За първи път учени заснеха как се раждат мълниите (ВИДЕО)

5463
За първи път учени заснеха как се раждат мълниите (ВИДЕО)
Снимка: Ron Rev Fenomeno / Pixabay

Американски и европейски физици успяха да отговорят на стария въпрос: какво точно предизвиква разряда на мълния в облаците. За да направят това, те се възползвали от нискочестотния масив LOFAR, съставен от хиляди малки радиотелескопи, първоначално предназначени за астрономически наблюдения и разработени от нидерландски инженери. Статията на изследователите е публикувана в списание Geophysical Research Letters.

„Това е някак неудобно. Това е най-енергийният процес на планетата и нямаме представа как работи", казва Брайън Хеър, изследовател на мълнии от Университета в Грьонинген в Нидерландия и един от съавторите на изследването.

Мълниите и как да се защитим от тях

Лятото често е сезон на гръмотевични бури. Затова е важно да се знаем как да се предпазим от мълнии. По време на гръмотевична буря не ...

Много е трудно визуално да се проучи процесът на образуване на мълния, тъй като гръмотевичните облаци са непрозрачни. Метеорологичните балони и ракети наскоро дали на учените възможност да изучават вътрешността на облаците, но самото им присъствие вътре в облаците изкривява данните, създавайки изкуствено искри, които иначе не биха възникнали естествено.

Сега на помощ на изследователите се притекли инструментите на радиоастрономите. Масивът от радиотелескопи LOFAR първоначално е бил проектиран да изучава далечни галактики и експлодиращи звезди, но се оказал чудесен и за изучаване на светкавиците на Земята.

Low-Frequency Array (LOFAR). Снимка: LOFAR / ASTRON / CC BY 3.0

Къде най-често бият мълнии

Геофизици са съставили нова карта на ударите от мълнии, позволяваща да се разбере в коя точка на планетата това явление се среща най-че...

По време на снимките се оказало, че материализиращата се мълния преди появата си генерира милиони произволни радиоимпулси, но почти всички идват от малка площ с размер 70 м дълбоко в гръмотевичния облак. Една от теориите гласи, че разрядите на мълнии може да се провокират от космически лъчи - високоенергийни частици от Космоса, които се сблъскват с електроните в облака и по този начин причиняват електронни лавини, които усилват електрическите полета. Сега обаче изследователите успели да потвърдят конкурираща се теория - че всичко започва със струпване на ледени кристали в облака.

Турбулентните сблъсъци между кристалите им позволяват да се освободят от част от електроните, като единият край на всеки леден кристал става положително зареден, а другият – отрицателно. Пътеките от йонизиран въздух пораждат стримери, един от които в крайна сметка се оказва достатъчно горещ и проводим, за да се превърне в лидер - канал в атмосферата, през който може да пътува пълноценна мощна мълния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com