Учени: Метеорити са оформили вида на Земята такъв, какъвто го познаваме днес

2418
Учени: Метеорити са оформили вида на Земята такъв, какъвто го познаваме днес
Снимка: Getty Images

Учени от Университета Къртин в Западна Австралия откриха причината за образуването на континентите на древната Земя.

Според статия, публикувана в списание Nature, континентите са се образували в резултат на удари на гигантски метеорити. Смята се, че около три четвърти или повече от съвременната континентална кора се е образувала по време на архейския еон (преди 4 до 2,5 милиарда години), когато повърхността на Земята е била почти изцяло покрита с вода. През първите години от своето съществуване Земята претърпя масивна бомбардировка от астероиди, което довежда до стопяване и трансформиране на цялата земна кора, но преди 3,9 и 3,5 милиарда години интензивността на ударите рязко е намаляла. Предполага се, че именно тогава са възникнали първите геоложки платформи, но до момента не са получени доказателства за това.

Най-големият полуостров в Европа

Най-големият полуостров на Европейския континент, разположен в северозападната му част, е Скандинавският. Дължината му е около 1900 км,...

Изследователите анализираха изотопния състав вътре в кристалите на циркон в скалите от кратона Пилбара в Западна Австралия. Кратонът е остатък от континентална кора, запазен от архейските времена. Учените са идентифицирали признаци на низходящ процес на топене, който е започнал близо до повърхността и се е разпространил по-дълбоко, съобразно силата от удара на астероид. Самият кратон Пилбара изглежда се е формирал на три етапа.

И така, в една трета от цирконите, възникнали преди 3,6-3,4 милиарда години, са открити съотношения на изотопите на кислород-18 и кислород-16, които са характерни за хидротермално променени магмени скали. Хидротермалните метаморфози са възникнали поради просмукване на вода в части от земната кора, разцепени поради сблъсъци с астероиди.

Историята на кратона Пилбара започва преди около 3,6 милиарда години, когато Земята очевидно е била ударена от гигантски метеорит, което е довело до обширно топене на мантията и появата на най-старите циркони с изотопа кислород-18. Малко по-млад набор от 3,4 милиарда години циркони с кислород-18 съответства на слоеве с високо съдържание на сферични разтопени скални частици, които се появяват при екстремни температури на местата на ударите на метеорите. Така кратонът продължава да изпитва въздействието на метеоритните удари.

Накрая, цирконите, които са възникнали преди по-малко от три милиарда години, вече са били по-близо до повърхността на платформата, което показва продължаващата еволюция на кратона. Резултатите от изследването потвърждават, че земната кора продължи да бъде бомбардирана дълго време, но потокът от астероиди значително намаля, което позволи на някои древни платформи да продължат да съществуват, вместо да се стопяват.

Какво знаем за изгубен континент, от който България е била част?

Списанието Earth-Science Reviews обърна внимание на общите усилия на международен екип от учени като успешни и завършили с откриването ...

ОЩЕ: Как учените се опитаха да превърнат маймуна в човек

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com