Учени: От 25 000 г. в Източна Азия имат имунитет към коронавирусите

11888
Учени: От 25 000 г. в Източна Азия имат имунитет към коронавирусите
Снимка: iStock

Биолози от Австралия и САЩ, изучавайки протеомите (общия брой протеини, генерирани от гените) на различни народи по света, са открили протеини, специфични за коронавирусите в населението на Източна Азия.

Използвайки метода за броене на поколения протеини, учените са установили, че адаптацията към коронавирусните инфекции сред жителите на региона е започнала преди 25 000 години. Резултатите от изследването са публикувани в bioRxiv, предаде БГНЕС.

Учени: Имунитетът след преболедуване на коронавирус може да пази някои хора с години

След преболедуване от коронавирус някои хора могат да изградят срещу него имунитет, който да ги пази с години. Това сочи ново проучване...

По време на еволюционната история съставът на протеините във всяка човешка популация се е променил. Тъй като протеините физически взаимодействат с вирусите, постъпващи в тялото, след всяка вирусна епидемия протеините, специфични за определен патоген, се задържат в протеома на населението.

Изследователи от Университета в Аделаида, Австралия, Австралийския национален университет и Университета на Аризона в САЩ са изследвали протеомите на 26 различни популации от хора от пет континента и са подбрали протеини, които взаимодействат силно с коронавирусите (CoV-VIP) - тези, които участват в имунитета или се използват от вирусите за улавяне на клетките собственик.

През последните две десетилетия щамовете на коронавирусите са причинили три големи огнища: тежък остър респираторен синдром SARS в Китай през 2002 г., близкоизточния респираторен синдром MERS през 2013 г. в Саудитска Арабия и настоящата пандемия от COVID-19.

Известно е, че вирусни епидемии се наблюдават редовно през цялата човешка история. Съвременните изследователски методи дават възможност да се установи какъв вид вируси са били и каква следа са оставили върху наследствената биологична памет на населенията. Учените са открили в източните азиатци уникален набор от 42 CoV-VIP, специфични за коронавирусите, действащи срещу тази група патогени три пъти по-активно от други протеини. Възрастта на най-древния CoV-VIP е оценена от авторите на 900 поколения. Преведено в години, това означава, че адаптивната реакция към коронавирусите, отразена в еволюцията на протеините, се появява за първи път сред населението на региона преди около 25 000 години и след това се обновява няколко пъти.

Кои хора не могат да се заразят с COVID-19?

Колкото и непознат да е новият вирус COVID-19, вече се появяват и първите положителни заключения на специалистите. Те са свързани с про...

Според авторите епидемиите от коронавирусни инфекции в тази част на света се появяват редовно в период от 25 до 5 000 години, в резултат на което сред населението се е формирал определен наследствен имунитет.

"Нашите резултати подчертават необходимостта от включване на еволюционни геномни подходи в стандартните протоколи за медицински изследвания. Чрез разкриване на "идентичността" на древните патогенни врагове, тези методи подобряват способността на учените да предсказват, и по този начин да предотвратяват, бъдещи епидемии", отбелязват изследователите в своя доклад.

Авторите се надяват, че установените от тях популационни разлики във връзка с новата коронавирусна инфекция ще помогнат за разработване на правилната епидемиологична стратегия, насочване на разпределението на ваксините и коригиране на методите на лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com