Учени: Наднорменото тегло е причина за спад на интелигентността

3413
Учени: Наднорменото тегло е причина за спад на интелигентността
Снимка: iStock/Guliver

Канадски и европейски медици са установили, че наднорменото тегло съществено влошава работата на паметта и ума на човек, независимо от това как затлъстяването влияе върху нивата на кръвната захар и функционирането на кръвоносните съдове на мозъка. Резултатите от изследването на учените са публикувани в статия в списание JAMA Open Network.

„Нашите наблюдения показват, че наднорменото тегло е свързано с намаляване на остротата на ума и паметта, без да се отчита как влияе върху функционирането на съдовете на мозъка и неговия метаболизъм. По-специално най-затлъстелите доброволци се справяха с тестовете за интелигентност, сякаш са по-възрастни от техните слаби връстници с около три години", пишат изследователите.

Епидемия от деменция очаква човечеството

Експеримент ще лекува затлъстяване чрез деактивиране на хормона на глада

Специалисти от Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) и изследователи от Лондонския имперски колеж предлагат борба с...

Последните наблюдения на учените показват, че затлъстяването значително увеличава риска от развитие на сенилна деменция и други форми на снижаване на разума и паметта. Традиционно неврофизиолозите свързват това с факта, че наднорменото тегло допринася за развитието на нарушения в кръвоносната система на мозъка, а също така води до диабет и други метаболитни нарушения.

Учени под ръководството на Соня Ананд, професор в университета Макмастър в Хамилтън (Канада), са открили първите доказателства, че затлъстяването само по себе си влошава паметта и умствената острота на човека. Канадските учени и техни колеги от Европа стигнали до този извод в хода на наблюдения на поведението на повече от девет хиляди канадци, участващи в два различни проекта за дългосрочно наблюдение.

Когнитивни последици от затлъстяването

Като част от тези инициативи канадските изследователи редовно тестват интелигентността на доброволците, наблюдават техните мозъчни тъкани и кръвоносни съдове с помощта на ЯМР, също така изчисляват и определят дела на телесните мазнини в организма на пациентите. Учените използвали тази информация, за да установят как затлъстяването и наднорменото тегло влияят върху функционирането на ума и паметта и вероятността от развитие на различни проблеми с тях.

Както показал проведеният от тях анализ, наднорменото тегло само по себе си оказва негативно влияние върху работата на паметта и ума на канадците, независимо дали страдат от хипертония, диабет или други хронични заболявания, свързани със затлъстяването. Средно 9% увеличение на телесните мазнини намалява резултатите на доброволците в теста за умствената острота по приблизително същия начин, сякаш са остарели с още една година.

Откриха причината за трупането на килограми след отказване на цигарите

Повече от един милиард души по света пушат цигари. И това е въпреки факта, че пристрастяването към тютюна води до множество заболявания...

За затлъстяването на жените били виновни цигарите на дедите

В резултат на това дори най-младите доброволци с изключителни форми на затлъстяване преминавали тези тестове сякаш били с три години по-възрастни от най-слабите участници в проучването. Това било характерно както за хората с високо ниво на образование и просперитет, така и за най-слабо образованите и бедни хора в Канада.

Подобни резултати, както смятат проф. Ананд и нейните колеги, говорят за това, че масовата борба със затлъстяването не само ще намали честотата на диабета и хипертонията, но и потенциално ще предпази голям брой хора от ранно спадане на техните интелектуални способности. Това е особено важно в настоящата демографска ситуация, заключават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com