X
 
 

9-годишната София Иванова - ангелският глас на Варна

4719 0
9-годишната София Иванова - ангелският глас на Варна
Снимка: Надежда Георгиева
Ще ви запознаем с младия талант от морската ни столица- София Иванова, която не спира да печели всеки конкурс, на който се явява и да омайва публиката с уникалния си глас. 

Тя е чаровна, талантлива, обожава музиката и мечтае да превземе световните сцени.

Здравей, прекрасна София! Ти си едва на 9 години, а вече имаш зад гърба си множество награди. Кога и как реши да се занимаваш с музика?

От дете родителите ми са забелязали таланта ми. На 4 години започнах да пея в детски вокален състав "Морски звездички". Сега съм ученичка - 3 клас в национално музикално училище "Добри Христов" с инструмент флейта. Решихме инструментът да е флейта, защото от малка слушам филхармонии.   
Обичам българския фолклор - имам няколко проекта, в които участват прекрасните квартет "Славеите на Надка Караджова" и великата Янка Рупкина. От две години  се занимавам и с класическо пеене . Учител и вокален педагог ми е известният оперен певец маестро Арсений Арсов.

Кога за първи път се яви на конкурс и беше ли притеснена?

Винаги се притеснявам преди да излиза на сцената – без значение дали ще пея или свиря. Сценичната треска ми помага да съм по-концентрирана. Първото ми участие в конкурс беше през 2017, когато спечелих златен медал в категория „Поп и джаз пеене” в международния конкурс „Свят, изкуство и море”.

Освен в България, ти си печелила много първи награди и извън страната. В кои държави си била?

Преди няколко дни се завърнах от Анталия, Турция, където във фестивала “Art talents” спечелих първи награди в четирите категории, в които участвах: класическо пеене, поп пеене, флейта и рисуване. Месец по-рано през април в Хърватия участвах в 24-ти международен конкурс “Далечни акорди”, в който спечелих първо място в конкурса за изпълнител на флейта.

Особено се радвам и на специалната награда в категория "Класическо пеене", която спечелих на престижния фестивал "Festival internazionale delle Arti - Le stelle di Garda" – Италия. Сред наградите ми е „Гран При” на фестивала във Франкфурт през 2018.  
В България през март в зала 1 на НДК спечелих финала на националния конкурс „Детска мелодия на годинита”. Имам награди от много български фестивали на които се явявам с подбран класически репертоар и песни, писани специално за мен от възхитителни композитори като Алекс Кипров – младши, Алекс Нушев, Нелко Коларов, Димитър Гетов… мисля, че съм единствената певица поне за сега, която има песни, сътворени от баща и син Александър Кипрови и съм много горда от това. Работила съм и с най-известни поети – текстописци – Живко Колев, Цвети Милева, Вера Стойкова, Любен Каравелов.

Любовта ми към българския фолклор ме запозна с велики български изпълнители – имам песни с квартет „Славеите на Надка Караджова”, великата Янка Рупкина...Имах честта и да участвам във юбилейния концерт на Янка Рупкина „Неземната”, където тя лично ми връчи „Национална награда Янка Рупкина”...

По покана на маестро Нелко Коларов пея с Филип Аврамов-Фицата песен на великите Тодор Колев и Вили Казясан в спектакъла „Опасен чар – с песните на Тодор Колев”. Имам вече десет клипа, предстои реализацията на десет нови проекта и искам да стават повече.

По колко часа на ден се занимаваш с музика?

Цял ден си пея и свиря. Когато нямам уроци свиря у дома на пиано.

Освен с пеене, занимаваш ли се с нещо друго, което също ти доставя толкова голямо удоволствие?

Освен че обичам да рисувам пиша и текстове. Вече имам авторска песен по мой текст, а скоро предстои да запиша още няколко песни, чийто текст вече съм написала.

За какво си мечтае талантливата София?

Харесва ми това, което правя и искам да се развивам. Мечтая и да свиря със златна флейта във Френската филхармония!

Интервю на Надежда Георгиева

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 12 декември
Дневен хороскоп за 12 декември

Овен Това е ден, в който ще получите повече, отколкото очаквате. Важно е да дадете също толкова, ако не и повече. Телец През този ден ще ви се...

Последно в Актуално