За затлъстяването на жените били виновни цигарите на дедите

3688
За затлъстяването на жените били виновни цигарите на дедите
Снимка: iStock

Молекулярни биолози от Обединеното кралство са открили, че внучките и правнучките на мъже, които са започнали да пушат рано, са по-склонни да страдат от затлъстяване. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание Scientific Reports.

"Нашите наблюдения имат два важни извода. Първо, ние показахме, че действието на определени вещества върху организма на момчетата, преди да възмъжеят, може да повлияе негативно върху живота едновременно на няколко поколения техни потомци. Второ, откритата закономерност може да бъде една от основните причини за "епидемията" от затлъстяване сред децата и юношите", казва Джийн Голдинг, професор от университета в Бристол.

Бащините гени карат плода да извлича ресурси от майката

Учените са открили какъв механизъм регулира притока на хранителни вещества към плода от майката. Статия на тази тема е публикувана в из...

Гените са необходими на организмите, за да предадат важна информация по наследство. Те кодират "инструкции" за възпроизвеждане на протеини, които са необходими за жизнената дейност на организма. В този процес участват не само гени с "инструкции", но и техни съседи, които сами нищо не произвеждат. Тяхната функция е да следят протеините или други вещества да се образуват в точното време и на точното място.

Съвкупността от такива гени учените наричат епигеном, а науката, която ги изучава, се нарича епигенетика. Благодарение на такива „мениджъри“ организмите бързо се адаптират към новите условия на околната среда или гъвкаво променят програмата си на поведение в отговор на определени фактори, обяснява ТАСС.

По време на един от най-изучаваните епигенетични механизми – метилирането на ДНК – към компонентите на генетичния код нуклеотиди се прикрепят специални „белези“, които влияят върху по-нататъшните механизми на производство на белтъци. Например някои растения използват епигенетични белези, за да „запомнят“ сушите, да се адаптират към тях и да предадат тази информация на „потомците“.

Подобни изменения в структурата на ДНК често се предават по наследство. От една страна, това позволява на животните и растенията бързо да се адаптират към промените в околната среда, а от друга страна, често води до нарушения във функционирането на организма на децата и внуците в резултат на контакта на родителите им с токсини, наркотици или други опасни вещества.

Вариации в гените пазят европейците от грип

Американски генетици са идентифицирали вариации в гените на имунната система, които предпазват хората от европейски произход от инфекци...

Голдинг и нейните колеги открили необичаен пример за подобни нарушения в хода на наблюдения на живота на около 1700 участници в мониторинговия проект „Децата на 90-те“, който се провежда във Великобритания. В него участвали над 14 хиляди бременни жени, чието състояние се следяло непрекъснато от април 1991 г.

Част от "децата на деветдесетте" успели да се сдобият със собствени семейства, което дало на учените възможност да проследят как характеристиките на живота на родителите, както и на бабите и дядовците, са повлияли върху здравето на трите поколения техни потомци. Тези наблюдения разкрили закономерност – внучките и правнучките на мъже, които са започнали да пушат в много ранна възраст, значително по-често страдали от наднормено тегло и затлъстяване.

Средно масата на мазнините в организма на подобни участнички в наблюденията била с 3,5-5,5 кг по-висока от тази на дъщерите и внучките на непушещите британци. Интересното е, че тази статистическа закономерност се проявявала значително по-силно, ако пушач е бил дядото или прадядото по майчина линия. В този случай техните потомци имали средно 5,5-6,1 кг повече мазнини от другите „деца на деветдесетте“. Тази тенденция била еднакво характерна както за пушещите, така и за непушещите млади жителки на Великобритания.

Голдинг и нейните колеги се надяват, че по-нататъшното изследване на геномите на пушещите бащи, дядовци и техните потомци ще помогне да се изяснят епигенетичните изменения в мъжкия геном, възникнали в резултат от тютюнопушенето и свързани с появата на предразположеност към затлъстяване на техните потомци. Това ще позволи да се разбере как следващите поколения могат да бъдат защитени от натрупване на наднормено тегло в допълнение към въздържанието от тютюн, заключават учените.

Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим

Въпреки че учените все още не могат да дадат ясен отговор на въпроса, кое най-много влияе върху характера на хората, независимо дали ст...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно