Дължи ли Русия съществуването си на България? Говори историкът доц. д-р Светослав Живков (ВИДЕО)

14324

"Аз познавам историята много по-добре от това, което пише в учебниците” - думи на премиера Николай Денков в отговор на руския посланик Елеонора Митрофанова, която обясняваше как трябва да се чества 3 март. Той заяви още, че Русия дължи съществуването си на България - заради азбуката.

Факти ли са това и коя е по-значимата дата за България - 3 март или 24 май? Спестява ли се нещо в учебниците ни по история? В Студио Actualno разговаряме по темата с историка доц. д-р Светослав Живков от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Създаването на Русия не се дължи изцяло на България

Според него, ако премиерът беше изразил това мнение в академичните среди и ако беше историк, щеше да има критика към думите му. "Създаването на самата руска държава не се дължи на България – това е дълъг процес, започнал още в Ранното средновековие. Русия дължи тази си своя култура на византийския свят, част от който е и България през средните векове. Български свещенослужители и просветители заминават за Русия през 11 век. Покръстването на руснаците също е свързано с това, макар че е осъществено от Византия. След падането на България под османска власт Русия се оказва единствената голяма православна страна, запазила своята самостоятелност. Тези духовници се насочват там и съхраняват византийското православно наследство", обяснява доц. д-р Живков.

Факт е, че азбуката пристига от нашите земи в Русия, но е друг въпросът доколко ние играем роля като държава, добавя историкът.

Още: Пеевски и Борисов в един глас: 9% ДДС за ресторантьорите и 3 март остават

24 май срещу 3 март

"Това е една изкуствена конфронтация", смята той. "За 3 март нека кажем, че днешна Русия няма нищо общо с онази Русия, която има значителен дял за българското Освобождение, - и като политическа уредба, и като цивилизационна насока.

Още: Референдумът за 3 март влиза в парламента - започва събирането на подписи

"Безспорен е фактът, че Руската империя със своята войска през 1878 г. възстановява българската държава, но може да се спори доколко 3 март е важната, решаващата дата. Тогава не се случва нищо решително. Приемането на Търновската конституция е на 16 април 1879 г., а окончателният мирен договор е подписан също през 1879 г. Трети март изключително агресивно се използва от политически кръгове за прокарване на руска линия", казва историкът.

Според него Денков е възразил на руските представи за историята. "Историята не е миналото само по себе си, а нашето виждане за миналото. Преди 30 години наследихме история, пълна с митове, изопачения и фалшификации. Почти всички бяха дело на комунистическия режим. Историята беше напълно подчинена на политиката", казва той и смята, че трябва символите, "рекламиращи комунистическия режим", да бъдат премахнати.

Още: Поддръжник на Радев отрече инициативата за 3 март да е негов политически проект

"Не трябва да отричаме ролята на Русия за нашето освобождение, но не трябва и да използваме това за съвременна руска пропаганда", е заключението на доц. д-р Живков.

Още любопитни исторически факти за Търновската конституция, за руската намеса в нея и за демократичните виждания на тогавашния български елит - гледайте във видеото:

Светослав Михайлов Живков е кандидат за общински съветник в София, издигнат от Местна коалиция КОД ( ДДД-ДЗ, БДФ). Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю