Адв. Величкова, секретар на Инициативния комитет на проекта на Васил Божков: Повечето депутати в следващия парламент ще са от наша партия

17895
Адв. Величкова, секретар на Инициативния комитет на проекта на Васил Божков: Повечето депутати в следващия парламент ще са от наша партия
Снимка: личен архив

През тази година едно от големите събития безспорно беше развоят на нещата около Васил Божков. След като му бяха повдигнати редица обвинения, той се установи в Дубай и с редица свои изявления в социалните мрежи предизвика общественото внимание. А в средата на юни, Божков обяви началото на проект "Българско лято" - като политическа алтернатива на управляващото статукво в България.

Actualno.com разговаря със секретаря на Инициативния комитет на "Българско лято" адвокат Весела Величкова - за бъдещите намерения на Васил Божков и перспективата пред проекта.

Лицето на "Българско лято" е г-н Васил Божков. Той сам намекна много явно, че е давал подкуп на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Каква според Вас следва да е присъдата на един безпристрастен съд, ако това е вярно, както за г-н Борисов и г-н Горанов, така и за г-н Божков?

Не съм съгласна с така формулираната квалификация на деянията във въпроса Ви. За мен не става дума за престъпления по глава 8 раздел IV от НК, а именно подкуп било то по основния състав или квалифицираните случаи на подкуп. Съгласно разказа на г-н Божков за случилото се, който разказ се подкрепя и от събитията, на които всички ние станахме свидетели, а именно безпрецедентното повдигане на множество обвинения, унищожаването на бизнеса му, преследване на всички свързани с г-н Божков лица, изземване на колекцията му и задействане на цялата държавна машина срещу него, според мен деянието следва да се квалифицира като изнудване, чрез сломяване на волята на г-н Божков посредством извършването на противозаконни действия срещу него. На разговорен език тези действия могат да се определят като държавен рекет.

Защо вярвате, че референдумите по важни обществени въпроси биха били лечение за политическата ни система, след като видяхме Brexit?

Първо, така както ми задавате въпроса, се прави намек, че решението на гражданите Великобритания да напуснат ЕС е грешно, а това тепърва ще се установява. Мое лично мнение е, че решението е абсолютно правилно. Имам доводи в подкрепа на това. Част от тях са, че чрез излизането от ЕС Великобритания се справя с миграционния поток, на който е била подложена. Освен това Великобритания е сред нетните донори, т.е парите в бюджета на ЕС, който е внасяла, са много повече от колкото е получавала, а това е финансово неизгодно. В тази връзка искам да отбележа, че не съм срещу ЕС, по скоро искам да заявя, че за да стане по- силен и по-стабилен, е необходимо отново да се разгледат основни принципи.

По въпроса с референдумите трябва да се следва успешния швейцарски модел. При провеждането на допитване ще се правят разяснителна кампания. Информираността ще помогне на обществото да взима правилни решение. Ако говорим за компетентност, този довод е несъстоятелен, защото щом гражданите са достатъчно компетентни да могат да избират кой да ги управлява, са достатъчно компетентни и да взимат решения поставени за гласуване чрез референдум.

Какви са приоритетите на "Българско лято"?

Приоритетите на "Българско лято" са описани в интернет страницата на проекта. Приканвам всички онези, които искат промяна и желаят просперитета на България да се запознаят с тях. Основната ни цел е създаване на активно правителство, което да даде възможност и да вдъхнови индивидуалното развитие и личната отговорност на всеки гражданин, следвайки принципите на пряката демокрация и върховенството на закона.

Как отговаряте на обвиненията, че Божков финансира протестите?

Нямам лична информация дали това е вярно или не. Българският народ излезе да протестира срещу управляващата "хунта" и в своята многобройност и безотказност показа решителност и сила. Слухът, че г-н Божков е замесен във финансиране на протестите, беше пуснат в публичното пространство от властимащите, в опит да обезценят протестните действия. Подтекстът на внушението беше личностна война, а не обществено недоволство.

С кого бихте били готови да играете заедно за следващия парламент?

Не смятам, че ще се налага коалиционно обединение. Още не сме създали партията, засега съществуваме в идеологически проект и вече се ползваме с огромно одобрение от страна на стотици хиляди граждани и на бизнеса. Считам, че преобладаващата част от депутатите в следващото Народно събрание ще бъдат представители на наша партия.

Ще се върне ли г-н Божков у нас и завел ли е дело вече срещу България?

Господин Божков е извън страната по принуда. Срещу него има скалъпени доста обвинения. В основата си те целят освен дискредитиране и превземането на неговите бизнеси. Личното ми мнение е, че нито едно от обвиненията няма да издържи в съда, стига онези, които в момента са на власт да са се превърнали в обикновени граждани. Това е момента, в който г-н Божков ще се върне. Г-н Божков развива от над 30 години успешен бизнес в България и предполагам многократно е имал възможността да заживее, където пожелае извън страната. Фактът, че не го е направил – показва, че обича България. Проектът "Българско лято" е поредното доказателство за това. Без да очаква каквито и да е политически дивиденти, без да има каквито и да е политически амбиции, без да жали усилия и средства, той създава проект, който дава шанс за рестарт на системата, което е в общо благо на всички българи.

Дела ще има. Това е повече от сигурно. Всеки един, който е ограбен заслужава да получи възмездие. Докато противоправните практики не се преустановят, българските данъкоплатци ще продължат да плащат за грешките на управляващите от собствените си джобове.

* Адвокат Весела Величкова завършва с отличие НБУ през 2011 година. Започва кариерата си като юрисконсулт. Работи като юрисконсулт в международна неправителствена организация. Член на Софийска адвокатска колегия от 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю