И Google се възхити на Екатерина, която помага на хора с хранителни разстройства

15873
И Google се възхити на Екатерина, която помага на хора с хранителни разстройства

Ако трябва да опишем Екатерина Карабашева с една дума, "вдъхновяваща" би бил категоричният ни избор. Макар че думата, с която в момента я свързват хиляди хора, е Jourvie - името на създадено от нея мобилно приложение, което помага на пациенти с хранителни разстройства да се преборят със заболяванията си. Освен млад предприемач, Екатерина е поетеса, писателка и един от 30-те най-успели хора в Европа под 30-годишна възраст според класацията на американското списание Forbes. Неотдавна проектът ѝ Jourvie бе избран сред 2200 други за финалист в престижния конкурс за социални иновации Google Impact Challenge 2016. Поговорихме с нея за приложението, хранителните разстройства и пътя до реализирането на една идея.

Г-жо Карабашева, какво представлява Jourvie и как се роди идеята за него?

Jourvie е мобилно приложение, с което целим да помогнем на пациенти с хранителни разстройства като анорексия, булимия или склонност към преяждане. В световен мащаб повече от 80 милиона души се борят с различни видове хранителни разстройства и само при половината от тях терапията има дълготраен успех. При 17% от заболелите анорексията дори води до смърт, което я поставя на първо място по смъртност сред психическите заболявания.

Идеята за Jourvie се роди от собствения ми опит в борбата с хранително разстройство преди години. Различни проблеми по време на лечението ме подтикнаха да търся решения за себе си и след като тези решения проработиха за мен, исках да видя дали е възможно да помогнат и на други хора в същата ситуация. Така създадох концепцията за Jourvie – приложение, което улеснява различни елементи от терапията за пациентите, например воденето на хранителен протокол, дневник на чувствата и мислите, или намирането на т. нар. стратегии за справяне с емоционално трудни ситуации.

Защо тези елементи са важни за лечението?

Лечението на хранителни разстройства не се концентрира само върху храната и калориите, а и върху нарушените отношения към храната и възприятие за собственото си тяло. Хората нерядко изпитват страх от храненето, налагат си строги диети или ритуали и ненавиждат себе си, когато се погледнат в огледалото или си позволят да се хранят. Затова тези мисли и чувства се записват ежедневно (в хранителните протоколи) и след това се анализират заедно с терапевта по време на редовните консултации. По този начин могат да бъдат разпознати повтарящи се вредни модели на поведение или мислене, както и типични ситуации, в които човек прибягва до храненето, гладуването или повръщането като начин за справяне с емоционално трудни ситуации или със стрес.

Въпреки че са толкова централни елементи на лечението, протоколите и техните анализи се извършват на хартия дори в днешно време, във формата на таблици с размер А4, които трябва да се попълват по няколко пъти на ден – след всяко хранене. Това обаче е много неудобно, защото често могат да бъдат забравени, а и е много неловко да се попълват пред други хора – например в училище или сред колегите в университета или на работа. Поради тези причини пациентите често не попълват информацията и така важните за терапията детайли липсват.

Проект на българката Екатерина Карабашева е финалист в конкурса Google Impact Challenge 2016

Проектът на българката Екатерина Карабашева в помощ на хора с хранителни разстройства Jourvie е избран от над 2200 кандидатстващи проек...

Създавайки приложението Jourvie, ние искаме да подпомогнем за решаването на тези проблеми и да им дадем възможност да въвеждат в приложението всички важни данни, които споделят с терапевтите си, много дискретно и само с няколко клика. Много е важно да отбележим, че не се стремим да заменим терапията и работата на терапевтите. Много добре знаем какви са границите на едно мобилно приложение и че то не може и не трябва да заема мястото на специалиста и лечението. Нашата цел е да използваме потенциала на дигиталните медии и по този начин да улесним процеса както за пациентите, така и за терапевтите.

Проектът Ви попадна сред финалистите на престижния конкурс Google Impact Challenge. Очаквахте ли той да получи такова признание?

Откакто започнахме работата по проекта през 2013 година, имахме възможност да спечелим силни партньори като университетската клиника Charité и още няколко клиники, както и една здравна каса, и сме носители и на няколко награди от Германия и Австрия. Друг голям успех за нас е именно, че проектът ни беше избран от повече от 2200 кандидатстващи проекта като един от десетте финалиста в Google Impact Challenge. До 24-ти февруари има онлайн гласуване за избор на победителя. Всеки, който иска да ни подкрепи, може да гласува на bit.ly/GICJourvie.

Конкурсът имаше няколко етапа, като последният беше интервю с 8-членно жури, което ни задаваше най-различни въпроси, някои от които наистина доста трудни. Затова не бяхме сигурни, че ще стигнем до финала. Екипът на Google ни направи обаче прекрасна изненада, когато дойде в офиса ни под предлог, че иска да направи снимка на всички полуфиналисти за интернет страницата на конкурса. В последствие ни казаха, че всъщност снимат само десетте финалиста и че ние попадаме сред тях. Моментът беше много емоционален и всичко е записано на камера. Това е от една страна признание за работата ни досега, и от друга – подкрепа и възможности за следващите ни стъпки.

Предприемачеството в България изостава: Последни сме в Европа по наскоро стартирали бизнес

България е най-слабо представената европейска икономика по отношение на процента на хората, които скоро са стартирали бизнес. Същевреме...

За какви устройства е достъпно Jourvie и колко потребители го използват към момента?

Jourvie е достъпно за Android телефони, сега работим върху iOS версията за iPhone. До момента имаме повече от 12 500 сваляния и 1700 редовни потребители. Приложението е достъпно на немски и английски език, и, разбира се, на български, което беше много важно за мен.

Живеете в Германия. Обмисляте ли някой ден да се върнете в България и да развивате идеите си тук? Предоставя ли страната ни подходяща среда за млади предприемачи?

Да, живея в Германия вече от 7 години, а в Берлин от 4. Дойдох, за да следвам комуникационни науки и след завършването на магистратурата си останах, защото имаше възможност да финансирам и разработвам Jourvie тук.

За момента планирам да остана, защото се ориентирам спрямо Jourvie и това къде ще можем да напреднем най-много с проекта и по този начин да достигнем до повече хора, които имат нужда от него. С изградените партньорства и съвместни дейности тук в Германия (работим с няколко клиники и вече и с една голяма здравна каса), виждам възможност да продължаваме да развиваме проекта, но и да го разрастваме в други страни. Много ще се радвам да намерим партньори и в България, които работят върху тази тема.

The Venture България класира трима финалисти в конкурса за социално предприемачество

Кой от тях ще представлява България на световния финал за 1 милион долара, ще станe ясно на официално събитие в началото на февруари Б...

Какво бихте посъветвали млад човек, който има любопитна идея, но не знае как да подходи към реализацията ѝ?

Да повярва в себе си и да не се отказва, преди да е започнал. Да събере смелост и да сподели идеята си с хора, на които има доверие, а след това да я споделя и с потенциални потребители, с инвеститори и дори с непознати, за да разбере как се възприема от външния свят. Според мен е много важно да се намери балансът между това човек да е влюбен в идеята си и да не се отказва при най-малките препятствия, но и да е отворен за мнения и предложения от други хора.

Затова първата стъпка за мен е да се тества дали хората наистина имат нужда от услугата или продукта. Google имат техния "тест на четката за зъби" и си поставят за цел да създават продукти, за които могат да кажат: "Това е нещо, което хората ще ползват поне два пъти на ден и ще направи живота им по-добър по един или друг начин" – като четката за зъби. Въпреки че този критерий е малко краен, смятам, че в него се крие голяма доза истина: само ако създадеш нещо, което хората наистина искат или от което имат нужда, и само ако успяваш да решиш съществуващ проблем, продуктът или услугата ти ще се радват на интерес и потребители.

Какви други проекти развива Екатерина, какво ще направи екипът ѝ с наградата от 250 000 евро от конкурса на Google, ако я спечели, и остава ли ѝ време да пише прочетете в пълния текст на интервюто в Expert.bg.

Интервю на Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю