ТОП 10 на магическите ордени и тайни общества

16003
ТОП 10 на магическите ордени и тайни общества
Снимка: iStock

Кой не би искал да бъде магьосник, способен да прави заклинания и да владее природните сили? Хората се интересуват от магическата сила и магическите общества поради тяхната затвореност, мистичност и тайнственост, но много малко хора знаят за истинските магове и магически общества, които съществуват в нашия свят днес. Тези магически ордени са реални и ето 10 общества, които владеят магията.

Строители на Светилището (Builders Of The Adytum)

Строителите на Светилището, обикновено наричани BOTA, е магическа организация, базирана в Калифорния с филиали по целия свят. Основана от майстора зидар Пол Фостър Кейс, BOTA е посветена на духовното издигане на човечеството чрез вечната мъдрост, древно магическо знание, записано от Бог в природата.

Техните учения се основават на духовната сила на езотеричното Таро, астрологията, алхимията и Кабала. Целта на посветения е да достигне по-високи нива на съзнание и да стане едно с мислите на Бог.

BOTA (Builders of the Adytum) Tarot Deck / Amazon

Един от методите се състои в четенето на магическите карти Таро, формиране на мисловен образ на това, което картите представляват в живота на човека, и след това използване на символичната сила на тези образи за преодоляване на духовните проблеми и издигането към по-високо познание.

Ако някой практикува тези изкуства и го прави с желание за състрадание и справедливост, BOTA смята, че той може да се прероди с по-високи нива на магическа сила и тайни.

Орден на Източния Храм (Ordo Templi Orientis)

Ordo Templi Orientis (O.T.O.) („Орден на Източния Храм“ или „Орден на Тамплиерите от Ориента“) е може би олицетворение на магическите общества. Първоначално основана от Теодор Ройс като издънка на масонството, тя в крайна сметка е била изместена от Алистър Кроули и неговата религия Телема, която оказва дълбоко влияние върху нея.

Днес OTO е една от доминиращите организации, която все още представлява учението на Кроули заедно с Тифонския орден. OTO следва синергична смесица от масонска и телемска мисъл, като основният текст е „Книга на Закона“ на Кроули.

Уникурсалната хексаграма на Кроули. Изображение: Elembis / Public Domain

Ранговете на ордена са разделени на три нива или степени: посветените започват със степента Човек на Земята, повишават се в степен, докато станат част от степента Майстор и след това се издигат отново, докато накрая достигнат степента на Отшелник. Последователите на по-високо ниво научават по-сложни ритуали и магия, включително магически дневници и елевзински обреди, сексуална магия и ритуални жертвоприношения.

Орденът Рео Круа (Ordre Reaux Croix)

Много магически общества могат да проследят произхода си до масонството и Мартинизмът е един от най-забележителните отцепвания от него. Мистичната традиция е основана от Мартинес де Паскуали през XVIII век. Той комбинира масонските принципи с гностическата теология. Мартинистката школа се разраства и разпада през вековете, дори влиза в конфликт с баварските илюминати и дава съвети на цар Николай II.

Днес нейните традиции се поддържат от много различни общества, най-известното от които е Ordre Reaux Croix (ORC). ORC обединява различните школи и практики на Мартинизма и организира техните философии в три различни пътя към духовно просветление, представени като канделабри.

Печатът на Мартинисткия орден. Изображение: GTRus / CC BY-SA 4.0

Първият е Voie Cardiaque („Пътят на сърцето“), посветен на вътрешната медитация и символичната интерпретация. Вторият, Chevaliers Bienfaisantes de la Cite Sainte - Рицарската система на Жан-Батист Вилермоз, се фокусира върху просвещението чрез безкористни действия и рицарска хералдика.

Последните са Елус Коен (Elus Cohens), наследници на оригиналната магия, практикувана от Паскуали, които се посвещават на изучаването на заклинания, призовават астрални същества и свързват демонични влияния.

Братството на Сатурн (Fraternitas Saturni)

Едно от видните германски мистични общества е Fraternitas Saturni („Братството на Сатурн“). Организацията е създадена след така наречената Конференция Вайда през 1925 г., на която Алистър Кроули се опитва да се утвърди като лидер, известен като спасител на света, на германските магове и ложи. Тези, които отхвърлили Кроули, но били повлияни от неговата Телема, създали свое собствено магическо общество, независимо от неговото управление.

Братството на Сатурн е по същество телемично, тъй като орденът приема Закона на Телема. Изображение: Public Domain

Днес Братството на Сатурн е организирано в отделения, чиито членове се повишават чрез система от 33 степени. Според издигането в ранг посветеният изучава по-сложни магии и ритуали, базирани на смесица от телемични и астрологични традиции, наречени Магията на Сатурн.

Един от особените ритуали било призоваването на егрегор - астрално същество, което се явява съвкупност от идеали, емоции и стремежи на призоваващата група и може да приеме много физически форми. Един от тези егрегори, наречен GOTOS, осигурявал психическата сила на братството.

Илюминатите от Танатерос (Illuminates Of Thanateros)

Повечето магически общества се основават на древни социални йерархии и обичаи, но през 70-те години на миналия век новата магия и нейните привърженици се появили като нов претендент.

Тази магическа система, разработена от Питър Дж. Карол и Рей Шеруин в лондонския Ийст Енд, получила названието Магия на Хаоса и била опит да се скъса със старите анахронизми и да се замени суеверието с магическа система, основана на прагматичен, проверим и индивидуален опит.

Първоначално практикуващите официално сформирали Илюминатите от Танатерос (IOT) в австрийски замък и възнамерявали да променят света. IOT, благодарение на Магията на Хаоса, е много индивидуалистичен и се основава на магически умения и задължения пред ордена.

Сигилът на Хаоса е символът на Илюминатите на Танатерос. Изображение: Foobaz / Public Domain

Този меритократичен подход към управлението силно се различавал от другите магически ордени, но причинил разколи, които разцепили групата по политически мотиви. Членовете на IOT се опитват да постигнат гностическо състояние - екстатично състояние на променено съзнание, което да позволи на маговете да преодолеят всякакви ментални блокажи и да извършват магия по свой избор.

Един от тези ритуали е Инвокацията на Бафомет, когато маговете на хаоса могат да призоват въплъщение за общуване с друго съзнание или за промяна на физическата реалност. Членството е отворено и безплатно за всеки, който желае да се присъедини към IOT. Те смятат себе си за социално отговорни и често насърчават членове и дори не-членове да извършват заклинания и ритуали за благото на всички.

Слуги на Светлината (Servants Of The Light)

Когато мислим за магически заклинания, си представяме мистерии и скрито знание. Слугите на Светлината се противопоставят на това объркване и желаят да разпространят Западната Тайна Традиция сред всички, които искат да я учат.

Слугите са пламенни последователи на кабалистичните тенденции в западната магия, но вярват, че те могат да бъдат комбинирани с всяка религия или лична практика.

Изображение: Raziel777red / CC-BY-SA-4.0

За по-нататъшно разпространение на своите учения Слугите нямат рангове или определени практики. Вместо това те работят като истинска школа, където всеки може да се присъедини и да учи по всяко време.

Тази откритост променя динамиката на изучаването на магията, която Слугите разглеждат като начин за постигане на духовен баланс и единство, а не като власт над другите. Слугите получават своите пълномощия от мистичен колектив, известен като Alexandrae Fraternitatis - група, която се описва като възнесени владетели, свързани с висшата реалност.

Открит орден на Златната Зора (The Open Source Order Of The Golden Dawn)

Може ли магията да се промени заедно с културата? Да, така смята Орденът на Златната зора с отворен код (OSOGD), издънка на оригиналната Златна Зора.

Предимно състоящият се от езичници орден с отворен код вярва, че магическите практики на оригиналната Златна Зора са били твърде силно повлияни от преобладаващия викториански дух на времето, и затова са възприели начини да актуализират своята магия с помощта на технологиите.

Орденът споделя идеята, че информацията (или магията в случая на ордена) трябва да бъде достъпна за всеки, за да се развие до най-доброто възможно състояние.

Изображение: CC BY-SA 3.0

Пример за това е преминаването на Ордена с отворен код от християнските митове на оригиналната Златна Зора към по-универсален подход, включващ египетски и източен символизъм, както и технологично обосновани начини на изразяване. Пример за това е обредът Млякото на Звездите, който използва математически, духовни и магически средства за засилване на заклинанията и контрол на енергията.

Орденът Аурум Солис (Ordo Aurum Solis)

Много магически ордени и общества претендират за древно наследство, но Орденът на Златото на Слънцето - Ordo Aurum Solis (OAS) – наистина стои отделно, твърдейки, че неговата Огдоадска традиция е започната от египетския бог Тот.

Произхождайки от мистичните традиции на Гърция и птолемейски Египет, традицията на ордена се предавала от таен майстор на таен майстор, включително от такива хора като Платон и Гален, в традиция, наречена Златната верига, докато през 1897 г. не се образувала OAS.

Тот, Вторият Хермес. Jean-François Champollion / Brooklyn Museum

OAS разделя членовете на три отделни камари, за да класифицира техния ранг и умения. Тези членове следват три стъпала - теология, традиционна философия и накрая теургия, или висша магия. Теургията се счита за най-важния аспект за овладяване, пример за който се явява ритуалът Desmos kai Eklusis, в който човек става жив съд за Бога или Духа, за да предава божествените заповеди или знания на ордена.

Братството на Скритата Светлина (Fraternitas L.V.X. Occulta)

Американският клон на Златната Зора, получил независимост - Fraternitas L.V.X. Occulta, или Братството на Скритата Светлина - е посветено на обучението на малцина избрани в западните мистични традиции за служба на човечеството.

Терминът „Скрита светлина“ бил избран поради нумерологичното му съответствие с ключовия камък на храма на цар Соломон. Братството, макар и все още предимно американско, се е разпространило по целия свят.

Хермес Трисмегист. Public Domain

Това е традиционна школа за херметична практика, която преподава задочна магия и черпи своите методи от Изумрудените скрижали, най-ранния текст на западната магия. Тази магия може най-добре да бъде изразена с аксиомата „Каквото горе, това и долу“.

С други думи, когато някой иска да направи нещо с помощта на магическа сила, той трябва да се обедини с висшите астрални сили, за да го призове в нашия свят. Например, ако някой желае любов, той трябва да извърши своя ритуал под Луната, обърнат с лице на югозапад, и да използва вода.

Храмът на Сет (Temple Of Set)

В нощта на 21 юли 1975 г. с Майкъл Акино се свързал Сет - фигура, по-известна като Луцифер или Сатана. Сет поискал храмът му да бъде възстановен и ученията му отново да бъдат следвани. Тази митология, съчетана с влиянието на Телема, херметизма и езичеството, положила основата на Храма на Сет.

Падението на Луцифер, Гюстав Доре, илюстрация към „Изгубеният рай“ от Джон Милтън. Public Domain

Целта на Храма на Сет е самообожествяването на всички негови членове чрез разбирането на Сет и черната магия, на която той учи. Въпреки че има система от степени като традиционните магически ложи, Храмът на Сет е различен по това, че членовете му са организирани в групи, наречени Пилони, които могат да изучават езотерични теми като вампиризъм или тъмно рицарство в по-големи групи, наречени Ордени.

Храмът на Сет не предписва никакви официални ритуали, а вместо това насърчава членовете си да учат и развиват своя собствена черна магия и заклинания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com