X
 
 

Диана Йенсен от Дания: Българите отхвърлят Стратегията за детето, защото не я разбират

28660 16
photo of Диана Йенсен от Дания: Българите отхвърлят Стратегията за детето, защото не я разбират
Снимка: iStock/Guliver
По какъв начин Дания се грижи за децата си разказа пред Actualno.com Диана Йенсен. Тя е българка, омъжена в скандинавската страна и вече е майка на две момченца. Диана изрази и мнението си за вече доста често обсъжданата и оспорвана Национална стратегия за детето 2019 г. - 2030 г. в България. В социалната мрежа се създават групи, които оплюват текста й. Родители коментират стресирано, че децата на България "са в опасност", ако стратегията бъде обнародвана официално.

Пишат се отворени писма против документа, организират се протести. Гледните точки на всички са различни - някои подкрепят Стратегията, а други я отхвърлят. Много от родителите в България смятат и се страхуват, че документът е създаден, за да се извеждат принудително малчуганите от семействата им, но не се мотивират в твърдението си. Решихме да потърсим едно по-различно мнение по темата и да проучим как се отглеждат деца в една от най-развитите държави.

Диана Йенсен е майка на две момчета - на 3 г. и 4 г. Самата тя живее в Дания от 10 години. Младата майка сподели защо е избрала рожбите й да растат в Дания и какви са облекченията и трудностите при отглеждане на дете в скандинавската страна.

Какво е мнението ти за Националната стратегия за детето в България - какво те притесни и какво ти хареса?

Стратегията за детето е началото на цивилизоването на България. Тя дава права на децата и им ги гарантира. От една страна, разбирам българите, които са притеснени от нея, защото това е голяма промяна. Доколкото разбирам стратегията е създадена по скандинавски модел, с който аз съм запозната, тъй като Дания е разположена именно в този район. Този метод е изграден на принципа, че децата са равнопоставени на възрастните и имат същите права от деня, в който се родят. Това означава, че например, да си биеш детето или да го наказваш жестоко, се налага наказание затвор. За страна, като България, където боят е национален спорт за родители, това е страшна промяна.

Експерт: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето

Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето заради породилите се негативни обществени реакции на част...

Чувала съм и мнения за "изпуснатото поколение" в Швеция, където децата не се бият. Това се счита от много българи за огромна намеса в семейството. А в действителност е просто начин да се защитават правата на децата. Това, което ме притеснява е, че българите не разбират за какво става въпрос. Това води до съпротива и до разпространяване на неистини - като за "изпуснатото поколение" в Швеция. Аз бях поканена от моя бивша колежка да харесам група, специално създадена срещу Стратегията за детето. Ужасих се от коментарите там и от историите за отвличания и т.н. Истината е, че никой няма изгода от отвличане на деца и затварянето им в лудници, както членове на групата пишат. Истината е, че българите чули-недочули нещо си създават национални митове в нищото.

В групата имаше и изявения за отвличания на деца в Европа. Когато живееш в България, а Европа звучи много далече, нищо не пречи на такива митове да се разпространяват. Но това не ги превръща в нещо повече от митове. Няма отвличания на деца в Европа. Да, има деца, които се отнемат от родителите, но за това има логични причини - бой, насилие, наркотици и т.н. И това се прави наистина за доброто на малчуганите. Защото, за съжаление, не всички хора са годни за родители.

Как Дания се грижи за децата - осигуровки, социални помощи и придобивки, здравна и образователна грижа?

В Дания има един тип - нещо, като осигуровка, нарича се "детски пари". Те се получават в различна степен - от раждането, докато детето стане на 18 г. Важно е обаче да кажа, че в Дания са много малко хората, обикновено - бежанци или второ-трето поколение бежанци, които имат нужда от помощи в българския смисъл на думата. Тук има изисквания и условия хората да получават една или друга помощ. Най-честите причини, поради които се налага датчани да получават помощи, са някаква болест, депресия, увреждане или реална невъзможност да се намери работа. В Дания данъците са около 55% от доходите и с тях се финансира безплатно образование - от училищна възраст до завършен университет и безплатно здравеопазване цял живот. реално погледнато, ако си гледаш работата, държавата се грижи за останалото. А работата е добре заплатена. Истината е, че в Дания имаш ли реална нужда от нещо и имаш право, в 90% от случаите го получаваш, колкото и труден да е пътят към постигането му.

Спомена, че едното ти момченце е с аутизъм - какви грижи се изискват за него, по какъв начин страната те поощрява, като родител?

БПЦ разкритикува Националната стратегия за детето, но поощри шамарите

Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за Националната стратегия за детето, като настоя за цялостна редак...

Ако си дете с аутизъм, нещата са малко по-трудни, защото става въпрос за невидимо увреждане и за много пари. Затова се налага родителите на такива деца да бъдат в чести контакти с общината. Това не е приятно занимание и често се случва да говоря с някого, който не разбира нищо от аутизъм. Ако не се брои борбата с некомпетентни служители и с опитите да се спестят пари, децата с аутизъм имат възможност да ходят в специални детска градина и училище. Тези, които са по-добре, получават подкрепа от специализиран педагог в нормалните институции или в специални класове в нормално училища. За съжаление, по отношение на грижата на държавата за децата със специални нужди не мога да кажа много добро. Дания е добра държава, докато можеш да се оправяш сам. Не си ли здрав, има опасност да попаднеш на служители в общината, които да ти направят живота ужасен. Ние сме обаче от късметлиите засега в това отношение.

Какви проблеми възникват пред родителството в Дания?

– Родителите в Дания нямат проблеми. Лекари, зъболекари, детски градини, училища, спорт, интереси, ваканции - децата растат. Проблемите, ако ги има, са лични. Например, ако детето се забърка в нещо, разболее се или пострада. Важно е да се отбележи, че децата тук имат свободата да решават за себе си от малки. Без забрани. Родителите са там само за да окуражават и подкрепят, не да бъдат разочаровани или да забраняват.

Защо избра да отглеждаш децата си в Дания, вместо в България?

Не съм избрала да отглеждам децата си тук. Аз избрах аз да се махна от България. Манталитетът в тази страна, в която човек не може да бъде себе си или да бъде добър в нещо, без да му се присмиват, не ми понася. Често, когато се говори за емигранти, се споменават финансови причини. За някой това може и да е вярно. За мен - не. Най-голямата и единствената причина да напусна България беше българският манталитет. Това, което на мен най-много ми харесва в Дания е, че тук няма корупция или по-скоро е микроскопична, в единични случаи.

Недоволство от новата стратегия за детето изразиха родители

Националната стратегия за детето 2019-2030 година да бъде изцяло отхвърлена, призоваха от Асоциация „Поход за семейството”....

А колкото до отглеждането на децата - те задължително трябва да ходят на училище и ако няма признаци, че детето не се развива правилно или в семейството не се грижат за него както трябва, никой не ти се меси. Обаче всички институции държат децата под око. Например, в детските градини имат специални тестове, за да оценяват развитието на децата. Ако се установи, че някое дете не се развива както трябва му се помага с допълнителни часове или логопед и физиотерапевт или друг подходящ специалист. Като родител, от нас се очаква да се съгласим с такава помощ, но то пък би било странно да не си съгласен, след като е за доброто на детето ти. В нашия случай, вкъщи имахме консултант, която ни помагаше в грижата за детето ни с аутизъм и ни казваше какво трябва да правим.

Какви са отношенията родител - учител - как двете страни съвместно се грижат за детето?

Нямам все още много опит с училищата. Мога да кажа, обаче, че тук има силна тенденция родителите да пращат децата си в частни училища. Това ще направя и аз. Причината не е в ниско качество на обучението или лошо отношение към учителите, от страна на родителя. Просто има прекалено много арабски деца в държавните училища и датчаните не искат децата им да са заедно с тях. Иначе образованието тук си е на ниво. Разликата от България е, че тук почти няма изпити, а оценки се получават чак в по-горните класове. В Дания, смятам, че нито учители, нито родители се мислят за "нещо повече от другия". Тук работата с детето се базира на взаимно съгласие, което се постига чрез различни форми на срещи с родителите.

Родители в Дания изоставят ли децата си и по какви причини най-често?

За родители, които изоставят децата си, не мога да отговоря на 100%, защото не всичко се знае публично. Тук няма домове за сираци. Ако има изоставено дете или такова, останало без родители, обикновено му се намира приемна фамилия, която да го гледа. Случаите, в които има изоставени деца, най-често - новородени, се отнасят за имигранти, които или са нелегално живеещи в страната, или семейство, религия, родители, не искат или не могат да ги гледат. По-скоро би ме изненадало, ако разбера, че датчанки често изоставят децата, без да имат причина. Ако не искат детето могат свободно и безплатно да направят аборт. Освен това, няма да се намери никой да им каже нещо лошо за това, че имат дете, независимо дали са женени или не, или пък много млади.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Когато нямаш адекватна журналистика и се почва със зле написни свободни съчинения. Кой какви пари е лапнал тук и е накарал някой стажант да му направи едно разказче, защото е отишал да си брои парите?
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Е по едно си личи че е българка. Плюе добре българите и емигрантите каквато е тя всъшност😅. Или се е зела за нещо повече.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  От 89 разбрах че хитро гледат да ни унищожат като нация и тва е дело на евреите а пак тая кифла дето е тръгнала да се дръгне по европа да си гледа детето от дявола и да не дава акъли аз сам на педесет години имам две големи деца които са си семейни и имам детенце на една годинка когато съпругата ми каза че е бременна а тя е по малка с четири години от мен не ми се вярваше но се указа вярно и двам виж още ›› ата единодушно решихме че аборт.няма се прави и сега сме още по щастливи че си имаме бебче така че както сме изгледали две така ще изгледаме и трето както двете са изучени и си работят така ще изучим и третото така че вобще не виждам смисал от някаква си стратегия измислена от някого си тва си е чиста намеса в суверинитета на даржавата по тоя начин хората се озлобяват срещу тоя ЕС и се губи доверието в самата идея за съюза
 • Анонимен 7 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Бил съм в ДАНИЯ,ШВЕЦИЯ,НОРВЕГИЯ много пъти.Ако гледаме статистики,световни класации,сухи проучвания на "хартия" за стандарта и начина на живот–нещата изглеждат страхотно и като цяло са вярни.Имат добри постижения в организацията на живота,дъжавата се грижи за Всичко,но повече отколкото трябва.Повече и за мислещ човек чак е обидно.Отношението е като към "хора с квадратни глави". виж още ›› Системата ми прилича на кръстоска между социализъм(ленински),капитализъм и роман на Оруел.Особен социален експеримент ,на който тепърва ще жънат реколтата,но пак редовите граждани.За да разберете същността на модела трябва да отидете на място.И да "имате очи да видите".За експеримента с децата няма да се впускам– вече има много информация.Драги мислещи сънародници–не позволяваите да мислят вместо вас.Много правилно се ориентирате в същноста на проблема със"стратегията","конвенцията"и"ундурмите около"Радвам се че въпреки всичко през което ни прекараха последните много години можем да различаваме.Все пак зомбирането е повсеместно,планирано,разполагащо с ресурс.Не вярвайте на ялови лелки ,платени и назначени "да се грижат за интересите на децата ви".Български РОДИТЕЛИ ориентирате се съвсем правилно.И не търсете логика в проблема.Трудно е неповреден човек да разбере логиката на сатанинска секта–например. И Шекспир е бил май прав...
 • АнонименДани 6 АнонименДани преди 6 месеца Профил на трол?
  "Дания е добра държава, докато можеш да се оправяш сам. Не си ли здрав, има опасност да попаднеш на служители в общината, които да ти направят живота ужасен. Ние сме обаче от късметлиите засега в това отношение." Този цитат,моме противоречи на идеята ти за това, колко добра политика води Дания по отношение на децата и въобще колко демократична държава е . стой си там и не ни давай акъл! виж още ››
 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Какви стратегии, какви глупости! Когато Господ е създал хората и семейството е наредил какви да бъдат отношенията в тях. И второ- чета по-горе за "права" на детето, а нещо за задължения и възпитания как да се живее в обществото няма ли?
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Диаянче датско, запомни - Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  И по-бедни от всички останали ...
  : 3 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 4.2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  : 3 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ми нали сме много хитри, що не го махнем тоя МОЧ? Например ти?
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Баш-добре я разбираме стратегията.Може да не живеем в Дания,но знаем че има нещо гнило там.Пък и не ядем доматите с колците.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Понеже много я разбираме стратегията, а и много знаем по принцип, затова сме най-бедни в ЕС.
  : 12 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не мисля, че при създаването на тази стратегия за детето са участвали специалисти и учени по проблемите и възпитанието на детето...Детето не може да знае кое е добро за него и кое не е. За това се грижат родителите и обществото...Никой не може да се грижи по/добре за детето от родителя - между тях съществува дълбока връзка, която не може да се замени и от най/добрите условия...Много осиновени деца виж още ›› , живели при много грижовни родители, чувстват липсата на истинските родители, на тази дълбока, дадена от природата връзка...Родителят най/добре може да разбере детето и да го насочи по правия път...Друг е въпросът, че има нежелани деца /особено където абортите са забранени/, за които е по/добре да се отделят от родителите си...както и има родители, изпаднали в състояния при които не могат да се грижат за децата си и на които трябва да се помогне без съмнение...Но едно дете не може да реши кое е добро за него и кое - не!...То може да се чувства много добре някъде, където пътят води към пропастта...Има и друг проблем / много хора не са готови да поемат отговорността на родителя, да се справят с проблемите около децата им...Тези хора трябва да разберат, че са отговорни за детето, всеки и всичко трябва да им помага да поемат тази отговорност и да се справят с нея - не просто , с лека ръка да се отнемат децата от родителите им, а родителите да получават нужната подкрепа и разбиране както от най-близките си, така и от обществото...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ...Диана Йенсен да дойде и да поживее в България, преди да ръси акъл....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Аз пък, съм майка, избрала да отгледа децата си в България. Престанете с платени статии да ни обяснявате, че не разбираме стратегията! Много добре я разбираме, както и интересите, които стоят зад нея!
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А дали пък някоя статия или мнение, което не се покрива с Вашето, може да не е платено? Ето Ви и още нещо "платено", понеже много разбирате - някои любопитни подробности за това какво е да си родител в една от скандинавските страни, в случая Швеция ... и по-точно колко много държавата дава (а не отнема) на семействата. 1. Бащинският платен отпуск е колкото майчинския!!! Бащите получават виж още ›› 240 дни, както и майките получават 240 дни. Общо на дете се падат 480 родителски дни (föräldraledighet, föräldradagar). 2. Майчинските и бащинските пари, наричани ’родителски пари’ (föräldrapenning), са 80% от дохода на съответния родител, което при средна заплата 20 000 крони (4000лв) е 3200лв на месец. Ако родителят е бил безработен или с доход 0 крони, получава около 7000 крони (1400лв) на месец. Разбира се, Швеция е скъпа страна и това не е толкова много тук, но сравнено с други страни е доста щедро. 3. Отделно, семейството получава детска надбавка от 1250крони (250лв) на месец за ВСЯКО дете, което имат, докато детето навърши 18г. Тоест ако имате 4 деца, получава семействто ви 5000 крони (хиляда лева) ПЛЮС надбавка за многодетно семейство от още няколко стотин лева. Любимата ми част тук е, че тези пари се превеждат по сметката и на майката и на бащата, като се разделят на две, тоест всеки получава по сметката си половината от сумата, за да не се карат кой е взел парите! 4. Майчинските пари могат да започнат да се теглят два месеца преди раждането на детето, за да се подготвят родителите за идването му. 5. Ако майката има тежка или опасна професия по време на бременността, може да вземе отпуск от работата си и да получи обезщетение от социалните, за да не се излага на риск. 6. Освен своите 240 дни платен бащински отпуск, бащата получава и 10 дни отпуск от момента на раждане на детето, за да е със семейството си в пърите часове и дни след раждането. Тук интересното е, че тези 10 дни се дават без сложни обяснения или изпращане на документация. Системата е онлайн, а информацията от раждането влиза онлайн от самата болница. 7. Правото на майчинство и бащинство е гарантирано от закона и работодател, който се осмели да не уважи това право, отнася сериозни санкции, както и обществено порицание, стигайки чак до новините. 🔺 8. VAB (Това вече съвсем е нечувано) - Vård av barn (Грижа за дете) е системата за болнични пари! Ако ходите на работа, но на детето ви му тече носа и не може да отиде на детска градина, можете да си остането вкъщи с него, като държавата ви плаща за това (80% от дневната ви надница)! Всеки път, всеки месец, всяка година, и така докато дете ви не стане тийнейджър! НЯМА НУЖДА ОТ уверение от лекар или въобще посещение на лекар, просто влизате в сайта на социалната система, отбелязвате днешната дата, и готово! Тоест, ако се събудите някоя сутрин и хич не ви се ходи на работа, може да си останете вкъщи и ВАБ-вате... но условието е детето ви да си остане вкъщи с вас. Ако обаче се налага да си останете вкъщи повече от седмица, вече трябва да представите уверение от лекар. 9. Много любимо ми е и че държавата и институции искат да информират/образоват родителите с безкрайно много информация за всичко, което се сетите. На сайта на социалната агенция има дори информация за важността майката и бащата да си делят поравно грижите за детето, като има дори забавни видео клипове и примери от ежедневието. 10. Всичко тези удоволствия са съчетани с един цялостен висок стандарт на грижи и практики ориентирани към обществото, като например: безплатни медицински грижи и прегледи за бременната майка; родителски курсове за майки и бащи; безплатно раждане в уединена обстановка с присъствието на партнъора, в собствена стая в болницата, като бебето не бива отнемано въобще, а се оставя на родилката и мъжът й; безплатно образование, храна в учебните заведения и безплатни медицински грижи за децата; после и безплатни университети, стипендии иииии т.н. Да, физическото наказание на деца е забранено със закон в Швеция още от 1979г. и социалните служби ще се намесят, ако се правите, че не сте разбрали, но тук е важно да отбележим някои неща: 1. Никой няма просто да ви вземе детето за крещене на пързалката или някои шамар, голям е и шанса никой въобще да не ви отрази. Но в по-тежки случаи с трайни проблеми в семейството като систематично биене на децата, наркомания, алкохолизъм, домашно насилие, сексуално насилие, службите ще се намесят, както във всяка нормална държава, но дори и тогава е по-скоро един дълъг процес на работа и срещи с родителите с цел детето да може да остане в семейството си. 2. Ако живеете тук, дори няма да ви се налага да ползвате насилие или крещене като дисциплинираща техника, защото родителските условия са толкова добри, че стресът върху родителите е много по-малък, като родителският отпуск е дори една дългочакана ваканция за тези, които са избрали първо да поработят известно време. Разбира се, че тази страна не е перфектна и има всякакви случаи и хора дори тук, но като родител тук мога единствено да благодаря за възможностите и спокойствието, които със семейството ми получаваме. Жалко е, че в България има родители, които са докарани до такова състояние, че да се страхуват за децата си и им е отнето едно от най-човешките права - да знаят и да са информирани, че заслужават по-добро. ✧ ✧ ✧ ✧ ✧ За справка на изредените политики, уебсайта на шведската социална агенция Försäkringskassan: h t t p s : / / w w w . f o r s a k r i n g s k a s s a n . s e / … / L 0 l D U m l T U S E h L 3 d H a 0 F K R n … / …
  : 15 !
Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...