Габрово работи за превръщането на региона в целогодишна туристическа дестинация

4100
Габрово работи за превръщането на региона в целогодишна туристическа дестинация
Снимка: Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово

Как се развива туристическият сезон в Габрово и региона и какъв е профилът на туристите, които посещават града на смеха, разговаряме с ​Николета Маринова, уредник в Регионалния исторически музей ​в град Габрово по време на 34-та Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО в Интер Експо Център в София.

Какви инициативи предвижда Регионалният исторически музей в Габрово за 2017 година?

Главното събитие, което ще се организира, това е международна конференция, която вече за четвърта поредна година се провежда. Тя се отнася до старопланинския регион - един вид обединяваме България от двете страни на Стара планина. Също така музеят работи активно с деца на всякаква възраст по актуални програми.

Домът на хумора и сатирата представя самостоятелна изложба на Роман Монтесинос

В продължение на два месеца габровци и гости на града имат възможност да посетят интересна фотографска изложба на Роман Монтесинос от И...

Тази година на какво залага Габрово на туристическото изложение?

Най-вече на това да се представим на туристическите агенции, за да може да работим повече заедно.

Как изглежда според Вас профилът на туристите, които посещават Габрово и региона?

Това е интересното, че за всеки музей в самия град са различни. Примерно на Етъра, на хумора и сатирата (Домът на хумора и сатирата - бел. ред.) понеже са с утвърдени традиции, идват повече чужденци. Докато в музеите в самия град, примерно като интерактивния музей, като Дечковата къща, историческия музей, музея на образованието - там вече са от страната главно туристите. Въпреки че интерактивният музей, заради това, че е по-различно и ново и не се среща в останалите градове на страната, доста чужденци го посещават и е доста атрактивен както за възрастните, така и за децата.

Котки превзеха Габрово благодарение на скулптора Адриан Новаков

2 години след „Стършела“, който се заби в стената на Дома на хумора и сатирата, нова арт инсталация оживява върху фасадата...

Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

А какви туристи идват в Регионалния исторически музей?

В нашия музей идват както възрастни хора в организирани групи, така и деца. Много ученици също така ни посещават понеже са ни доста актуални и интересни самите занимания за деца, защото освен историята, организираме и приложна работа. В нея децата освен че могат да чуят за нещо как се е правило, а и на място могат да опитат. В случая на Етъра правят същото. И те имат такива приложни ателиета, които на място изработват неща.

Стремите ли се да превърнете Габрово и региона в целогодишна туристическа дестинация?

Да, нашият Туристически информационен център активно работи за това. Основно, разбира се, летният сезон е най-силен, както е навсякъде. Но разбира се, при организираните групи не е важен сезонът. Това е хубавото на подобни туристически борси, че може активно да се работи и през зимния период, стига да направим добри контакти с колегите.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю