Иван Тренев: България е колониална страна, в някои градове дори не пуснаха сирената в чест на Ботев (ВИДЕО)

22925

"В редица градове не беше пусната сирената в памет на Христо Ботев. Това не се отчете по медиите и най-вече в телевизиите. Това се случи включително и в квартали на София, като части от Люлин, Надежда, Герена. Това не е случайно, а напълно умишлено. Ботев е последният колос, на който се държи българщината."

Това заяви в предаването Студио Actualno историкът и журналист Иван Тренев.

"Ние имаме хилядолетна история, която доказва още от времето на Симеон и дори преди него, какви школи сме имали от високообразовани мъже и жени, на които цял свят се е възхищавал и са идвали тук да учат. Трябва да съхраним нацията си, която е в основата на европейската цивилизация. Ботев трябва да бъде реабилитиран.

От него се страхуват и чужди, и наши. Те се страхуват от гения на мисълта на Ботев. Всички правителства в човешката цивилизация винаги са били в съзаклятие срещу народите. Заговор за робство. Точно тази върхушка се страхува от Ботев. Между тях има и псевдопатриоти, които се разхождат облечени като Левски и Ботев. В момента ние нямаме суверенитет, а точно за това се е борил Ботев.

България в момента е колониална държава. Успяха да насадят омраза и нихилизъм между българите. Направиха така, че българите да се продават заради липсата на пари. Гладът и страха са проводник на предателство. Но има и много будни хора. А истината винаги излиза наяве и Ботев ще остане докрая на човешката цивилизация.

Българската история е фалшифицирана още след падането под османско иго. Много умело гърците успяват, благодарение на Ватикан и на Руската империя, да фалшифицират през 17, 18 и 19 век цялата българска история. Особено през 18 век, когато се създава новогръцката азбука, култура и история от Евгений българин, като това става благодарение на неговото отцепничество и погърчване. Точно за него Паисий Хилендарски пише: "Поради что се срамиш да се наречеш българин".

След Освобождението вместо да назначим наши академици, се назначават чужди като Константин Иречек да пренапишат българската история. Цялото самосъзнание на българите се обърква. Ние изпуснахме българската държавност и ако не си я върнем, заедно с достойнството като народ, не ни очаква добро бъдеще', посочи Тренев.

Той отчете, че е имало огромна гледаемост на първата част от направения от него филм "Ботев отвъд понятното".  Повечето отзиви за него са положителни. Ние подаряваме филма и няма да правим пари от него. Целта му е реабилитирането на Христо Ботев. Показваме и непознати факти за родното място на Ботев, а именно село Осен", заяви още той. "Във втората част на филма ще покажем предателите на Ботев и заговорът за убийството му, уточни Тренев.

Той се спря и на новия си проект, който е документален филм за Георги Раковски. Към момента филмът е на етап сценарий. Ще се покажат оригинални писма на Мацини и Гарибалди до Раковски, което е нещо уникално. Сега светът не знае за Раковски и вината е наша. Приживе Раковски е световно известен. Най-уважаваната личност на Източна Европа в света. Когато всеки един от нас иска да достигне Раковски, тогава българската нация ще се обедини и ще станем отново духовен център на Европа и дори на света', завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...