Кметът на Левски: Принудени сме да работим сериозно, за да осигурим нормален учебен процес

13067
Кметът на Левски: Принудени сме да работим сериозно, за да осигурим нормален учебен процес
Снимка: Община Левски

Обществена поръчка за ремонт на училище „Христо Ботев“ в село Българево с пряко договаряне възлага кметът на община Левски Любка Александрова. Причината за това е, че в началото на месец май имаше обилни дъждове и в селото падна градушка. На училището са нанесени сериозни щети, които го правят неизползваемо и опасно за живота и здравето на учители и ученици. Според предписание на РЗИ –Плевен, започването на учебната година трябва да стане след отстраняване на опасностите.

Прогнозната стойност на обекта е 442 159 лв. без ДДС (или 530 590 лв. с ДДС). Изрично в решението за възлагане е посочено, че няма осигурено финансиране.

За изпълнител е определена фирма „Рем Инженеринг“ в Стара Загора, еднолична собственост на 36-годишната Анелия Ройдева. Справка в професионалния регистър на Камарата на строителите сочи, че дружеството е вписано в него съвсем наскоро – на 20-ти юни. Посочените категории строежи са първа и пета група. Не фигурират данни обаче за производствен опит изобщо и за персонал през миналата година. За 2017-та в Камарата на строителите са вписани 2-ма души, за 2016-та – 4-ма. Сред дейностите на фирмата в Търговския регистър също не е посочено строителство.

Как ще се справи със задачата да осигури учебен процес при финансово необезпечена поръчка и защо точно тази фирма е избрана за изпълнител Actualno.com потърси за повече подробности кмета на община Левски Любка Александрова.     

Г-жо Александрова, в началото на месец май падна градушка и нанесе сериозни щети на посевите и на сгради общинска собственост. Със сигурност е направена рекапитулация, на каква стойност възлязоха те?

Щетите са доста разнородни и разнообразни. С точност мога да Ви кажа какво беше увредено от общинската собственост. Относно частните имоти нямам коректна информация. От общинските имоти главно имаше увреждане на сгради в село Българене - основно в училището. Трябва да се предприемат мерки за отстраняването им в рамките на летния период. В момента тече процедура по отстраняването на всички аварии в рамките на около половин милион лева. Ще се предприемат действия по възстановяване на сградата, за може да се провежда нормален учебен процес от новата учебна година.

Искания от другите кметства имате ли?

Отстранили сме на практика другите щети със собствени усилия. Най-много пострадаха земеделските производители, защото до голяма степен беше унищожена продукцията. Така или иначе протекоха съвсем нормално процедурите по подаване на заявленията до ДФ "Земеделие". Минаха комисии, оценени са щетите. Очаква се хората да бъдат обезщетени. Застрахователите също поеха ангажимент да подпомогнат стопаните, които имаха застраховки. Съвсем спокойно и нормално, в рамките на 2-3 седмици след бедствието, минаха комисиите. В момента вече се прибира реколтата - това, което е оцеляло. Хората се надяват, че с обезщетенията, които ще получат, няма да претърпят тотална щета тази година.

Колко време след като е минало оценяването хората получават подкрепата?

Подкрепата от ДФ "Земеделие" идва в началото на следващата календарна година. Не по-рано от януари месец догодина ще получат обезщетения хората, които имат право на това. Това са главно хората със 100% погинали площи.

И със 100% погинали площи ли има?

Разбира се. Там, където най-силно удари градушката - в кметство Българене, в землищата на град Левски, на село Асеновци, част от землището на Малчика. Така, че има земеделски производители със 100% неспасяема земеделска продукция. Хората преораваха. Бяха много затруднени, но в крайна сметка имаме отработена технология как да се справяме с този тип бедствия. Така, че няма драми. Чу се, че Министерството на земеделието строи противоградни площадки в нашия регион. Държим на това и се надяваме догодина да нямаме такива големи поражения.

От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС имате ли решение да ви възстанови разходите, които сте имали при овладяването, а за и тези дейности, които ви предстоят?

В града на Парцалев отново стягат фестивала "Гергьовски люлки"

Родното място на Георги Парцалев – град Левски, отново се готви да посрещне почитатели на българския фолклор от Северна България....

Подали сме заявленията. Имаме гаранция за почистване на дерета, отстраняване на големите поражения, които са главно по училищните сгради, където трябва да започне учебен процес през септември. Имаме гаранции, че държавата ще помогне и няма да имаме проблем за отпускане на средства, с които да се отстранят проблемите.

В тази връзка в обявената от Вас поръчка за училището изрично пише, че е без осигурено финансиране, затова Ви питам дали имате ангажимент за нужните средства?

Имаме поет ангажимент, водени са разговори, имаме гаранция, че средствата ще бъдат осигурени при следващо заседание на комисията.

Тоест, щетата е призната от областния управител, съответно от междуведомствената комисия?

Да, щетите са абсолютно безспорни, но комисията не се събира всеки ден. При следващото й заседание очакваме адекватна реакция. Извървяна е процедурата във всичките й детайли, за да имаме право да кандидатстваме и съответно очаквания за финансиране.

Световна шампионка по карате стана почетен гражданин на град Левски

Световната и двукратна европейска шампионка по карате киокушин Мариела Любенова стана почетен гражданин на родния си град Левски. На тъ...

И за да има смисъл да обявите поръчката. Разбираемо е и процедурата защо е с пряко договаряне, предвид спешността на предстоящите ремонти?

Абсолютно, това е стандартната процедура, която Законът за обществените поръчки предоставя в случай като този, когато трябва да се действа в момент на неотложност. Има категорични предписания от РЗИ, особено за училищните сгради, че няма как да се провежда учебен процес. Би било опасно за ученици и учители. Те няма да дадат разрешение за започване на учебната година, ако не бъдат отстранени повредите. Принудени сме да работим сериозно в предстоящите 2-3 месеца, за да осигурим нормално протичане на учебната година.

Ремонт на покрив, тавани, стени, улуци са обект на възлагане, сигурно сградата е и наводнена?

При тези увреждания на покрива пада мазилка от тавана. Това са стари сгради и всеки теч уврежда таваните. Това се отразява на стаите от втория етаж. При всички положения трябва да се ремонтира сградата, за да не е опасна. Нашите преписки са комплектовани със снимков материал. На практика много основни части на сградата са увредени.

Защо се спряхте при прякото възлагане на "Рем Инженеринг" ЕООД, имайки предвид че фирмата е вписана в Професионалния регистър на строителите едва на 20-ти юни, не пише да има опит и персонал?

Огнеборци спасиха старица, паднала в стара шахта

Огнеборци от град Левски спасиха 87-годишна жена, паднала в стара шахта. Пострадалата е настанена в болница. Състоянието ѝ е стабилно, ...

Това какво пише няма никакво значение, защото така или иначе самите фирми имат съответните трансформации. Това, че не е вписано, не означава, че фирмата няма опит. Хората, които работят в нея, имат опит в строителните дейности.

Вероятно имате предвид другата фирма на собственика, която наистина има някакъв строителен опит?

Аз съм убедена в качеството на фирмите, които избираме. Всъщност много сериозно подхождаме, когато подбираме изпълнители, особено когато става въпрос за пряко договаряне, защото съзнаваме, че отговорността е абсолютна и пълна за възложителя. Знам и внимаваме много когато избираме - дали са строители, които познаваме, или не познаваме. При всички положения трябва да се свърши работата в срок и да е качествена. Така, че възложили сме в момента надеждите и отговорностите си на фирма, която ще се справи.

Каква обща стойност очаквате от междуведомствената комисия, тъй като Вие сте вложили общински средства и за неотложни дейности след бедствието?

В случая не. Направена е абсолютно точна КСС. Нищо, което не е по процедурата на ЗОП, не може да бъде изисквано за финансиране от комисията по бедствия и аварии. Първите неотложни дейности, които сме направили като община, са за наша сметка. Няма как да ги поискаме, тъй като няма установен ред. Всичко остава за сметка на общинския бюджет. Ние две-три години работим по този механизъм. И виждаме, че много дейности трябва да извършим още на следващия ден след бедствието, тъй като трябва да разчистваме, но ние не наемаме частна техника. Справяме се с техниката от общинското БКС и от тази гледна точка нямаме право на допълнително финансиране.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю