Уникална пещера-гробница от времето на Рамзес II откриха в Израел (ВИДЕО)

14922
Уникална пещера-гробница от времето на Рамзес II откриха в Израел (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / Israel Antiquities Authority Official Channel

При последните си археологически разкопки на южното крайбрежие на Израел учените са открили непокътната древна гробна пещера, което се явява голяма рядкост, съобщава Haaretz.

Пещерата е открита на популярен плаж, допълва Phys.org. По време на дейности по благоустройство багер случайно закачил „покрива“ на пещерата, като го счупил. На мястото били повикани археолози. Те открили погребална пещера, каквато досега не е откривана в Израел.

Първо археолозите успели да установят, че гробницата не е напълно разграбена. Учените обаче открили и признаци, че някой е влизал в нея, тършувал е и е взел някои предмети, макар че е оставил повечето от тях.

Сред останалия инвентар, открит в пещерата, предназначен да служи на починалия в задгробния живот, експертите открили цели глинени и бронзови съдове, точно такива, каквито са били поставени в гробницата през XIII век пр.н.е., амфори и купи от различни видове и форми, кухненска посуда и маслени лампи.

"Всички тези находки напомнят декор от „Индиана Джоунс“ – пещера със съдове на пода, които не са докосвани от 3300 години. Това е късната бронзова епоха – точно времето на прословутия фараон Рамзес Втори", разказват археолозите. По това време Ханаан, на територията на който частично е разположен съвременен Израел, се е намирал под египетска власт.

Освен това, както отбелязват специалистите, тази пещера дава пълна представа за погребалните традиции от късната бронзова епоха. Погребалната камера е била издълбана в скалата във формата на квадрат с колона, поддържаща тавана.

Що се отнася до самите останки от хора, за тях може да се каже малко: за разлика от самата гробница, те не са се съхранили добре, което изключва възможността за извличане и анализ на ДНК. Въпреки това, според учените, те са били местни жители, живеещи на брега, които, съдейки по някои погребални предмети, са имали оживени търговски отношения с Кипър, Ливан и Сирия. С какво селище обаче може да са свързани, изследователите не знаят.

„Фактът, че тези хора са били погребани заедно с оръжия, включително цели стрели, показва, че те може да са били воини, може би са били охранители на кораби – казва археологът Дейвид Гелман. – Независимо кои са били обитателите "на тази пещера, находката е невероятна.“

Докато самоличността и принадлежността на останките засега остават загадка, експертите се надяват, че ще успеят да анализират органичните останки в съдовете, което би могло да хвърли светлина върху поне една от мистериите: с какво са обичали да се хранят. Сега пещерата отново е запечатана и се намира под охрана.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изгубен фрагмент от Кумранските ръкописи 60 години висял в рамка на стена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com