X
 
 

Евродепутат от ДПС: Турция трябва да влезе в ЕС, за да е външна граница на Съюза

4369 10
Евродепутат от ДПС: Турция трябва да влезе в ЕС, за да е външна граница на Съюза
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова
Бъдещето на България в ЕС и бъдещето на ЕС бяха основните въпроси, по които Actualno.com говори с евродепутата от ДПС Илхан Кючюк в рамките на дискусията "Ще гласуваме ли на следващите евроизбори и защо?" В рамките на разговора ни г-н Кючюк, който е лидер на младежкото движение на ДПС, посочи кои трябва да са приоритетите на България за предстоящето председателство на ЕС и изрази мнение, че работата за влизането на Турция в ЕС трябва да е една от целите на председателството ни. Причината - за да може Турция да е външна граница на Съюза като член на НАТО. Какво още каза г-н Кючюк - научете в следващите редове.

С какво ще подобри моя живот и този на блзиките ми Европейският съюз, за да имам стимул да гласувам на изборите за Европейски парламент?

Естествено, че когато говорим за Европа, трябва да си говорим и за благосъстоянието на всеки един български гражданин, но преди това трябва да гледаме на Европа като ценностен съюз, който вече повече от 60 години защитава мира. По този въпрос не мисля, че трябва да има спор между политическите партии. Мирът е ценност, на която стъпват демокрацията, човешките права, върховенството на закона. Само това да вземем, е едно от най-големите достижения на Европейския съюз.

Бидейки в нашия дом Европа обаче, трябва да задаваме въпроси – накъде отива, как подобрява благосъстоянието, как се бори със съвременните предизвикателства, как се справя с един от големите бичове на XXI век – безработицата. Това са взе въпроси, на които трябва да търсим отговор.

На България предстои европейско председателство. Какви смятате, че трябва да бъдат трите най-важни приоритета, за които да се борим?

Изборите за Европейски парламент - процесът в детайли

Макар все още да има две години, следващите избори за Европейския парламент не са чак толкова далеч. Предвид много динамичната ситуация...

На мен ми се искаше щом говорим за българското европредседателство, да говорим за приоритети. Изпуснахме много време в разговор за това къде ще бъдат настанени гостите, колко скъпо ще ни излезе ремонтът на НДК. Това не е същинският разговор и българските граждани нямат нужда от този разговор, защото той отклонява истинския разговор и истинските проблеми пред които е изправен ЕС. Призивът ми към управляващите е да се фокусират и да защитават няколко приоритета.

Първият е разширяването на Западните Балкани. Ако искаме да имаме съюз, в който Единството е в многообразието“ не е само слоган, оставащ във въздуха, но намира все повече и повече смисъл в един толерантен и диалогичен свят, то Западните Балкани трябва да бъдат абсолютен приоритет. От това ще спечели най-много България – защото имаме интерес да граничим с ЕС, да не сме външна граница на ЕС, да имаме съседи, които спазват високите демократични стандарти.

Това означава ли, че и Турция трябва да влезе в Европейския съюз?

Това означава, че всяка една държава, която е наш съсед, трябва да бъде част от Европейския съюз при спазването на съответните правила. Както България е спазила правилата и в момента, в който ги е изпълнила, е влязла в ЕС, всяка една държава в преговорния процес трябва да изчисти всички въпросителни, които има. В отговор на конкретния въпрос – да, България също би спечелила, ако Турция е част от Европейския съюз, защото тя ще бъде външна граница, а Турция е страна-член на НАТО.

Вторият приоритет би трябвало да е активна роля на България в Черноморското сътрудничество и Черноморския район. Имаше времена, в които България беше водеща държава и по отношение на Западните Балкани, и по отношение на Черноморския регион. Днес това не е така.

Ердоган смени тона - за Турция е стратегическа цел да влезе в ЕС

Турция иска да продължи процесът по присъединяването си към Европейския съюз и тази цел за нея е стратегическа, заяви президентът на юг...

Третият приоритет, според мен също неизбежен, е кохезионната политика.

По отношение на кохезионната политика – какво ще се случи след 2020 година, когато би трябвало вече България да е догонила средноевропейското ниво и жизнен стандарт – поне според плановете от влизането ни в ЕС през 2007 година? Какво трябва да направи България, за да може да бъде една средноевропейска държава, а не да сме постоянно на дъното на всякакви класации?

България трябва да използва всички възможности на своята политика и дипломация. Комисар, който може да помогне България да отстоява позицията и Тройката да отстоява позицията за България да има продължение на кохезионната политика. Председателят на регионалната комисия в Европейския парламент се казва Искра Михайлова (бел. ред. - екоминистърът от кабинета "Орешарски") - човек, който може да помогне и познава добре проблемите на страната. Комисарят по регионална политика е от Румъния (бел. ред. - Корина Крецу) – Румъния също е изправена пред това предизвикателство. Това имам предвид с подхода "общи усилия" - като страна-член на ЕС трябва да имаме усещането и самочувствието, че сме активен член, да отстояваме своите позиции, защото големината на една държава невинаги определя политиката на Европейския съюз спрямо нея. Дори като малка държава, България може да бъде силна със своите идеи и българското председателство е уникален шанс да защитим тези три приоритета, които са не само български национални, но и регионални политики и за тях трябва да търсим партньорство с други държави.

Как гледате на идеята евродепутатите да се избират мажоритарно и да заявяват предварително в кое европейско политическо семейство (бел. ред. - партия в Европейския парламент) искат да влязат, ако бъдат избрани?

Ние (бел. ред. - ДПС) нямаме проблем със заявката на това към коя политическа партия принадлежим, нямаме проблем с идентичността. От 2001 година членуваме в Либералния интернационал, от 2003 сме част от сегашното АЛДЕ. Аз съм човек, който поддържа много тесни отношения с моята политическа партия, така че смятам, че е добре да има ясна политическа отговорност. Тя се носи в рамките на политическата партия. Самият аз не съм способен да отговоря на тези тежки предизвикателства, но моята политическа партия, със съответните компетентни хора, отнасящи се отговорно, могат да бъдат по-адекватни, отколкото самият мажоритарно избран кандидат.

Actualno.com

Етикети:

 • SPQR 7 SPQR преди 2 години Профил на трол?
  Няма да е лесно това председателство. Освен външнополитическите проблеми и ние никак не сме подготвени за такава отговорна позиция. Особено с това правителство където има националисти, които не могат да видят по-далеч от носовете си трудно ще определим общи приоритети, а да не говорим как ще ги реализираме. Трябва да се чуват повече гласовете на такива млади политици като Кючюк!
 • tz92 6 tz92 преди 2 години Профил на трол?
  Принципна и отговорна позиция. Чудесно е, че поне ДПС не яхна метлата на популизма през всичките тези години. От такива политици има нужда България.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  MANGAL
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Точно така, за България е най-добре с колкото се може повече държави членки на ЕС да граничи. Жалко, че ние като граждани трябва да се отървем от своите предразсъдъци и да мислим по-прагматично!
 • SCHWARZ FREIHERR 3 SCHWARZ FREIHERR преди 2 години Профил на трол?
  Точно така, за България е най-добре с колкото се може повече държави членки на ЕС да граничи. Жалко, че ние като граждани трябва да се отървем от своите предразсъдъци и да мислим по-прагматично!
 • ДуПеСе да се закрие 3.1 ДуПеСе да се закрие преди 2 години Профил на трол?
  Свободен Кюрдистан от турско робство! Никаква ислямска държава Турция в ЕС!
  : 0 !
 • Октомври 2 Октомври преди 2 години Профил на трол?
  На снимката Класическо човекоподобно , дупетат туркофил част от Антинародната клика 10111989. Не ес не е Европа от която Турция не е част. ес е една Хемафродитна квази*криминална структура. И нека Турция влиза , България да излиза . Не нямам нищо против Турция да остане единствената членка на Урода ес Ще и приляга.
 • алфа 1 алфа преди 2 години Профил на трол?
  Турските изроди нямат място в Европа .. дпс да се разтури , небългарите -вън !!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Добре, че са турските изроди, че да има какво да гледат пп телевизията българските интелектуалци. Добре, че са турските изроди, че да има къде да отидат да почиват българските интелектуалци, понеже в България, освен, че не получаваш качествено обслужване, те и ограбват. Добре, че са турските изроди, да вкарват на българските интелектуалци храна да плющят, понеже те да дрънкат могат, но да работят виж още ›› немогат. Глупак!!!
  : 10 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  1.1. не си права блонди...не ходим вече в турция...там има гражданска война...
  : 0 !