Художникът Пенко Гелев: Най-хубавото е, че магията е навсякъде

21339
Художникът Пенко Гелев: Най-хубавото е, че магията е навсякъде
Снимка: Кръгозор

 

На 20 април излезе новата книга на Юлия Спиридонова - приказката за деца „Бъди ми приятел“ с Ваши илюстрации. Луксозното издание с твърди корици е с красивите илюстрации на Пенко Гелев – илюстратор, художник на комикси и създател на анимационни филми. Представяме ви интервю с художника.

Юлия Спиридонова: С обич в сърцето всичко, което правиш, се получава някак по-добре

На 20 април излезе новата Ви книга - приказката за деца „Бъди ми приятел“. Последните Ви книги бяха за по-големите – ...

За големи или за малки са рисунките Ви? Има ли специфика при илюстрирането на книга?

Не рисувам специално за деца. Старая се да рисувам красиви картинки с надеждата да се харесат на колкото се може повече хора, назависимо дали са малки или големи.

Книгите са за четене. Хубавите илюстрации допълват текста. Когато илюстрирам книга, целта ми е да схвана духа на книгата и да го предам в картинките, така че те да обогатят преживяването на читателя.

Отново работите с Юлия Спиридонова – след „Приказка за Вълшебната флейта“ – можем ли да се надяваме  и на бъдеща съвместна дейност по нейна книга?

Имаме такива планове. Ние се разбираме добре и работим лесно заедно. Така че е много вероятно. Почти сигурно.

"Бъди ми приятел" - приказка за малки и големи

 „Някога, много отдавна... Или пък не чак толкова, кой знае, имало едно жабче, което се почувствало нещастно в родното блато...

Вещицата в края на приказката казва: ...не ми трябва друга жаба. Трябва ми точно крастава жаба! В тях има най-силната магия. В какво има най-силната магия за нас, хората? А за Вас, художниците, коя е най-силната магия?

Най-хубавото е, че магията е навсякъде. Не е ли изумително, че като смесиш жълта и синя боя, се получава зелена.

Вие сте и автор на редица комикси адаптации на известни романи, като например Парижката Света Богородица, Островът на съкровищата, Желязната маска, Дракула, Франкенщайн, Тримата мускетари.  Какво предпочитате да рисувате – комикси или приказки? Кое е по-голямо предизвикателство за Вас?

Аз не приемам работата си като предизвикателство. Общо взето успявам да се забавлявам през цялото време. Обичам да рисувам и когато започвам нова книга, много ми харесва това, че ми предстоят няколко месеца непрекъснато рисуване. Комиксите отнемат обикновено повече време и затова е по-уморително. Когато рисувам адаптация на класическа книга, се налага да я изследвам много подробно, а това е страхотно особено когато става дума за такива великолепни книги, каквито са включените в тази колекция. Това са книги, които съм чел като дете, и сега, препрочитайки ги, откривам защо наистина са станали класически. Сега се сещам, че може би основното предизвикателство е многообразието от герои, които се налагаше да нарисувам.

 

Софи Кинсела: светът премина през своята фаза на шопингмания

Името на Софи Кинсела се нарежда сред най-успешните съвременни жени писатели и неслучайно е наречена кралицата на жанра чиклит. В Бълга...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю