Добромир Банев: Прекрасно е, че любовта не се побира в рамки

9091
Добромир Банев: Прекрасно е, че любовта не се побира в рамки
Снимка: Издателство "Персей"

Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува 50-годишен юбилей на 30.01. Броени дни след това ще бъде премиерата на най-новата му книга с интимна лирика „Любов до синьо“ (издание на „Персей“). Някои от стихотворенията му, включени в нея, вече предизвикаха бум в социалните мрежи. Премиерата ще се състои на фаталната, но щастлива за поета дата 13.02. от 18.30 ч., в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Вижте какво споделя поетът в интервю за почитателите си.

Днес празнувате своята 50-годишнина. Ако обърнете поглед назад, какво постигнахте през тези години? Сбъднахте ли мечтите си?

С времето човек разбира, че постиженията се крият в радостта и удовлетворението от малките неща. Да си част от сплотено семейство, да разчиташ на истински приятелства, да се уповаваш на любим човек в моменти на безпокойство. В това съзирам големия успех, когато извърна поглед към миналото. Що се отнася до професионалните и творческите успехи, хубаво е да ги имаш, разбира се. Няма как да не съм благодарен и усмихнат заради обичта на читателите, защото те са част от вдъхновението и от този успех. Бих казал, че повечето от моите мечти са сбъднати, наистина. Не спираме да мечтаем и да се надяваме, така сме устроени като човешки същества.

А какво не успяхте да постигнете?

Не успях да постигна „баланс“ с лицемерието, злобата и завистта. Около нас е пълно с хора, които упражняват тези състояния, а това ме влудява. Който ме познава, знае колко ненавиждам неискреността. Бягам далеч от такива екземпляри, те не са добре дошли в моя свят.

През петте десетилетия, които сте преживял, обществото ни мина през много промени и катаклизми. Как Ви се отразиха те?

Добромир Банев празнува с "Любов до синьо" своята 50-годишнина

Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува 50-годишен юбилей на 30.01. Броени дни след това ще бъде ...

Отразиха ми се отрезвяващо. Отраснах в „онова“ време, но висшето си образование завърших след „промените“. Моето поколение сякаш е обречено да съществува в непрестанен преход, където реализираш способностите си сред неясни правила. Налага се да импровизираш, сам да „наваксаш“ неща, които младите усвояват с лекота. Но пък подобно предизвикателство не е за пренебрегване. Чак сега си давам сметка колко много ми е дала военната служба. Едно е сигурно: продължавам да държа на реда и чистотата – в буквалния и в преносния смисъл.

Роден сте в Ловеч. С какво са свързани най-скъпите спомени от детството Ви?

С баба ми и дядо ми, с къщата, която имаха те в центъра на този прекрасен град. Сега, въпреки че той е все така красив, е почти обезлюден. Цари призрачната красота на безвремието, в което са още много други градове. Но няма да забравя мириса на люляците, Покрития мост на Фичето и чаровния чар на „Вароша“. Имах щастливо детство в Ловеч. Когато се сещам за него, в мен още се усмихва щастливо момче.

Вие сте един от любимите съвременни автори. Много са хората, които смятат, че изразявате мислите им във Вашите стихове и проза. Какво е разковничето на такъв успех, какъвто малко автори постигат?

Опитът. Не можеш да пишеш за нещата от живота, ако сам не си го опознал. Това с още по-голяма сила важи за любовта. Изживял ли си я, можеш да я увековечиш в стихове и то във всичките ѝ състояния. Това кара хората да припознават себе си в моите думи. Най-приятният комплимент е, когато ми кажат: „Г-н Банев, това сякаш е писано за мен!“.

На Коледния панаир на книгата в НДК – нова книга на Том Егеланд

„Голяма книга на духовете“ е разкошно цветно издание За 6-ия Софийски международен панаир на книгата, който ще се проведе ...

Стиховете Ви са много популярни в социалната мрежа. Там ли е Вашата публика?

И там, разбира се, но по-важно е колко от читателите купуват книгите ми. В социалните медии не пускам всичко, там често аудиторията се радва на по-повърхностни неща. Единствено продадените книги са истинският критерий за това, колко обичат да те четат хората, колко си им скъп като автор.

Любовта е важна тема в творчеството Ви. Какво е за Вас тя – вдъхновение или предизвикателство, мечта или реалност?

Любовта е движещата сила на света. Често ми задават този въпрос, но ако имах еднозначен отговор, щях да ѝ посветя едно-единствено стихотворение. Прекрасно е, че любовта не се побира в рамки, всякакви клишета са ѝ чужди.

Защо озаглавихте най-новата си книга „Любов до синьо“?

На езика на билките е написана "Към тъмнината"

Танцува и ухае дебютът на чешката писателка Анна Болава – и заедно с това хваща за гърлото с неочакваността си АННА БОЛАВА изник...

Защото очите ми са сини, защото небето е синьо, защото морето е синьо… Синьото е цвят, който сближава хората. Ако зависеше от мен, щях да изобразявам човешкото сърце в син цвят, защото да обичаш до синьо не е лесно начинание. По своята същност любовта е и болка. На болката също ѝ отива синьото.

Бихте ли хвърлили повече светлина върху това коя е жената, чийто силует е на корицата до Вас?

Предпочитам да остане загадка. Ако исках да се знае коя е, нямаше да бъде силует. Ще кажа, че това е жената по принцип. Онази, която очаква, ревнува, обича и не спира да се надява на споделеност.

Кои са Вашите вдъхновители и учители в творчеството?

Ще спомена само част от мъртвите, за да не обидя някои от живите: Яворов, Вапцаров, Дебелянов, Емили Дикинсън, Шекспир, Марина Цветаева… Не мога да изброя всички, но съм им благодарен за това, което ми дадоха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю