Иван Хиновски: България има огромни газови залежи, но лобито на "Газпром" спря концесия (ВИДЕО)

58812

Можем с високите технологии, с нашия научен потенциал да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород и то в огромни количества и да го изнасяме. Румен Радев заяви това при посещението си в Абу Даби в началото на месеца.

1. Имаме ли такива такива технологии?

2. Има ли България залежи на природен газ?

3. Защо чак сега се повдига темата?

Тези и още теми дискутираме в "Студио Actualno" с Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.

Как да разбираме тези думи? Когато се заговори за неконвенционални енергийни източници темата става научна фантастика.

Вече не е. Има редица проекти по света, САЩ, Австралия, Канада, с които се цели произодстводството на екологичен газ, за химически цели и за обществен транспорт. Водородът все още няма икономически целесъобразно приложение в енергетиката.

Какво значи зелен водород - това е производство на водород на основата на възобновяеми енергийни източници. Анонсът на президента Радев визира големия проект в района на "Марица изток", където има инвестиционна идея за изграждане на огромен фотоволтаичен парк, който да бъде куплиран с инсталации за производство на водород. Впоследствие да бъде съхраняван и пренасян чрез транспортна инфраструктура - тръбопроводи за водород, за износ, както и захранване на околните градове с водород. Ние сме говорили за тази идея още преди две години, аз лично съм анонсирал тази идея за зеленото бъдеще на комплекса "Марица изток".

Какво представлява шистовия газ през 2022 г. Трябва ли да ни плаши? Има развити страни, в които добивът му е забранен.

Стана ми смешно предложението на Майк Помпео и отговора на Кирил Петков - сега е предизборен период, нормално е да се изкаже против идеята. Ще има десни организации, които ще се изкажат "за" идеята. Аз лично смятам, че тя не е без основание. Тъй като Добруджа е свръхчувствителна територия - знаем тезата, че там е житницата на България, че ще се отровят подпочвените води - макар, че те са на 500- 600 метра, а добивът се осъществява на 4000 - 5000 метра, няма риск за подпочвените води, както и за земеделието, но зеленото предизборно мислене и поведение на политиците не позволява да се говори за добив на шистов газ.

Не са ли много опасностите? Според проучване от 2019-а година увеличението на глобалните емисии метан е в резултат от бума на фракинга в Съединените щати.

Има логика в това, има изтичане, факт. Ако тръгне човек да прави анализ на емисиите на парникови газове, ще открие, че 80% са от изпарение на метан от горите, от гниене на дървесина и трева в горите. Горите са най-големият емитер на парникови газове. Какво да правим? Почистваме или изсичаме горите? Имаше комични предложения как да се справяме с този проблем на една конференция в Париж… Искам да ви кажа, че всяка дейност, която носи някакви блага за обществото, винаги има и минуси.

Ако не е в Добруджа - къде?

Ние обявихме скритият през 2012 г. отчет на една голяма американска компания, която в продължение на 5 г. прави проучвания за залежите на природен газ и петрол в Северозападна България. В т.нар. Етрополска свита бяха открити огромни количества природен газ разпределени в няколко землища. Доказани чрез най-съвременни методи на сондиране и проучване над 500 милиарда кубични метра при добив с фракинг. При конвенционален добив се оценяват между 150 и 200 милиарда кубични метра - това също е огромно количество.

Какво се случва с тази информация и с този доклад? Нашата държава отказа концесия за добив. Това е лобиско решение от лобито на "Газпром".

За геотермалната енергия в България, за Топлофикация София, която може да дава 30% по-ниски сметки за парно - вижте ВИДЕОТО с целия разговор с Иван Хиновски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю