Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излизането на светло на "Величие" е добре за демокрацията: Анализ на Цветанка Андреева (ВИДЕО)

18 юни 2024, 19:30 часа • 14391 прочитания

Това, което се случи с партия "Величие", е много добре от гледна точка на функционирането на демокрацията, а именно - осветли се един проект, който очевидно се е развивал в сянка.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът Цветанка Андреева. "Давам си сметка, че е добре, когато подобна група бъде изсветлена в държавните институции на демокрацията. Виждате как те не говорят по този начин, както говориха преди девети юни. Те вече са притеснени в изказа си, този радикализъм, който са проповядвали, доста се постопи, защото всъщност той е наказуем", посочи още Андреева.

Кой с кого ще управлява?

Според политолога очевидно е, че ДПС вече няма да играе ролята на балансьор, какъвто Доган десетилетия наред отреждаше на ДПС. "Реториката на тази партия през последните три десетилетия беше доста по-компромисна. Сега виждаме едно ново ДПС с по-голяма острота на говоренето на лидера им. Вече ДПС няма да е балансьор, а по-скоро ще бъде стълб на това управление. В този смисъл конструкцията, в добрия смисъл, би била ясно зависима от участието на ДПС", посочи Андреева.

По думите ѝ Делян Пеевски е иззел функциите на ПП-ДБ и е лидирал всички процеси в предходния парламент: от ниво на преговори с протестиращите във въглищните централи и зърнопроизводители, до ниво на конституционната реформа, която мина под негово участие. "Така че всичките техни страхове, на които те отдават и загубата си, приписват сега на евентуалната колаборация на ГЕРБ-СДС с ДПС", каза Андреева. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес