Защо рискуваме?

49836
Защо рискуваме?
Снимка: Getty Images / Guliver

Хората не предприемат рисковани постъпки заради повишена активност в зоната на мозъка, свързана с желанията, а заради намалена активност на системата за контрол.

До този извод стигнали учени от университета на Тексас, пише Eurek Alert. Откритието може да помогне не само при лечението на психични разстройства, но и при разбирането на поведението на престъпници-рецидивисти.

По миризмата ще ги познаете

Всеки човек има собствена миризма, по която може да бъде разпознат с точност до 85%. Това установили учени, които открили разпознаваеми...

Специалистите са сканирали мозъка на 108 души, докато са играли игра, стимулираща рисковано поведение. С помощта на специална програма е извършен анализ на мозъчната активност.

Учените са се интересували от активността, предшестваща момента, когато човек е рискувал, или напротив - бил е предпазлив.

Програмата е трябвало да предскаже какъв избор ще бъде направен на базата на мозъчната активност. Точността е била 71%.

Чрез изследване на зоните на мозъка, свързани с контрола, работната памет и вниманието, тя е дала възможност да бъде предсказано поведението дори на напълно непознат човек.

Последната група български изследователи заминава за Антарктида

На 6 януари (понеделник) в 18.55ч. с полет на Алиталия за Рим заминават последните десет български полярници, водени от ръководителя н...

Изследването е показало, че склонността към риска е съпроводена от недостатъчна активност на системите за контрол. От него е станало ясно също, че редица рискови за здравето решения имат много общо в основата си.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно