Явор Иванов от CarStory: Не купувайте кола втора ръка, ако ви откажат преглед в сервиз по избор

22262
Явор Иванов от CarStory: Не купувайте кола втора ръка, ако ви откажат преглед в сервиз по избор
Снимка: личен архив

Обществена тайна е, че при внасянето на употребявани автомобили в България много техни дефекти се прикриват. По данни на експерти всяка трета кола е с манипулиран километраж, доста са и с проблеми с двигателите и въздушните възглавници, а се продават като "перфектни". При годишните технически прегледи пък често се наблюдават фалшификации и измами. Тези некоректни практики допълнително застрашават сигурността по пътищата в България. 

Екипът на българската компания CarStory предлага решение с една по-различна система за прозрачна оценка на техническото състояние на автомобила. Работи с официални представителства на автомобилни марки в България и мрежа от оторизирани сервизи. Прегледите там се провеждат по стандартизирана методология, покриваща всички важни модули, и са гарантирано детайлни и точни. А данните се качват онлайн, като така всеки потенциален купувач може да провери техническото състояние на даден автомобил. Клиентите получават CarStory сертификат - актуална справка за състоянието на колата. 

Actualno.com поговори с Явор Иванов, основател на CarStory, за проекта, ползите от него и безопасността на пътя като цяло.

Г-н Иванов, как се роди идеята за CarStory?

Всички сме минали през кошмара "покупка на употребяван автомобил". Море от обяви. Всички автомобили са в перфектно състояние. Без значение дали са на 5, 10 или 15 г., изминатите километри са 150-160 хил. Никакви удари, никакви забележки. Напълно обслужени, „качваш се и караш“. Е, какво повече можем да желаем? Това го няма никъде, перфектен автомобил за 3-4-5 хил. лева... Твърде хубаво, за да е истина, нали? Действителността е доста различна. Масов внос на автомобили със съмнително техническо състояние, немалка част некоректни търговци и безкрайна несигурност за какво точно си даваме парите.

От другата страна са коректните продавачи, които се губят в това море. Решихме, че ако успеем да им помогнем да се разграничат и демонстрират съвестно отношение, това ще бъда от полза за всички.

Защо страната ни се нуждае от такава платформа?

Защото освен пожелания от институциите, не сме видели нищо реално, нищо работещо. Уморихме се да бъдем лъгани. CarStory е малка стъпка и със сигурност ще отнеме време, но се надяваме това да е правилната посока.

Какви са ползите за купувачите и продавачите на коли от използването на CarStory? Защо да го предпочетат пред стандартния годишен технически преглед?

За съжаление годишният технически преглед отразява много малка част от състоянието на автомобила и обективността му е под въпрос. Ежедневно сме свидетели какво бълват някои автомобили, които са в движение, т.е минали годишен технически преглед. В България ГТП не може да бъде ориентир за техническо състояние.

CarStory преглед се извършва по предварително зададени точки, които покриват всички основни модули на автомобила – от състояние на ходова част, до следи от удари и наличие на ръжда. За продавачите ползите са много – независима страна (фирмен или оторизиран сервиз) гарантира обективна оценка на техническото състояние; данните от прегледа са достъпни в интернет и купувачите много по-лесно могат да се убедят в състоянието на автомобила; не се налага да се губи време за посещение на сервиз при всеки оглед и най-важното, продавачите могат да печелят от показването информация за състоянието на техния автомобил.

Купувачите, от друга страна, са пряко заинтересовани какво купуват и ние им даваме възможност от комфорта на дома или офиса си, чрез своя компютър или телефон, да се ориентират много по-лесно в пазара на употребявани автомобили, да направят информиран избор.

Можете ли да споделите малко данни – с колко сервиза работите към момента, колко хора вече са прибегнали към услугата, колко автомобила вече имат CarStory сертификат?

Сервизната ни мрежа се увеличава постоянно, като в момента водим активни преговори с официалните представителства на автомобилните производители, както и независими сервизи, които да бъдат включени в системата, но това отнема време.

Вече имаме немалко клиенти, преминали CarStory преглед, като резултатите са впечатляващи - до 50% по-бърза продажба. Автомобили с CarStory сертификат се продават с до 7% по-добра цена спрямо усреднената за модела и година.

Да си поговорим малко за проблемите в сектора като цяло. По Ваши наблюдения какви дефекти на внасяните в България коли втора ръка се прикриват най-често?

От дългите разговори с представители на различни сервизи оставаме с впечатление, че търговците на употребявани автомобили (тук визирам основно тези така наречени търговци от автомобилните тържища) са изключително комбинативни и безскрупулни. Много дефекти и проблеми се прикриват, като в това число и превъртането на километража. Но най-притеснителни са деформации или изменения по автомобила, които нарушават целостта и безопасността. Не е моя работа да правя квалификации, но когато имаме върнат километраж, можем да говорим за измама. Когато обаче автомобилът е претърпял сериозна катастрофа, геометрията му е нарушена и въздушните възглавници са отворени и всичко това е прикрито, това е престъпление. И пак опираме до държавата и желанието или липсата на такова да се намеси.

В тази връзка – за какво да внимава човек, който се готви да си купи употребяван автомобил?

Преди всичко, ако човек не се чувства сигурен, нека потърси услугите на сервиз. По-добре да отдели малка сума за преглед, отколкото да разчита на късмет. Както споменах, има „търговци“, които са изключително изобретателни и дори за специалист е трудно да открие проблема. Ако продавачът откаже преглед в сервиз по избор на клиента, това е ясен знак клиентът да се откаже.

Властите твърдят, че водят борба с войната по пътищата, но инцидентите и жертвите продължават да са многобройни. Смятате ли, че се прави достатъчно в тази посока?

Не смятам, че се прави достатъчно. Фактите са налице и са страшни. Докато продължава прехвърлянето на топката и нежеланието да се поеме отговорност, нещата ще изглеждат по този начин.

Планират се съществени промени в Закона за движение по пътищата. Ако следите темата, какво е мнението Ви за подготвяните изменения? Позициите за тях са доста противоречиви.

Искрено се надявам подготвяните промени да имат ефект върху безопасността. Но всички ние сме участници в движението и преди всичко трябва да се обърнем към себе си и да си отговорим на въпроса какво можем да променим, за да бъдем по-малко рискови и за нас и за останалите.

Как смятате да развивате проекта CarStory оттук насетне?

Целта ни е пълно покритие на територията на страната, тясно сътрудничество с организации като Института за пътна безопасност и подкрепа на всякакви инициативи за подобряване на безопасността по пътищата.

Интервю на Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю