Трик с гравитацията. Наклонената кула в Пиза се изправи с 4 сантиметра

11359
Трик с гравитацията. Наклонената кула в Пиза се изправи с 4 сантиметра
Снимка: iStock

В продължение на десетилетия инженери от цял ​​свят се опитват колективно да спасят емблематичната камбанария, която е преживяла множество земетресения и се е люшкала напред-назад, пише Science Alert.

Заслужава да се отбележи, че „пациентът“ не е от лесните – пациент на 850 години с наклон от около пет метра и слягане над три метра – надхитряването на гравитацията в случая не е лесна задача. Но изглежда, че учените все пак са успели да го постигнат.

Не без намесата на най-добрите инженери на планетата, наклонената кула в Пиза все пак успява да спечели неравна битка с гравитацията. Това се доказва от последните показатели – през последните 21 години камбанарията е успяла не само да не падне, но и да се изравни с 4 сантиметра.

Изследването е проведено от екип инженери геотехници и е финансирано от организацията с нестопанска цел Opera Primaziale Pisana (O₽A), която е създадена, за да наблюдава строителните работи за запазване на историческия обект. Според представител на O₽A „здравословното състояние на наклонената кула в Пиза е отлично“.

Строежът на камбанарията започва през 1174 г. Буквално няколко години по-късно, след изграждането само на първите няколко нива, става ясно, че нещо се е объркало. Плитката основа на кулата е изградена върху нестабилна основа от глина и пясък.

Инженерите се опитват в крачка да поправят ситуацият, като правят горните етажи по-високи от едната страна. Но резултатът е очевиден и до днес. Дълги години инженерите продължават да се борят с гравитацията. През 90-те години на миналия век кулата в Пиза се накланя с 5,5 градуса на юг и учените смятат, че вече не може да бъде спасена – гравитацията ще победи и камбанарията ще се срути.

Малко след това кулата е затворена за посетители и група учени под ръководството на строителния инженер Мишел Ямиолковски се заемат да я спасят. Първоначално те възнамеряват да помпат цимент под кулата, но се отказват от тази идея и решават да стабилизират камбанарията с 900 тона оловни тежести. Изглежда, това дава резултат и през 2001 г. стабилизацията е завършена – кулата се изравнява с 40 сантиметра, а ъгълът на наклон е 4 градуса, което обаче е двойно повече, отколкото след завършване на строителството през 1350 г.

През 2013 г. изследователите използват 3D скенери, за да създадат няколко цифрови реконструкции на кулата и да разработят опции, ако е необходима стабилизация на „пациента“. За щастие, според Нунцианте Скуелия, професор по геотехника в университета в Пиза, кулата сега се клати само леко, като се колебае средно с около половин милиметър на година.

Учените смятат, че в момента наклонената кула в Пиза не е в опасност, поне през следващите 300 години, а може би и повече. Освен това някои изследователи са толкова оптимистично настроени, че вярват, че един ден наклонената кула в Пиза може напълно да се изправи.

Любопитен е фактът, че почвата, която първоначално е поставила кулата в Пиза в „неудобно положение“ срещу гравитацията, сега, изглежда, е в състояние да я защити от земетресения, като дава на структурата по-дълъг и по-малко разрушителен период на вибрации при люлеене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно