Кметът на Костинброд: Отличници сме по печелене на проекти

23204
Кметът на Костинброд: Отличници сме по печелене на проекти
Снимка: Община Костинброд

Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 година. Той е завършил висше образование в УНСС, специалност „Право“. Бил е заместник-кмет на общината с ресор „Устройство на територията, общинска собственост и екология.

Actualno.com го потърси за разговор относно бюджета, проектите, културните прояви и начина, по който смята, че ще разреши дългогодишният проблем с фирмата „Протико ил“.

Искът на фирмата срещу община Костинброд е за около 4,3 млн. лв. за дължими неустойки по договор отпреди 10 г. за проектиране на водопроводи в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет. Договорът е за инвестиционно консултиране, проектиране и създаване на готовност на община Костинброд да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони.     

Г-н Младенов, как стои въпросът с тазгодишния бюджет на общината?

Минаха комисиите на ОбС, а днес е заседанието, на което той ще се обсъжда. Няма да има значителни изменения. Капиталовата ни програма е изключително сериозна и това е благодарение на проектите с европейско финансиране и постановленията на МС, с които ни бяха отделени средства за изграждане на три инфраструктурни обекта.

В какъв размер е капиталовата ви програма?

29 милиона лева с всички източници на финансиране, включително и собствените ни средства.

За какви инфраструктурни обекти са предназначени те?

Имаме инфраструктурни обекти, спечелени в предходния мандат, които сега тепърва ще се реализират. Много е приятно, когато си спечелил големи проекти, за които си се борил цял мандат, да можеш да си ги реализираш през следващия. Предстои ни изграждане на водопровод за едно от най-големите ни населени места - Петърч, където е почти 6 млн. лв., за изграждане на пътища в общината - почти 6 млн. лева, за изграждането на компостираща и сепарираща инсталация за шест общини. Там са общо 17 млн.лева, но около 10 милиона са за община Костинброд. За изграждане на улици в Костинброд имаме 1,1 млн. лева. От МС ни отпуснаха средства за доизграждане на централната църква - 350 000 лв. МРРБ ни помогна с отпускането на два транша в размер 900 000 лв. за водопровод на едно от селата. В края на годината ни бяха отпуснати 700 000 лева от МС за изграждане на пътя до Центъра за деца с онкохематологични заболявания, за мултифункционален стадион в едно от развиващите ни се села. Смятам, че сме отличници в спечелването на проекти с огромната подкрепа от страна на държавата.

А защо не работи сайтът ви?

В момента точно имаме проблем. ИТ-специалистът ми писа, че имаме проблем, но не знам от какво естество е.

Но и други дни е било така?

Нашата община е една от много интересните за хакерски атаки. В същото време искам да се похваля, че сме една от първите общини в България, чиито касови апарати са свързани успешно с НАП. Една щекотлива тема за касовите апарати. Ние реализираме пилотен проект по тази процедура. Обсъждаме и бъдещите ни проекти, с които кандидатстваме на стойност около 5 милиона лева и очакваме одобрение.

Докъде стигнахте в преговорите с "Протико ил" относно тяхното вземане?

Делото мина вече първата си инстанция. Неслучайно с председателя и двамата ми заместник- кметове и двама шефове на дирекции в момента обсъждаме точно бъдещите ни стъпки в това отношение. Докладвал съм на ОбС за варианта да финализираме нещата най-добре за двете страни.

Имате ли споразумение вече?

Работим в тази насока в дух на добра воля, с компромиси от двете страни, за да приключим. Лаконичен съм, защото очаквам предложението ми да мине през Общинския съвет, да се приеме бюджетът на общината, да влезе в сила решението на първа инстанция, което, дай Боже, да остане и последно. След около седмица мога да кажа как се развива този полемичен спор, за който аз много благодаря на Actualno.com, че го отразихте коректно - с изказвания от двете страни. Освен да кажа, че в момента се стремим да "заровим томахавката". Считам, че с отстъпките, които могат да се направят от страна на фирмата, с малък компромис от наша страна, може да стигнем до един добър вариант, в който да казвам само добри думи за фирмата. Между другото, когато представих предложението на съветниците в съответните комисии, те, независимо от тяхната оцветеност, категорично го одобриха.

И какво е предложението?

Нека финализираме нещата с изгодни параметри и за двете страни!

Колко изгодни, нали това е ваше становище, не на отсрещната страна?

Не мога да съм по-конкретен, защото съдебното решение не е влязло в сила, защото споразумението не е добило окончателен вариант, защото утре Общинският съвет ще каже тежката си дума. От другата страна и те вече са съгласни по параметрите на споразумението и да се разплатим, за което ще ви уведомя допълнително. Това е епопея, с която е запозната държавата като цяло и вие, и още много електронни и печатни издания.

С решение на МС от края на миналата година на общината е прехвърлено управлението на резиденция "Стретиска". Какво представлява този обект?

Трайко Младенов: Хора, нямащи нищо общо с Костинброд, протестират пред общината по неясни причини

Протест срещу мерките, които държавата предприема в борбата с Африканската чума по свинете, се състоя днес пред община Костинброд. Воде...

Дава ни се право да стопанисваме и управляваме за срок от 10 години един изключително ценен обект от национално културно значение. През миналия мандат успяхме да получим заповед от министъра на културата за важността му. Това е лятната резиденция на император Константин Велики, която е единствена по рода си, защото се намира близко до Сердика, където все пак знаем култовата фраза "Сердика е моят Рим". Изключително специфична е, с невероятни мозайки, с невероятна архитектура, която е под земя и ще се постараем да открием.

На каква площ е?

Над 20 декара е пространството. Надяваме се с помощта на държавата да направим един изключително интересен архитектурен обект.

Какво се вижда над земята?

Над земята няма нищо за момента и по-добре, защото така не може да се разруши, няма иманярство или вандализъм. Хубавото е, че се намира в охраняем обект към МЗХ. Това ще бъде основната ни тема през настоящия ни мандат. Инфраструктурата се развива и ние работим в тази насока. Информацията, която получих от "ВиК", е, че загубата на вода е под 20% в града, което е изключително ценно. Знаете, че има градове с над 70% загуби. Около 40% ни е загубата на вода в селата, което пак не е голям процент. В същото време основен акцент в капиталовата ни програма е към правене на водопроводи в големите села и едновременно с развиващата ни се инфраструктура общината ни става все по-атрактивна за постоянно живеене и инвеститори. "Скретиска" ще даде друг облик на общината ни, свързан с посока, която не сме разработвали. Костинброд е индустриална община, свързана с това, че хората могат да дойдат и да живеят напълно спокойно и да не са близо до шума на столицата. А така ще развием един архитектурен обект, който ще се посещава както от български, така и от чужди туристи. Ние от миналата година заедно със столицата сме заедно в УС на туристически регион "София" - един от шестте туристически региона.

Община Костинброд влиза в преговори, за да има бъдеще

От понеделник община Костинброд започва преговори, които ще бъдат решаващи за бъдещето ѝ. На карта е заложено сметосъбирането, осветлен...

Сигурно вече готвите вече проекти за финансирането му?

Да, започнали сме да работим в тази насока. Изискал съм финансово-икономически анализ за развитието на дадения обект, така че той да е печеливш и атрактивен - това е основно изискване при кандидатстването. Обмисляме варианти и за публично-частно партньорство. Все пак още през миналия мандат развиваме концепцията за Костинброд като „Пътят на Константин“. Посоката ни е туризъм, по-зелен град и зелена община. С индустрията и с изключително добрите условия за постоянно живеене, като започнем от спокойствието, ниската престъпност, добра логистика, газифициране на целия град и по-големите населени места, хората могат да живеят в Костинброд постоянно, а могат да работят в София.

Имате доста културни прояви в близко бъдеще, кои от тях се радват на най-голям интерес? 

Онова, което сме планирали в бюджета за култура и спорт, е толкова, колкото за инфраструктура. Ако 250 000 лева сме отделили от собствения си бюджет за инфраструктура, 160 000 лева сме предвидили за спорт и 130 000 лева за култура. Културните ни прояви са изключително атрактивни вече. На най-голям интерес се радва фолклорният фестивал "Шопски наниз", който е международно признат. Имаме значителен интерес и към фестивала на бойните изкуства - единствен в България по своя род. Пет поредни години сме домакини и при нас завършва Ретро Рали - България. Парадът ни на детската забавна песен стана един от най-силните като цяло за София област и София град, с много авторитетно жури. Ние наложихме 4-5 културни събития, които нямат еталон в страната. Тази година имаме над 250 културни прояви. Горди сме, че Костинброд е една от малкото общини в област София с толкова висок детски прираст и от тази година започваме да се борим за нова детска градина. За миналата година имаме рекорд за новородени деца - 147 дечица имаме родени миналата година. Все повече млади семейства идват в общината и все повече от тях се регистрират тук, защото при нас няма върнато от детска градина дете. В същото време сме на 20 км от центъра на София.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю