Иван Иванов, БСП: Натискът на битовата престъпност в цели райони е на критични нива

7014
Иван Иванов, БСП: Натискът на битовата престъпност в цели райони е на критични нива
Снимка: БГНЕС

Народният представител от 44-тото Народно събрание Иван Иванов отново ще води листата на БСП в Шумен на предстоящите парламентарни избори.

Иванов е родом от Шумен, бил е депутат още в 42-рия и 43-тия парламент. Владее английски, немски и руски език.

Г-н Иванов, ако БСП управлява МВР с излъчен от партията министър, какво трябва промени незабавно в сектора на вътрешните ни работи?

За съжаление през последните 11 години МВР стана обект на множество брутални опити от страна на ГЕРБ за "реформи", които се отразиха негативно както на служителите в министерството, така и на гражданите. От една страна МВР стана обект на политическо инженерство, което доведе в определени моменти до отлив на униформени служители и демотивация при тези, които останаха да носят службата. Гражданите станаха обект на множество посегателства върху основни техни права – правото на собственост, здраве и за съжаление правото на живот.

Най-необходимо е за служителите в министерството, най-вече за тези, които носят службата на терен – разследващи, изпълняващи патрулно-постова дейност и охрана на обществения ред, да има сигурност, предвидимост и гаранции за кариерно израстване. Това може да се случи след един сериозен диалог с техни представители и изработване на изцяло нов Закон за МВР, който отговаря на съвременните условия за борба с престъпността и осигурява нормални условия на труд и регламентирано заплащане на този труд във всичките му аспекти – редовна смяна, извънреден и нощен труд.

Несъмнено незабавно трябва да се пресекат всички политически вмешателства в работата на министерството – практика, наложена от ГЕРБ още времето на първия им мандат, и действаща до ден-днешен. Политическото менторство осакати системата и демотивира знаещите криминалисти. Професионализмът трябва да бъде водещ при реализацията на кадрите.

Ще завърша с необходимостта от закриване на една куха структура, създадена от ГЕРБ, а именно така нареченото Звено за охрана, една дублираща НСО единица създадена за комфорт на г-н Борисов и обкръжението му. В същото време генериращо излишни разходи в и така раздутия бюджет на МВР.

Кои са най-големите заплахи за националната ни сигурност по Ваше мнение?

От вътрешно естество най-критичните точки са натискът на битовата престъпност върху цели райони и населени места в страната, организирана престъпност и крайно негативното ѝ влияние, включително върху управлението на страната. За съжаление не само наша констатация, а и на европейските институции е фактът, че корупцията се е превърнала в модел на управление на държавата. На всички нива. Гарантирано от ГЕРБ.

От външно естество най-голям риск разбира се носят тероризмът, нелегалната миграция и трансграничната престъпност – сектори където сегашното управление е забуксувало.

Буквално преди дни излезе проучване на Евростат, че сме на първо място в ЕС като ниво на престъпления, насилие и вандализъм. Всичко това е факт, след като сегашните управляващи и сегашната прокуратура дълго време говореха как ще са безжалостни с битовата престъпност. Къде се провалиха те според Вас и как може да се поправят тези провали?

Провалът е на всички нива. На първо място прокуратурата се вглъбила в проблемите на собственото си ръководство – как да се работи по образ и подобие на главния прокурор. Концентрацията е върху дела с "обществена значимост" срещу неудобни на властта лица и зрелищни акции, които в последствие катастрофират с съда. Престъпленията, които пряко засягат нормалния живот на гражданите като тези срещу собствеността, живота и здравето, не се разглеждат с приоритет и разследванията продължат с години, често се извършват некачествено и връщат за доразследване. В същото време извършителите трупат нови и нови криминални прояви, докато пострадалите се множат и в немалко случаи тотално губят доверие в тази система.

В МВР не е по-различно, но там проблемите са и от друго естество. Това са липсата на адекватна юридическа подготовка на кадрите, остаряла криминалистична техника, остаряла материално-техническа база, липса на мотивация у служителите, политически натиск недостатъчно служители и куп други проблеми.

Най-бързият начин да излизане от тази ситуация е незабавно връщане на двете институции в ролята им, отредена от Конституцията и законите на страната. Бърза и адекватна отчетност на наказателните дела, спазването на сроковете по НПК, включително промяна на НПК в посока стимулиране на разследващите органи за по-навременно приключване на делата. Премахване на фигурата на вечния обвиняем, например, когото ГЕРБ върнаха с досъдебния процес.

Юридическата подготовка на служителите на МВР да бъде на необходимото ниво, като бъде съчетано с обезпечаване по отношение на модерна криминалистична техника и експерти и подновяване на материалната база.

Друга мантра на прокуратурата ни е статистиката как имало значимо понижение едва ли не във всички аспекти на престъпността у нас. Вие вярвате ли на тази статистика и това, че тя се е получила заради усърдната работа на правоохранителните органи, след като миналата година заради пандемията дълго време практически всички бяхме затворени по домовете си? Достоверна ли е статистиката и от гледна точка на това колко хора всъщност изобщо не търсят полицията за помощ при престъпления, защото не вярват, че МВР ще помогне?

Тук сте прав – сериозно се съмнявам спадът, поне на цифри и числа, да е резултат от някаква по-задълбочена работа. Само да припомня, че от началото на пандемията от COVID-19 МВР основно се занимаваше с изграждането на КПП и ограничаване свободното придвижване на граждани по време на извънредното положение. Цяло лято министерството беше заето да охранява властта от гнева на българските граждани. Та в този ред на мисли считам, че едва ли им е останало време да борят сериозно престъпността. Ако посегателствата върху собствеността са намалели, е резултат именно от затварянето ни по домовете и страха от заразяване.

Тенденция е спадащото доверие в възможността на МВР да пребори конвенционалната престъпност. Ангажирането на униформени в несвойствени за тях дейности все повече ги отдалечава от работата с хората и техните проблеми. Факт е и отказът от подаване на сигнали за извършени престъпления, особено в малките населени места, където рядко виждат униформен полицай. Да не говорим за тези райони където цели кланове безчинстват и сигнал до МВР означава още проблеми. Да си припомним село Галиче.

МВР е министерството с най-голям бюджет в държавата и въпреки това парите все не стигат, синдикатите все се оплакват и често се повтаря, че за заплати и трудови разходи отиват над 90% от кажи-речи 1,5 млрд. лева годишно, а за техника не остава нищо. Къде и към кого изтичат парите, та все не стигат?

Още в началото споменах, че МВР е нереформирана система. Има структури, които се нуждаят от спешен преглед и оценка на тяхната дейност и съответно разходите, които отиват в тази посока. Ясно е, че възнагражденията на униформените не са достатъчни и ние от БСП подкрепяме техните искания. Да не говорим, че средствата за капиталови разходи са едни и същи в бюджета от години насам – 10- 12 млн. за цялото министерство.

Но пари трябва да се дават срещу реформи. Едно тясно сътрудничество със синдикатите в МВР ще открои съвсем ясно и детайлно пробойните. Поемането на управлението на МВР от БСП ще разсече този "гордиев възел".

Много се говори за т.нар. чантаджии в МВР – кои са тези структури и хора? Какви мерки бихте взели, за да не става така, че полицаи и пожарникари на терен периодично да протестират за заплати, а въпросните чантаджии да остават извън фокуса на реформите?

Вижте, много е лесно да се настройват едни хора срещу други. Чантаджии наричат някои от цивилните служители в пожарната, полицията, жандармерията, КАТ, районните управления, ведомствената болница, академията, областните и другите дирекции на МВР. Да се търси кой работи повече, кой по-малко, на кого заплатата е висока и т.н. Необходимо е да се извърши детайлен преглед.

Не приемам квалификации за хората с пагон и служителите на МВР, защото смятам, че те са част от системата на нашата сигурност. В голямата си част всички служители на МВР са достойни и смели българи. Когато имаме неработещо, неразбиращо и некомпетентно управление, то не предлага решения, а създава конфронтации, генерира проблеми. Затова и често казвам, че реформата в МВР трябва да премине през фокуса на връщане на авторитета на служителите от системата, да се случи с достойното оценяване на техния труд и гарантиране на добри условия за работа. Бих допълнил, че можем да реализираме една бърза, качествена и много работеща реформа в МВР, която да даде визия за поне десет години напред. Да гарантира сигурност и спокойствие за работа в системата на вътрешните работи. Впрочем, връщането на авторитета на институциите е основен приоритет на "БСП за България". А авторитет се гради с ред, право и справедливост.

Интервю на Ивайло Ачев

Още: Атанас Зафиров: Трите най-големи проблема в българската армия са некомплект, модернизация и корупция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю