"Екипът на София": Една община работи добре само ако работи добре с гражданите (ВИДЕО)

11295

Представете си всеки град да разполага с екип, който събира експерти, граждани и организации, ангажирани сериозно с бъдещето на града. Е, нашата столица изглежда е късметлийка, тъй като може да се похвали с "Екипът на София"!

Кои са те? Обединение от хора, които вярват, че София "трябва да започне да се управлява по нов начин и да тръгне по нов път, за да се превърне в добро място за живот".

Те не крият, че работят за "широка предизборна коалиция за местните избори през 2023 г. около ясен ангажимент за изпълнение на конкретни решения за София":

"Предлагаме такива решения на база на сериозния си опит в развиване на градски политики, създавани с помощта на широк кръг политици, активисти, специалисти и граждани. Предложенията ни са с ясна посока, с много конкретика, стъпвайки на данни и добри практики и с ясни ангажименти на всички участници в градския живот и управлението на града".

В Студио Actualno се срещаме с тях, за да научим малко повече. Ще разговаряме с арх. Любо Георгиев и Калоян Карамитов - урбанист.

Защо сте заедно? Какво ви обединява в ЕКИПЪТ?

арх. Любо Георгиев: Създадохме ЕКИПЪТ, защото искаме управлението в София да бъде много по-качествено. Искаме градът да преживява едно много различно всекидневие. Искаме след една година, когато има местни избори, да се поздравим с едно много по-добро бъдеще, а не с още от същото.

Вече звучите като политик, да очакваме ли от вас кандидатура за кмет?

арх. Любо Георгиев: Кандидатурите за кмет трябва да се обсъждат по-нататък. Винаги съществува такава възможност, всеки може да е кмет и вие, и аз, и Калоян. Сега не бива да говорим за имена, за лични амбиции, его и кой е най-заслужил, а за това какво трябва да се случи в града. Кой е най-компетентен да го случи това нещо? Целта ни е да сформираме коалиции около конкретните решения - “Какво трябва да се случи в този град?” И една такава коалиция да излъчи обща листа за общински съветници, обща кандидатура за кмет. Ама не защото просто е изгодно заради местата в Общинския съвет или някакви постове, а защото има разбиране за приоритетите на София и по тях трябва да се работи.

Кои са приоритетите на София, г-н Карамитов? Работили сте дълги години по Визия за София, Софияплан.

Калоян Карамитов: Един от най-големите приоритети всъщност е да създадем една среда, която ще позволи да се управлява града дългосрочно и далновидно. Общината трябва да работи като хомогенна организация, с общо разбиране на целите, които са поставени пред града. Администрация, която да работи за тези цели, вместо всяка структура и всяко отделно звено да работи само за себе си, да не споделя резултатите или дори данните си с други. Т.е. постигане на една среда, която да е продуктивна и която след това ще се изрази в постигането на резултатите много по-лесно.

Какво може да се промени в София сега, в кратък период от време?

Калоян Карамитов: Със сигурност организацията на транспорта, насочването на повече усилия към това да се привекат повече ползватели към устойчивите форми на транспорт - било то в градския транспорт, било то велосипедисти, било то споделени форми на придвижване. Друго важно, което може да се започне е регулирането на облика на града. Всички виждаме постоянните ремонти на ремонти, които се случват. Нещо, което е стравнително елементарно да се случи - това да се организират настилките, да се организира облика на тези пространства. Това е нещо, което градовете правят от векове, а ние виждаме тук пропуски с всеки изминал проект.

арх. Любо Георгиев: Аз мисля, че едно такова нещо е информацията. Практически много малко хора знаят от кого какво да поискат, дори да подадат жалба някъде или за да разберат кой за какво отговаря. Общината няма комуникационен отдел например, няма организация, звено, което да се занимава с това да бъде разбрана общината.

Защо това е важно?

арх. Любо Георгиев: Ами защото ние се питаме: “Тук някой отговаря ли за това нещо? Някой занимава ли се с онова нещо?” Ако искам като гражданин да подам сигнал, къде трябва да го подам? Една община работи добре само ако работи добре с гражданите, а това в момента не се случва. Едно от първите неща, които могат да се направят е общината да разказва и да показва. Практически големият ресурс на този град не е общинският бюджет, а това сме всички ние, ние които инвестираме в града. В този смисъл е много важно да има диалог между властта и гражданите, процесът да бъде двупосочен.

Друго нещо, което може бързо да се подобри е начинът, по който се организира уличното пространство. Аз съм велосипедист, карам колело - така се придвижвам в града. Всеки ден преживявам поне две рискови ситуации. Много лесно могат да се оправят тези неща, буквално мислейки къде слагаш колчета, как регулираш светофара, има светофари, които нарочно може би пускат първо колите и после пешеходците и велосипедистите, създава се веднага конфликтна ситуация. Трябва да се свалят псевдо велоалеи от тротоара на улицат,а където им е мястото. Тези неща не струват милиони и могат да имат много широк ефект върху придвижването в града.

Какво трябва да се развива в София дългосрочно?

Какви са били предложенията на ЕКИПЪТ към Столична община, които не са били приети? 

С кого биха се коалирали? 

Вижте целия разговор с арх. Любо Георгиев и урбаниста Калоян Карамитов!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю