Директорът на "Дунарит": Поръчката за противоградните ракети е скандална

37290
Директорът на "Дунарит": Поръчката за противоградните ракети е скандална
Снимка: akcent.bg

Преди седмица Actualno.com публикуваха материал със заглавие "Собственикът на Локо Пловдив ще ни спасява от градушки – почти 2 пъти по-скъпо". Става въпрос за обществена поръчка за противоградни ракети, която беше спечелена от фирмата "Стройпроект" на Христо Крушарски, а той е собственик на пловдивския футболен клуб "Локомотив". "Стройпроект" подписа на 9-ти май договор за доставка на противоградови ракети с Изпълнителна агенция "Борба с градушките" на стойност 40 650 000 лева с ДДС.

Оферта за участие в процедурата е била подадена и от военния завод "Дунарит" АД, който обаче е бил отстранен от участие. А посочената от оценителната комисия причина за това е, че през последните три години дружеството не е извършило доставки, сходни на предмета на обществената поръчка. Но от 2015 година насам, пак по договор с Изпълнителна агенция "Борба с градушките" именно "Стройпроект" изпълнява договор за доставка на противоградните ракети.

След публикуването на статията ни потърси изпълнителният директор на отстранената от участие "Дунарит" АД – Петър Петров, за да изрази своята позиция по темата, наричайки поръчката "скандална". Бихме предоставили думата и на възложителя – ИА "Борба с градушките", ако пожелае да вземе отношение.

Г-н Петров, потърсихте ни, за да кажете, че поръчката за противоградни ракети е скандална. Защо?

Ако прочетете условията на търга, ще видите. Нали идеята на обществените поръчки е да се харчат възможно най-ефективно публичните средства?! В нашия Закон за обществените поръчки се изисква доставчикът да е произвеждал идентични или сходни продукти. Думата "сходни" ни я наложиха от Европейската комисия, за да няма писане на условия за конкретен доставчик. Според възложителя Изпълнителна агенция "Борба с градушките" "сходни" означава противоградови ракети. И "идентични" пак означава противоградови ракети. А условията за плащане са убийствени. Общо взето доставчикът трябва да ги произведе, а агенцията, ако иска, ще ги плати, когато реши и колкото реши. Заради това през 2015 година не участвахме.

Излиза, че заради това не са ви одобрили, тъй като не сте били доставчик през последните години, така ли?

Ние и да бяхме доставчик, пак нямаше да ни одобрят през 2015 година. Поради същите причини, поради които и сега не ни одобриха. Първо, това според мен е безочие. Второ, това значи, че в България може да има само един доставчик. Защото след като той е спечелил веднъж, няма как друг да спечели вече тази поръчка.

Имаше информация, че тогава сте били с отнет лиценз, затова не сте участвали в предишното възлагане?

Не. Но условията за плащане не са добри. Ние сме си имали достатъчно работа и не ни се занимаваше. Плюс това, в края на нашия договор през 2009 година си имахме проблеми с качеството, подобни на сегашния доставчик. Онзи ден една ракета падна в една къща. Това е рискът на професията.

Както и да е, има и още едно интересно условие - че доставчикът поема ангажимент да достави при поискване ракетите, но за не повече от 10 дни. А това значи, че трябва да има разрешение от служба КОС и разрешение от комисията, ако е експорт или реекспорт. Тоест, трябва да мине през Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, на която съпредседатели са министърът на икономиката и министърът на отбраната. Тази комисия заседава веднъж месечно. Тоест, чуждестранен доставчик - дори да е най-добрият, дори безплатно да дава ракетите - не може да участва. В резултат на което се получа така, че "Локомотив Пловдив" печели. Те нали трябва да вземат суперкупата на България, а догодина може и Шампионската лига. Ние бяхме предложили с около 200 лева по-ниска оферта, а когато доставяхме ракети същата тази агенция купуваше не повече от 4000 на година.

 

 

Какво трябва да значи това?

Може да значи две неща - или нашите ракети са 3-4 пъти по-ефективни, или тези пари сега се харчат за нещо друго, ако ракетите на конкуренцията ни са поне толкова добри, колкото нашите.

Какво имахте предвид, като казахте, че има проблем с участието и на чужди доставчици? Защо те да не могат да кандидатстват?

Защото за всяка сделка документите трябва да са подадени преди заседанието на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Сега например излизат в лятна ваканция, обикновено в август месец няма заседание. Но получаването на разрешение от тази комисия обикновено отнема два месеца.

Това вероятно е за внос-износ - а вие, които сте на територията на България, от какво сте възпрепятствани?

Изискват да сме доставяли в последните три години точно противоградови ракети. Това ни възпрепятства. По този начин режат вътрешната конкуренция, а с другото режат външната. Оставаше само да впишат в документацията, че доставчикът трябва да е едикоя си фирма. Отделно се изисква да има поне четири самоликвидации на ракета, които ги има само ракетата на въпросната фирма. Поръчката е съшита с бели конци.

А Вие обжалвахте ли процедурата?

Обжалвахме, но пропуснахме срока за обжалване на условията. След което и КЗК, и ВАС подходиха формално. Казаха, че условията са такива и никой не ги е обжалвал. Тоест, и след като са такива, не отговаряте. Формално, това е факт. И на 9-ми май, както сте написали, договорът е факт с доставчик "Стройпроект".

Оттук-насетне значи ли, че тази фирма ще е единствен доставчик?

Да, и догодина може да даде цена от 1500 лева за една ракета, не както сега - 720 лв. с ДДС. В случая договорът е за 40,6 млн. лв. За миналия период вие сте писали, че договорът е на стойност 22 млн. лв., но ако проверите, ще видите, че на два пъти правителството отпуска по 5-6 млн. лв. допълнително, тъй като възложителят обясняваше как е изстрелял повече ракети и не му стигат. Явно защото "Локомотив Пловдив" не трябваше да изпада от А група.

Вижте, аз че съм пристрастен, това е факт. Опитвам се да не бъда. Но всеки може да прочете условията на поръчката, има ги в сайта на Изпълнителна агенция "Борба с градушките". За мен е очевадно, че тази поръчка е скандална. Когото и да попитате, ще ви каже, че производството на военна ракета е в десетки пъти по-сложно и по-отговорно от производството на ракети за граждански цели. Ние произвеждаме ракети, които се качват на бойни самолети. Нали виждате информационния поток, на нас ще ни продадат техника за 120-130 милиона долара. И ако нашата ракета свали такъв самолет, нали се сещате, че ще бъдем обезглавени някъде на 24-тата секунда от инцидента. И ни се обяснява: "Да, но това не е така".

Тоест, вие произвеждате много по-сложни ракети, но за граждански цели не можете, така ли?

Така излиза, да. Има и още нещо скандално. В изискванията се сочи, че оферентът не трябва да има задължения в момента на подаването на документи. Те бяха предоставили удостоверение от НАП, от общината. И ако имат задължения, трябва да бъдат отстранени веднага. Но тази фирма е заложена за 7 милиона като съвкупност. Ние правим по 100-тина милиона оборот на година. Както и да е, оказа се, че е без значение. Затова поисках да се изкажа по проблема, защото аз съм един възрастен наивник. Имам внук на две години и се надявам той като порасне да не ме пита: "Дядо, вие какво направихте?".

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю