Ейнав Рошу, главен UI и UX дизайнер във Viber: Разработваме стикери специално за България и региона

2322
Ейнав Рошу, главен UI и UX дизайнер във Viber: Разработваме стикери специално за България и региона

Ейнав Рошу е главен UI и UX дизайнер в световноизвестната компания Viber, където води екип от петима дизайнери, които отговарят за пет платформи, чрез които Viber достига до над 700 млн. потребители в 193 държави в цял свят. Г-жа Рошу беше почетен гост на тазгодишното издание на One Design Week и сподели своя опит за добрите и лошите практики при дизайна като цяло. Кредото на Ейнав в професията е следното – UI дизайнът е невидим, той се чувства от потребителя подсъзнателно. Пред Actualno.com Ейнав, която има бакалавърска степен по комуникации и мениджмънт, сподели своето виждане за тайните на дизайна.

Г-жо Рошу, как дизайнът помага за невероятния успех на Viber?

Дизайнът на приложението, за което отговарям аз, помага на потребителите да изпитат инстиктивно и естествено удоволствие, когато използват самото приложение. Всички основни функции – писането на съобщение и разговори с приятели, се използват максимално лесно заради дизайна.

Viber бележи сериозен успех в България. Какво очаквате за българския пазар от гледна точка на дизайна?

Имаме специален екип, който отговаря за региона. Специалистите ни работят упорито, за да приспособят максимално приложението към особеностите на клиентите на Балканите. Такъв пример е създаването на стикери, които отговарят на културните възприятия на българите – действа се в тази насока. Обогатяваме тима си с местни дизайнери и художници – елате при нас, ако искате да помогнете!

Какви са най-сериозните грешки от гледна точка дизайн, които могат да се допуснат, когато говорим за приложения за комуникация като Viber?

Понякога може да се прекали с пъстротата и да стане бъркотия. Забравя се, че съвършенството се крие в простотата. Дизайнът на интерфейса трябва да помага на потребителите единствено да стигнат от точка А до точка Б възможно най-бързо и интуитивно. Дизайнът не се прави, за да вземе дизайнерът награда!

Водещи експерти пристигат в Пловдив за осмото издание на ONE DESIGN WEEK

Кулминацията на тазгодишното издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK (10-19 юни) е професионални...

Какви са впечатленията Ви от One Design Week?

Всъщност бях доста вдъхновена. Прииска ми се да представя и приложа концепцията на One Design Week и в Израел. Обикновено маниерът на конференциите, с който съм свикнала, е доста сух и консервативен. Различните събития в различни панели са страхотен подход, а подборът на случайни места за провеждането им е плюс, защото общуваш с въодушевени и много млади хора. One Design Week ми даде възможност да опозная местните таланти в дизайна!

Сега потребителите се фокусират върху компании, които разработват продукти. Какви са най-новите тенденции в подобряването на потребителското изживяване? Каква е политиката на Viber в това отношение?

Viber се стреми да създава богато съдържание за потребителите си, за да прекарват повече време с приложението. Съвсем скоро ще стартираме опцията Gifs.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю