данните от IceCube значителни аномалии в неутринните осцилации (превръщането на едни типове от тези частици в други техни вариации), които потенциално биха посочили наличието на неизвестни на теоретиците характеристики в работата на силата на гравитацията на квантово ниво. Освен това не открихме и следи от съществуването на различни дефекти в структурата на пространство-времето“, пишат изследователите.

Неутриното са най-леките и многобройни елементарни частици, които взаимодействат със заобикалящата ги материя само чрез гравитация и така наречените слаби взаимодействия. В средата на миналия век физиците установиха, че има три вида такива частици – тау, електронни и мюонни неутрино и антинеутрино.

Малко по-късно учените откриха, че неутриното от различни видове могат периодично да се превръщат едно в друго. Самият факт на съществуването на този процес, т.нар. неутринни осцилации, показва, че тези частици имат ненулева маса, което не се вписва в Стандартния модел на физиката на частиците. За да се определи тази маса, в момента се изграждат нови големи детектори за неутрино, като например японската установка Hyper-Kamiokande и американския проект DUNE.

Търсене на аномалии в квантовата гравитация

Все още тези детектори не са построени, което принуждава учените да търсят други подходи за търсене на „нова физика“ в поведението и трансформациите на неутриното. Например група физици под ръководството на професора от Технологичния институт на Джорджия в Атланта (САЩ) Игнацио Табоада използвали неутринни осцилации, за да търсят аномалии в характеристиките на работата на силата на гравитацията на квантово ниво.

Както отбелязват физиците, в миналото учените смятали, че проявите на квантовата гравитация не могат да бъдат видени и изследвани, освен ако материята не се приведе в състоянието, в което е била непосредствено след Големия взрив. Екипът на неутринния телескопа IceCube е открил теоретични доказателства, че това правило може да се нарушава в случая с осцилации на неутрино с високи енергии, които са пътували до Земята от извънгалактични източници в продължение на много милиарди години.

Водени от тези идеи, учените изучили целия набор от данни, събрани от IceCube през първите осем години от неговата работа – от 2010 до 2018 г., и определили честотата на трансформации на различни вариации на неутрино в други видове от тези частици. След това изследователите сравнили тези данни с резултатите от изчисляването на неутринните осцилации с помощта на Стандартния модел и седем различни варианта на „нова физика“, които допускат различни аномалии в работата на гравитационната сила на квантово ниво.

Оказало се, че нито един от алтернативните варианти не съвпада с данните от реални измервания, което изключва възможността за съществуването на предложените от тях аномалии в квантовата гравитация в много широк диапазон от параметри. Това значително стеснява полето за по-нататъшни търсения на „нова физика“ в свойствата на неутриното, обобщават професор Табоада и колегите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com