Хамиш Макрий за Actualno.com: Социалните мрежи ще задушат медиите, ако медиите не се адаптират

3099
Хамиш Макрий за Actualno.com: Социалните мрежи ще задушат медиите, ако медиите не се адаптират

От днес (15 септември) до събота (17 септември) Пловдив ще е домакин на фестивала ФАРА.

Основен акцент в седемнадесетото издание на фестивала на Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА) - ФАРА ще бъде семинарната програма на 16 септември (петък), в която вече потвърдиха участие топ международни експерти от различни сфери на комуникационния бизнес. Фестивалът тази година се трансформира и мести в Пловдив и е посветен на темата за Трансформацията на комуникациите и бизнес средата. Темата ще бъде разгледана и тълкувана от пет международни звезди от различни сфери на комуникационния бизнес, които ще вземат участие в най-атрактивната част от програмата – семинарния форум в Културен дом “Борис Христов” в Пловдив.

Един от основните участници в семинарната част на ФАРА ще е Хамиш Макрий - футуролог и визионер с доказано влияние за глобалната икономика. Макрий e един от най-уважаваните бизнес и финансови редактори, който работи като коментатор за английския вестник The Independent. Той преподава в Lancaster University и е член на борда на директорите на Royal Economic Society. Последните му анализи са посветени на трансформациите в световната икономика, промените в икономическата мощ на Азия, както и на темата как технологиите си взаимодействат с човешкия капитал, за да създават конкурентни предимства. На ФАРА 2016 лекцията му ще бъде посветена на темата за бъдещето на комуникациите.

Хамиш Макрий отдели част от времето си и отговори на няколко въпроса на Actualno.com, медиен партньор на ФАРА, относно бъдещето на информацията.

Пет международни лектори участват в семинарния ден на ФАРА в Пловдив

Сред акцентите в програмата са дългогодишният фотограф на Benetton Оливиеро Тоскани, футуристът и автор на Тhe Independent Хамиш М...

Г-н Макрий, защо приехте да да сте част от ФАРА 2016 и какво очаквате от тазгодишното издание на най-големия български рекламен фестивал?

ФАРА 2016 е изключително важно събитие за България, както и е събитие от международна величина. Сигурен съм, че благодарение на ФАРА всички ние ще разберем по-добре бъдещето на индустрията.

По време на ФАРА 2016 ще изнесете лекция на тема бъдещето на комуникациите. Какво е бъдещето – светло или не толкова?

Ще бъде светло, ако се адаптираме към промяната и разберем, че хората искат да получават информация и новини по различни начини. Затова индустрията трябва да произвежда висококачествено съдържание и да намира различни начини да го представя пред потребителите.

Какво е бъдещето – социалните мрежи ли ще доминират?

Фестивалът на асоциацията на рекламните агенции се трансформира

Тазгодишното издание на най-голямото събитие за рекламната индустрия в страната ФАРА ще се проведе от 15 до 17 септември в Пловдив. Сед...

Социалните медии ще са инструментът, който много хора ще изберат, за да се информират, да получават новини. В миналото издателите на вестници залагаха на разпространители и дистрибутори, за да се продават и да стигат до домовете на хората. Сега социалните медии са разпространителите.

Мислите ли, че предвид все по-голямото влияние на Facebook, на Twitter, ще се стигне до момент, в който традиционните медии – вестници, дори телевизии, ще изчезнат?

Facebook и Twitter ще задушат традиционните медии само ако традиционните медии не успеят да се адаптират. Читателите и потребителите правят сами избора си как да прекарват времето си и фактите сочат, че още искат новини и информация от медии.

Според Вас опасно ли е социалните мрежи да заменят конвенционалните медии като достоверен източник на информация? Как можем да се предпазим от масова заблуда в новините?

Мисля, че има опасност хората да четат и гледат новини, анализи и мнения, които искат подсъзнателно да видят. Но хората не са глупави и мисля, че ще осъзнаят, че има опасност да бъдат вкарани в рамките на изкривен дневен ред. Това ще доведе до желание от страна на потребителите да разширят източниците си на информация. Нека кажем така – социалните мрежи са предизвикателство за хората, но по-малко предизвикателство от контролираните от държавата телевизии и медии.

Марсел Леви: Съвсем скоро всички ще бъдем принудени да правим интернет реклама

За конкуренцията в рекламния сектор у нас, тенденциите в рекламата, оценяването на рекламните проекти и предстоящия Фестивал на Българс...

Вие сте известен с анализите си как взаимодействието между хора и технологии дават конкуретно предимство на бизнеса. Можете ли да ни дадете конкретен пример в тази насока?

Много лесно! Когато подготвям заедно със свой колега презентация за някоя конференция, търся източници на информация в Интернет, които не са ми били известни досега. Някои неща в презентацията ги знаем и ги включваме, но е невъзможно да изготвим една презентация в цялост, ако не използваме новите технологии.

Има ли според Вас опасност чрез технологиите в комуникациите да бъдат унищожени традиционни за различни култури занаяти или технологиите са гаранция за развитие при всички случаи?

Да, има такава опасност. Ако потребителите искат да се информират и да получават новини на персоналния си компютър, на таблета си или на сматрфона си, те няма да ползват услугите на традиционни издания на хартия. Под заплаха е и професията „журналист“, тъй като традиционните медии страдат по отношение на приходите. От друга страна обаче се появяват нови професии и трябва да приветстваме това.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю