БСП иска фонд от 300 хил. лева за борба с репродуктивни проблеми

57388
БСП иска фонд от 300 хил. лева за борба с репродуктивни проблеми

Общинските съветници от БСП в София Анна Славова и Милка Христова внесоха преди десетина дни доклад в Столичния общински съвет за приемане на устойчива Програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. На общински съвет идния четвъртък, 12-и февруари, трябва да бъде гласуван бюджетът на Столична община. Тогава ще стане известно дали предложението за подкрепа на изследванията и лечението на безплодие чрез общински фонд, който да разполага с бюджет от 300 000 лева, ще бъде прието.

Анна Славова и Милка Христова имат подкрепата и на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе", с чието съдействие и помощ в 40 общини в страната вече функционират такива програми. Специално за Actualno.com Анна Славова разказа подробности около предложението за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в столицата.

- Как стигнахте до идеята за създаването на този общински фонд, госпожо Славова?

НЗОК ще осигури средства за дейностите по асистирана репродукция

НЗОК ще осигури средства за заплащане на дейностите по асистирана репродукция, започнали през миналата година, съобщиха от пресцентъра ...

- Две цифри от статистика само ще спомена - около 200 000 са двойките в България, които имат репродуктивни проблеми. А около половин милион са хората, които не знаят към кого да се обърнат, когато установят, че имат такива проблеми. Това са много стресиращи факти. В момента съществува Държавен фонд за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването, който подпомага всяка година с определен бюджет двойките с проблеми. На всяка може да бъдат отпуснати по 5000 лева за ин витро процедура. За да се стигне до нея обаче, фондът не покрива предварителните изследвания. А те стигат до 2000-3000 лева. Доста сериозна цифра. Този фонд не покрива никаква част от нея. Тук говорим за най-различни изследвания - хормонални, а понякога дори се стига до оперативна намеса, за да може да се осъществи след това ин витро процедурата. Някои изследвания струват и по 500 лева - както на жените, така и на мъжете. Тъй като държавният фонд не покрива нищо от тези суми, много двойки въобще не кандидатстват за ин витро. Те просто нямат възможност да си платят предшестващите изследвания, за да стигнат до момента, в който държавата може да поеме самата ин витро процедура.

- И вие предлагате решение на този проблем...

- Идеята на това, което с Милка Христова предлагаме, е да бъде създаден общински фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Той ще покрие разходите за тези предварителни изследвания. За да може двойките да стигнат до ин витро процедурата.

- Откъде Столична община би могла да осигури тези пари?

- В момента разглеждаме бюджета за 2015 година и затова точно сега правим това предложение. Имаме доклад, който сме внесли в Столична община, с предложение за промени в бюджета. Там сме заложили с пренасочване на средства да бъдат отпуснати 300 000 лева за тази година за въпросния общински фонд. Към доклада сме предложили и правилник за работа на този фонд. Според него, всяка одобрена двойка може да получи до 2500 лева за изследвания. С тези 300 000 лева ще може около 150 двойки на година да бъдат подпомогнати. Идеята е това да се превърне в устойчива програма и всяка година с бюджета да се определя размерът на средстата, с които този фонд да разполага.

Над 40 хил. двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка

Над 40 хиляди двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорство на яйцеклетка. Това каза председателят на Фондация „Майки з...

- Как ще бъдат избирани двойките, които да получат тези пари?

- В правилника е залегнало да бъде създадена специална комисия. Тя ще бъде деветчленна. Нашето предложение е да бъде председателствана от заместник-кмета по здравеопазване. Освен това в нея трябва да има двама представители на общинската администрация, трима общински съветници и двама представители на пациентските организации - Фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачание". Последните две подкрепят нашето предложение. Идеята ни е изборът на двойки, които да получат финансиране, да става четири пъти в годината, тоест на всеки три месеца.

- 150 не е голяма цифра на фона на статистиката за двойките с репродуктивни проблеми.

- Цифрата е минимална. Ако сметнем пропорционално от общо 200 000 двойки в цялата страна, на София се падат към 40-50 000. Следователно 150 двойки на година е ужасно малко. Но така или иначе, това е някакво добро начало. Тук трябва да кажа, че освен тези изследвания, които искаме да подпомогнем, за да се стигне до ин витро процедурата, има и още нещо. Искаме да помогнем и на жените, които са над 43 години. Те не могат да разчитат на Държавния фонд за финансова помощ, тъй като не отговарят на критериите му. Освен това, има още една процедура, която се нарича "инсеменация". Тя също не се покрива от държавния фонд, въпреки че е вид изкуствено заплождане. И ин витрото с донорски материал - яйцеклетки или сперматозоиди - не се покрива от държавния фонд. За него също мислим и искаме да залегне в програмата, която предлагаме.

- Кога ще стане ясна съдбата на вашето предложение?

Калфин се обяви за защита на работните места на жените с репродуктивни проблеми

Днес водачът на листата на ПП "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) Ивайло Калфин се срещна с жени с репродуктивни проблеми във В...

- Във вторник трябва да мине на обсъждане в Комисията по "Бюджет и финанси", в сряда - в Здравната комисия, а в четвъртък трябва да бъде гласувана на Общински съвет.

- Какви са шансовете да бъде приета?

- Искрено се надяваме да успеем! В момента, в който решихме да предложим и да внесем такъв доклад обаче, изведнъж административната машина се задейства много бързо. И в момента има втори внесен доклад, подобен на нашия, който обаче има за цел да финансира единствено и само двойки с нужда от донорски материал. Тоест ние в четвъртък ще разглеждаме два доклада с една и съща цел. При единия целевата група е силно стеснена. А при този, който ние предлагаме, е доста по-широка целева група. От нашето предложение ще може да се възползват много повече хора. Истината е, че това, което ние предлагаме, вече го има в 40 града на България, сред които са Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора... Така е, благодарение на Фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачатие". Точно те са помогнали за съществуването на тези общински програми.

- До каква степен политиката ще реши съдбата на това социално предложение?

- Може би тук трябва да кажа, че когато говорим за такива проблеми, които касаят човешки съдби, трябва да забравим политическите си пристрастия и да се обединим. Защото това е кауза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю