В организма на деца са открити пластификатори

4653
В организма на деца са открити пластификатори
Снимка: iStock/Guliver

От малки деца до младежи - в организма на всички са открити следи от вещества, които влизат в състава на полимерните материали. Това е извод от изследване на федералната служба по околна среда на Германия и Института "Роберт Кох", съобщи Der Spiegel.

Обект на изследването са били 2,5 хил. деца на възраст от 3 до 17 години. Анализът на урината на 97-100% от участниците е показал следи от 11 от 15 изследвани вещества. Най-често са установени следи на агенти, съдържащи се в пластмасата.

Черна гора забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Черногорското правителство подготвя проектозакон за отпадъците, който предвижда пълна забрана на найлоновите торбички и се очаква да бъ...

"Изследването еднозначно показва, че заедно с развитието на производството на вещества, влизащи в състава на полимерните материали, все по-често те се откриват и в организма," обясни токсикологът Марика Гьоринг, един от авторите на изследването.

"Това е много тревожно, защото най-много са засегнати малките деца, които са най-уязвими. Особено притеснение предизвикват показателите на  перфлуороктанова киселина. При 20% от участниците нейното съдържание превишава пределната допустима концентрация, а някои от малките деца е била по-висока.", допълва още ученият.

В опити, проведени с животни перфлуороктановата киселина, съдържаща се във връхните дрехи и защитния слой на тиганите има канцерогенно въздействие и нарушава фертилността, припомня изданието.  В ЕС забраната за използване на това вещество влиза в сила от 2020 година. Резултатите от изследването показва и увеличение на съдържанието в детския организъм на заместители на по-рано забранени химикали, което е критичен сигнал.

Опасните вещества не трябва да се заменят с химикали със сходни характеристики, категорични са учените. Според учените трябва да се анализира как химикалите попадат в човешкия организъм, тъй като в организма на децата са установени вещества, съдържащи се в козметиката, играчките  и медицинската продукция.

Грийнпийс: Реките във Великобритания са свръхзамърсени

"Грийнпис" предупреди след скорошно разследване за свръхзамърсяване с пластмасови микрочастици на реките във Великобритания. "Грийнпийс...

Изследването показва и дългосрочния ефект на въвеждането на забраната за използването на някои вещества. Така в сравнение с друго проучване от 2006 година е установено понижаване на съдържанието на олово. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...