Психолози назоваха чертите, характерни за самотните хора

52071
Психолози назоваха чертите, характерни за самотните хора
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които крият емоциите си, надценяват мащаба на проблемите и търсят виновниците, а също така отказват да търсят положителните страни на каквито и да е събития, често се чувстват самотни. Това са установили американски и австралийски психолози. Такива хора, освен всичко друго, изпитват негативни емоции и вместо търсене на подкрепа отблъскват от себе си онези, които се опитват да я проявят, и по този начин влошават положението си. Изследователите смятат, че самотниците могат да преодолеят самотата с помощта на психотерапия.

Психолозите отдавна посочват самотата като един от основните социални проблеми, а пандемията от COVID-19, разделяща роднини и приятели, е повишила интереса към този въпрос. Да се чувстваш самотен, означава да изпитваш болезнена отчужденост, когато няма към кого да се обърнеш за емоционална и социална подкрепа. Самотните хора често вярват, че никой не ги разбира и не споделя притесненията им, че никой не ги познава наистина и дори не иска да ги опознае по-добре.

Направете си празник сами: как да се справите с новогодишната тъга

Откъде преди Нова година се появява потиснатото настроение, как да го победите сами и как да не го объркате с по-сериозно разстройство,...

Самотата, особено хроничната, увеличава рисковете от много здравословни проблеми, включително психически (тревожност, депресия, безсъние) и физически (инсулт, сърдечни заболявания, затлъстяване).

Докато някои хора си намират приятели, създават семейства и не им липсва комуникация, други не могат да установят повече или по-малко близки контакти с другите.

Причините за самотата, както и начините за справяне с нея, не са изучени достатъчно добре. Много самотни хора искат да се сприятеляват, но чувстват, че не могат. Честите причини, поради които самотните не се сприятеляват с никого, са ниско доверие, липса на време, интровертност, избирателност, страх от отхвърляне и някои физиологични аспекти – например здравословно състояние.

Психолози от Харвардския и Станфордския университет, Университета на Западна Австралия и Университета Къртин са изследвали въпроса по-подробно и са изложили своите изводи в статия в сп. Personality and Individual Differences.

„Самотата е рисков фактор за развитието на психични разстройства и сериозен и нарастващ проблем за общественото здравеопазване - пишат авторите. - Но към днешна дата мерките за борба със самотата имат ограничен успех. Смятане, че разглеждането на регулирането на емоциите може да бъде полезно за разбирането на причините за самотата и за намирането на нови начини за справяне с нея.“

Коронавирусът карал американците да оглупяват

COVID-19 кара американците да оглупяват: изследвания показват, че тревогите около коронавируса карат хората да правят грешен избор, да ...

Самотата подразбира неприятни емоции поради социална изолация и липса на близки отношения, обясняват изследователите. Човек може да се чувства самотен дори когато се намира в тълпа. И, обратно - да не страда от нея, оставайки насаме със себе си.

Изследователите предполагат, че рискът от самота може да е свързан с начина, по който хората управляват емоциите си.

Изследователите поканили 501 доброволци на възраст между 18 и 88 години и ги помолили да попълнят серия от въпросници, посветени на регулирането на емоциите. Участниците в изследването трябвало да оценят такива елементи като: „Аз контролирам емоциите си, без да ги изразявам“, „Мисля как мога по-добре да се справя със ситуацията“, „Избягвам други хора“ и други, които характеризират способността за потискане на емоциите, склонността към самобичуване или, обратно - обвиняване на другите за проблемите, готовност за подкрепа на другите. Участниците отговаряли и на въпроси, предназначени да определят нивото им на самота.

Учените са успели да открият връзка между определени прояви на емоции и самота.

По-самотни се чувствали онези, които били склонни на самообвинения и обвинения на другите, на задържане на смущаващи мисли в главите си, на катастрофизиране на проблемите, а също така които по-рядко се опитвали да преразгледат тази или онази ситуация, намирайки положителни аспекти в нея.

Стрес, меланхолия или тревожност

На пръв поглед изглеждат еднакви. Всъщност тези състояния са различни по природа. Какво ги провокира? Как се различават техните симптом...

Самотните хора се оказали склонни да крият чувствата си и да потискат изразяването на емоции. Те също не търсели подкрепа от другите и отхвърляли предложената. Това водело до парадокс: въпреки че самотните участници, изглежда, искали да победят самотата, на практика те реализирали същия сценарий отново и отново, потискайки негативните емоции и избягвайки контакти.

„По такъв начин тези привични начини за регулиране на емоциите могат да поддържат състоянието на самота и социална изолация“, отбелязват учените.

„Ние стигнахме до извода, че индивидуалните различия в регулирането на емоциите могат да играят важна роля в обяснението на самотата и следователно могат да представляват многообещаваща цел за терапия“, заключават те.

Човек може да разбере отношенията със собствените си емоции с помощта на психотерапевтични методики. По-специално, когнитивно-поведенческата терапия е насочена към идентифициране на грешки в мисленето и поведението и промяна на съществуващите нагласи с по-конструктивни.

 

Болестите, които можем да отключим от тревожност

Всеки изпитва чувство на безпокойство в даден момент от живота си, независимо дали става дума за интервю за работа, за първа  срещ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com