Турист "видя чудовището от Лох Нес" и твърди, че не е такова, каквото си мислим

12239
Турист "видя чудовището от Лох Нес" и твърди, че не е такова, каквото си мислим
Снимка: Getty Images/Guliver

Турист, който твърди, че е съзрял Неси, хвърля студена вода върху теорията, че мистериозното чудовище от дълбините на езерото Лох Нес е зелено.

Джарод Стронг казва, че бил потресен, след като забелязал Неси, и се оказало, че е то е тъмносиво. Последното официално наблюдение се случило на 21 октомври миналата година, но било регистрирано едва на 24 януари, пише Metro.

Джарод бил близо до замъка Уркхарт на брега на езерото, близо до Инвърнес, Шотландия, когато твърди, че е съзрял звяра. Миналата година е имало десет така наречени наблюдения.

„Бях близо до замъка със семейството си около 1 следобед, когато забелязах леко движение във водата. Тогава водата се размърда и от нея излезе дълга фигура“, казва Джарод.

ОЩЕ: Чудовището от Лох Нес не е змиорка, твърди изследовател

„То не беше зелено, каквото си мислех, че ще бъде, то беше по-скоро тъмносиво. След това бързо изчезна отново, но докато се връщаше, видях дълго тяло. Не знам колко дълго беше, но изглеждаше наистина дълго.“

Джарод твърди, че наблюдението е продължило около четири или пет секунди и създанието е било в средата на езерото. За съжаление това се случило толкова бързо, че той не успял да направи снимка.

Историята му идва, след като Ричард Стори от Уигтън, Къмбрия, казва, че е видял същество във водата две седмици и половина по-рано – на 3 октомври миналата година. Той вървял от Форт Август до Инвергари и твърди, че Неси е преплувало от брега до средата на езерото в 10:45 сутринта.

После изчезнало и се появило отново, а Стори успял да направи две снимки, но акаунтът му се появил наяве едва миналия месец.

На 7 октомври 29-годишният Саш Лейк от Бат, Съмърсет, твърди, че е видял чудовището и то било голямо колкото „двуетажен автобус“. Всичките десет наблюдения миналата година са докладвани в Официалния регистър за наблюдения на чудовището от Лох Нес.

Регистърът е създаден от експерта по Неси Гари Кембъл, който го основал през 1996 г. През 2022 г. наблюденията на Неси били само шест и седем през 2021 г., но цели 13 през 2020 г. През август миналата година се проведе мащабно търсене на Неси, включително с дронове.

Кратка история на Неси

Десетки наблюдения на необичайно създание в езерото Лох Нес и околностите му са докладвани още през VI век. Но идеята за „чудовище“, каквото го познаваме днес, не била популярна, докато една вестникарска статия през 1933 г. не съобщава за „звяр“ или „подобна на кит риба“, видяна „да се върти и потапя“ във водата от местна двойка, шофирала покрай езерото.

Тежест на историята придава човек на име Алекс Кембъл, който настоява, че историите за „страховито изглеждащо чудовище“ в езерото се носят наоколо „от поколения“. Известно е, че преди това са били записани само три предполагаеми „наблюдения“.

Твърди се, че зидарят от близкото село Александър Макдоналд видял „голямо животно с дебели крака“, което приличало на саламандър, да изскача от водата през 1988 г.

ОЩЕ: Чудовището от Лох Нес било лебед

Няма данни Макдоналд да е казал на някого за това наблюдение повече от 40 години след това, когато един вестник през 1933 г. го описва как разказва на непознати за това, преди да умре.

В статията се казва, че Макдоналд „често ходи на кея Абриачан и след като се качи на парахода, понякога доброволно съобщава информацията, че е видял „саламандъра“, както го нарича“.

Нещо повече – известно е, че самият Кембъл е предавал историята на Макдоналд на други хора по онова време – което повишава възможността тя да е оцветена от собствената му представа за чудовище в езерото.

По същия начин предполагаемо наблюдение през 1871 или 1872 г. от друг местен селянин се появява едва през 1934 г., когато той го предава на командир на Кралския флот, който написва книга за Неси, след като преживява две нервни кризи.

Най-ранното споменаване на чудовище в района се появява в биография от VII век на свети Колумба – ирландски монах, който разпространява християнството в Шотландия. Авторът твърди, че Колумба попаднал на местни жители, които погребвали човек край река Нес, който бил разкъсан и завлечен под водата от „воден звяр“.

Историците посочват, че разказите за водни зверове са били много разпространени в келтския фолклор и средновековните агиографии – книги за живота на светци – за които е широко известно, че са изпълнени с непотвърдени митове и „чудеса“.

Малко вероятно е историята за Неси да е такава, каквато е днес, без прочутата черно-бяла снимка, която сякаш показва звяр с дълга шия, показваща се над водата.

Изображението е едно от двете, направени от полковник Робърт Кенет Уилсън и широко разпространени като „доказателство“ за чудовището в продължение на десетилетия.

ОЩЕ: Да хванеш мита за опашката. Ирландец твърди, че е уловил чудовището от Лох Нес (ВИДЕО) 

Изображения на същество, подобно на динозавър, оттогава се разпространяват като горски пожар в популярната култура.

Снимките и видеоклиповете, появили се през това време, или са развенчани като измама, или не са успели да убедят хората в това, което е трябвало да покажат.

Например инженерът Тим Динсдейл, заснел обект през 1960 г. в езерото, настоява, че това го е превърнало от скептик във вярващ, но експертите, анализирали кадрите, казват, че това вероятно е просто лодка, заснета при лоши условия.

Най-важното е, че снимките на Уилсън оттогава са развенчани като сложна измама.

Един от участниците, Крис Спърлинг, разкрива на смъртния си одър, че е инсценирал снимката с Уилсън и двама други мъже, използвайки умен трик с реквизит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно