Вулкани разрушили античния свят

6530
Вулкани разрушили античния свят

Причина за рязкото захлаждане, слабите реколти, чумата и глада, поразили античния свят през VI век, са били две мощни вулканични изригвания. До този извод са стигнали немски и норвежки учени, автори на статия в сп. Climatic Change.

За тези изригвания не е известно почти нищо – летописците отбелязват само "тайнствен облак", който е засенчил слънчевата светлина в Средиземноморието през 536-537 г. Дървесните пръстени от тези години говорят за спадане на реколтата.

Вулканите не са могли да убият динозаврите

Мащабните изригвания на вулкани едва ли са могли да доведат до измирането на динозаврите в края на мезозоя, въпреки общоприетото мнение...

Едва наскоро изследователите са разбрали причините за "тъмното" Слънце – в ледени ядра от 536 и 540 г., извлечени в Гренландия и Антарктика, са открити следи с вулканичен произход.

Климатолозите се опитали да моделират въздействието на изригванията от 536 и 540 г. върху климата, опирайки се на разказите на летописците и данните от ледените ядра.

Те са изчислили приблизителното местоположение на вулканите и разпространението на сярата и други замърсяващи атмосферата частици.

Според учените средната температура в Северното кълбо на планетата е спаднала с два градуса по Целзий за няколко години. Десетилетието от 536 до 546 година е било най-студеното за последните две хиляди години, отбелязват климатолозите.

В Австралия откриха най-голямата верига от вулкани

Най-дългата верига от вулкани е открита в Източна Австралия. Откритието не се явява случайно. Геолозите отдавна отбелязват неголеми ог...

Но мястото на вулканите, довели до катастрофата, все още е загадка. Учените обсъждат няколко кандидата, разположени в Централна, Северна Америка и Индонезия.

През февруари 2016 година международният колектив PAGES (Past Global Changes) е свързал глобалното застудяване от 536-660 г. с цяла редица знакови събития – от Юстиниановата чума до болезнената трансформация на Източната Римска империя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно