Тромбоза след ваксина срещу коронавирус - наш лекар с предположение за особени случаи в Германия

17871
Тромбоза след ваксина срещу коронавирус - наш лекар с предположение за особени случаи в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Възможно ли е приемът на противозачатъчни да допринася за случаите на изключително редкия вид тромбози (запушване на вени на мозъка), които се появиха в Германия и заради които беше стопирана ваксинацията с оксфордската ваксина срещу коронавирус (на AstraZeneca)? Този въпрос поставя с публикация в своя личен Фейсбук профил д-р Аспарух Илиев, който от 2015 година завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн.

По думите му, Германия е държавата с вероятно най-високо приложение на противозачатъчни в Европа - още в тийнейджърска възраст момичетата биват убеждавани да приемат противозачатъчни. "За 20 години живот в тази държава не можах да разбера тази любов към тези таблетки. Важното е, че противозачатъчните са известни като лекарства, увеличаващи риска от тромбози. Въпреки, че е спекулация, че противозачатъчните са допринесли, това също трябва да се провери", пише д-р Илиев.

AstraZeneca: Няма данни за повишен риск от тромбоза заради нашата ваксина

Данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на ...

Той посочва, че става въпрос за 7 случая от 1 600 000 ваксинирани с препарата на AstraZeneca при средна честота на проблема 5 души на 1 000 000 за година. Особеност - 6 от 7-те случая са на млади жени.

Случаите на тромбози в Германия са забележителни."Тромбозата на черепно-синусовите вени (CVST) е рядък вид тромбоза, която засяга 5 от всеки 1 000 000 пациенти", казва пред CNN Джон Гибинс, директор на Института за сърдечно-съдови и метаболитни изследвания в Университета в Рединг и добавя, че конкретните обстоятелства около тези случаи все още не са ясни.

В Европа, досега докладваните случаи на тромбоза при ваксинирани хора са много малко и не са свързани помежду си, посочва БГНЕС, позовавайки се на материал на CNN. В Дания смъртен случай предизвика първоначалната вълна на отричане. След прилагане на 1,7 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, Германия е открила само седем случая на кръвосъсирване - макар и по-рядък тип, известен като мозъчна венозна тромбоза, кръвен съсирек във вена в мозъка, каза в понеделник Дирк Брокман, епидемиолог от Института "Роберт Кох".

Норвежката агенция по лекарствата заяви, че трима пациенти, които в момента се намират в болницата, "имат картина на рядко заболяване", тъй като пациентите имат необичайна комбинация от нисък брой тромбоцити, кръвни съсиреци в малки и големи съдове и кървене. Подобни комбинации от симптоми не са наблюдавани при хора, получавали други ваксини, каза агенцията.

Испания разследва смъртта на пациент след ваксиниране с AstraZeneca

Испанските здравни служители съобщиха, че разследват три случая на хора, получили тромбоза след инжектиране с ваксината на AstraZeneca,...

Холандска лаборатория е получила 10 съобщения за образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани срещу коронавирус, но с различни условия от тези в Норвегия.

Съсирването на кръвта или тромбозата се появява по различни причини, а венозната тромбоза е сравнително често срещана (засяга 1 до 2 на 1000 души)

В миналото е доказано, че някои ваксини имат редки, но сериозни странични ефекти. Например, опасенията относно страничните ефекти бяха повдигнати по време на пандемията от свински грип H1N1 през 2009 г., където в крайна сметка беше установено, че една от използваните ваксини има връзка с нарколепсията.

Още: Има ли политическа намеса в атаките срещу ваксината на AstraZeneca?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com