Дария Симеонова за "Майка": Изкуство е да превърнеш травмата си в триумф

6023
Дария Симеонова за "Майка": Изкуство е да превърнеш травмата си в триумф
Снимка: ПР

Филмът "Майка, базирана на историята на действителен човек - театралния режисьор Елена Панайотова, показва пътя, по който една жена преоткрива силата и смисъла на думата "Майка". Главната героиня, която не може да има свои биологични деца, избира да инвестира таланта си за тези, които имат по-малко и от нея, децата в риск, за да стигне до Кения, където помага на хиляди деца-сираци да мечтаят. Лентата зарежда дава шанс на зрителите да открият истинската същност на родителството - учението да даваш. Филмът, който вече е част от видеотеката на A1 Xplore TV, заразява с вярата, че всеки човек може да промени света за по-добро, само трябва да започне, понякога с най-малките неща. В ролята на Елена се превъплъщава актрисата Дария Симеонова, която ни разказа за нелекото, но вдъхновяващо приключение по заснемането на "Майка".

Във филма "Майка" ти се превъплъщаваш в ролята на Елена Панайотова и разказваш невероятно силната ѝ история. Защо реши да участваш в този проект?

Нямаше никакъв начин да откажа! Прекрасна история, интересен образ, силни теми и послания… И освен това спечелих кастинга за първата си главна роля - кой актьор би отказал?!

Кои бяха най-големите предизвикателства пред теб самата, докато снимаше лентата?

Процесът беше много динамичен, имаше доста импровизации и непредвидени ситуации. Децата, особено тези в Широка Лъка, бяха трудно контролируеми… Освен това в сюжета има голям скок във времето и беше интересно да търсим промяната в Елена. И не на последно място - снимките в гетото "Кибера" в Кения, едно от най-големите гета в света! Всичко това, а и още стотици неща, бяха предизвикателства, но смятам, че точно те създадоха филма такъв, какъвто е.

В "Майка" твоята героиня променя животите на деца в България и Африка, като във филма участват истински сирачета. Какво беше първоначалното ти чувство, когато се срещна с тях?


Обич. Първо ги прегърнах и после изпитах огромно желание да им избърша сополите хахаха! Децата са деца, те са чисти вселени, независимо дали са сираци или не. А дечицата, с които ние снимахме, просто са по-диви заради факта, че оцеляват в една не много дружелюбна среда. С тях ни беше нужно повече търпение и различен подход, защото те те изненадват във всяка секунда.

Каква беше твоята представа за Африка преди и каква е сега? Какво най-много те докосна и как те промени цялото ти преживяване там?

"Представата" ми беше създадена предимно от книги и филми, и съответно беше чужда. Африка е невероятно място, друг свят. Тя те връща към истински ценните неща, към началото. Хората там са лишени от лукс и суета, по-щастливи и радостни са от нас. Върнах се по-благодарна, умееща да ценя и с едно силно припомняне за всичко тленно и ненужно.

В лентата Елена споделя на сирачетата в Широка лъка какво е да бъдеш майка, но ти самата, имайки син – какъв отговор би дала?

Да си родител е дар! Да бъдеш майка или баща е много отговорна "роля" и според мен е важно да успееш да бъдеш приятел и подкрепа на детето си. Да му даваш много обич и пълноценно време с теб. Това е всичко, от което имат нужда децата. Поне така си мисля…

Макар че имаш собствено дете, какво би казала на жените, които имат репродуктивни проблеми и не могат да родят?

Пращам им сила и вяра! Покрай анализите на филма "Майка" стигнахме до една страхотна мисъл: "Изкуство е да превърнеш травмата си в триумф". Подарявам им я!

На фона на целия ужас в Африка се вижда, че всъщност всеки един от нас има силата да промени света. Какво всъщност е нужно, за да го направим?

Нужно е да изключим телевизора, да станем от дивана, да използваме телефоните си само по предназначение, да бъдем малко по-емпатични и човечни, да започнем да действаме. Това е.

Какъв е твоят свят?

Динамичен, щур, разнообразен, понякога доста уморителен и пълен с прекрасни близки и приятели, за които съм адски благодарна, че са в живота ми!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю