Учени назоваха пушенето като една от причините за самотата

3892
Учени назоваха пушенето като една от причините за самотата
Снимка: iStock

Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, смята международна група изследователи – с времето близките на пушачите намаляват и нараства чувството им за социална изолация. Това опровергава популярната идея, че пушенето е социална дейност, която позволява да се разшири кръгът от познати. Учените препоръчват на пушачите да се избавят от лошия навик, преди той да унищожи не само здравето им, но и социалните връзки.

Пушенето се счита за социална дейност. То предизвиква чувство за принадлежност към определена група, улеснява взаимодействието с другите и позволява в завързването на нови познанства. Някои дори наричат себе си "социални пушачи" - тези хора не пушат редовно, но често го правят за компания с някого, за да установят контакт. В развитите страни обаче имиджът на пушачите намалява от година на година – признаването на последствията от тютюнопушенето, включително и от пасивното пушене, намалява неговата социална приемливост и привлекателност.

Откриха причината за трупането на килограми след отказване на цигарите

Повече от един милиард души по света пушат цигари. И това е въпреки факта, че пристрастяването към тютюна води до множество заболявания...

Самотните хора са по-склонни да пушат. Но според ново изследване на учени от Лондонския Имперски колеж и Калифорнийския университет, публикувано в The Lancet Regional Health Europe, това работи и в обратната посока – тютюнопушенето води до факта, че хората стават по-самотни.

Изследователите събрали данни за 8780 британци на възраст над 50 години, които били проследявани в продължение на 12 години. През четвъртата, осмата и дванадесетата година участниците в проучването съобщавали за своите социални връзки и чувството на самота. Участниците също така съобщавали за фактори като начин на живот, включително тютюнопушенето.

В началото на проучването било установено, че пушачите са по-склонни към самота и социална изолация, по-рядко общували със семейството и приятелите си, по-рядко участвали в социални и културни събития и били по-склонни да живеят сами.

В дългосрочен план тютюнопушенето се асоциирало с по-голямо намаляване на социалните контакти, увеличаване на социалното отчуждение и засилване на самотата с течение на времето. Тези резултати се запазвали след отчитането на други фактори като възраст, пол и социално-икономически статус.

„Нашето изследване показва, че тютюнопушенето е вредно не само за физическото здраве, но и за психологическото и социалното благополучие - казва водещият автор на изследването д-р Кейр Филип. - Някои хора вярват, че пушенето е социална дейност, но нашето изследване не потвърди тази идея – с времето пушачите стават социално по-изолирани и самотни от непушачите.“

Нова Зеландия забранява на следващите поколения да пушат цигари

Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на следващите поколения, съобщи Reuters, цитирайки правителството на страната. Според бъ...

Според учения „получените резултати внасят принос в съществуващите знания в тази област и предполагат съществуването на порочен кръг от тютюнопушене, социална изолация и самота. Това проучване предоставя още една причина хората да се стремят да се откажат от тютюнопушенето през Новата година и обосновава необходимостта от усилена подкрепа за тези, които се опитват да се откажат“.

Изследването имало наблюдателен характер и учените не са търсили конкретните причини, поради които пушенето може да води до по-голяма самота. Но изследователите имат няколко предположения.

Първо, пушачите са изложени на повишен риск от задух и други физически здравословни проблеми, включително белодробни и сърдечни заболявания, които ограничават способността им да контактуват с хора.

Второ, пушенето е свързано с повишен риск от проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия, които също могат да повлияят на количеството социални връзки и качеството на комуникацията.

Трето, приятелите на пушачите често сами са пушачи и следователно е по-вероятно да умрат преждевременно.

Разкриха как тютюнопушенето ускорява стареенето

Добрата новина за хората, които планират да спрат пушенето е, че само две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започ...

Освен това днес все повече хора имат негативно отношение към тютюнопушенето и предпочитат да не поддържат близки отношения с пушачи.

Законодателните актове, насочени към намаляване на вредата от пасивното пушене, също играят роля - пушачите са затруднени да посещават места и събития, където няма възможност да пушат, и в резултат на това прекарват твърде много време у дома, насаме със себе си.

„Повечето хора вече знаят, че пушенето представлява риск за здравето - добавя съавторът на изследването проф. Никълъс Хопкинсън. - Нашите резултати показват, че пушачите също са по-склонни към социална изолация и самота с възрастта. Тези резултати са още една причина правителствата да засилят прилагането на политиките, необходими за по-всеобхватни забрани на тютюнопушенето до 2030 г. Те включват по-специално въвеждането на данък върху печалбите на тютюневата индустрия и увеличаване на възрастта за продажба на тютюн от 18 на 21 години.“

Отказването от тютюнопушенето може да бъде трудно, признават учените. Въпреки това пушачите, които не могат да се справят сами, винаги могат да потърсят помощ от специалисти, които да им помогнат да изберат средства, облекчаващи отказа от цигари, и да им дадат препоръки, насочени към поддържане на здравето.

 

Знаете ли какво съдържа цигареният дим?

Каква е вредата от тютюнопушенето? И наистина ли е толкова опасно? Просто отвратителна, неприятна миризма ли е? Достатъчно е да разглед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com