Кметът на Луковит: Общината е финансово стабилна въпреки спорната корекция от 1 млн. лева, която плащаме

8376
Кметът на Луковит: Общината е финансово стабилна въпреки спорната корекция от 1 млн. лева, която плащаме
Снимка: Община Луковит

Иван Грънчаров е кмет на община Луковит от 2011 г. Преди това три мандата е бил общински съветник. Той е завършил висше образование по специалността „Мениджмънт на търговската дейност“ в Стопанска академия – Свищов, има и магистратура по „Икономика на търговията“. Преди да стане кмет е бил собственик на млекопреработвателни дружества, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България, председател на УС на ЛАК „Атлетик-90“ и председател на УС на ФК „Ботев“ – Луковит.

Г-н Грънчаров, приключи публичното обсъждане на проектобюджет '2019, кои бяха повече – доволните или недоволните от него?

Ще бъдат доволни едва тогава, когато имаме много по-голям бюджет. Естествено, че един кмет ще е недоволен от това, с което разполага. Надявам се в следващите години бюджетът да се увеличи. Тогава и аз, и другите хора ще бъдем доволни. Оценяваме, че с решение на МС в края на годината ни бяха отпуснати 1,2 млн. лв. за асфалтиране на улици. Това е един полъх, защото от години не беше асфалтирана нито една улица в селата. Миналата година пак имахме един милион и с него асфалтирахме поне една-две улици в селата. Все пак е нещо. Не може да говорим, че от селата има приходи от данъци. Поне в 70% от селата, в 8 от 11 села парите от данък-сгради не стигат дори за уличното осветление.

А от такса смет?

Тя е отделно. Миналата година я увеличихме и изравнихме промилите със съседните общини.

Нали в повечето общини с приходите от града се дофинансира сметосъбирането в селата, понеже имотите са евтини, а таксата е на база данъчната оценка?

Така е, данъчната оценка на имотите е много ниска. Разходите са много повече за селата, защото разстоянията са по-големи, а депото се намира в Луковит. Винаги е било така - градът дотира селата, но ако питате хората там, ще кажат: "Ние издържаме града".

Явно има едно чувство за несправедливост, което с думи не може да се промени?

Да, но трябва да има някакво обучение по финансова култура още в училищата. Далеч назад във времето ни куца тази брънка. Винаги хората ще искат повече и ще са недоволни от това, което получават. Сигурно не е само в България, но при нас е фрапиращо, защото става въпрос за малко и крайно недостатъчно инвестиции. Да се надяваме това някога да се промени.

Като съотношение рамката на бюджета спрямо капиталовите разходи как стои?

Капиталовите разходи са незначителни. Няма смисъл да ги споменавам. А имаме наложена финансова корекция, която изплащаме във времето.

За кой проект?

За изграждане на регионалното депо. В регионалната система за управление на отпадъците участваме пет общини, а ние сме наказани. Нашата община плаща разходи за останалите пет. Тази година се надяваме МФ да помогне по някакъв начин.

Санкционирали са Ви вероятно в качеството Ви на възложител на обществената поръчка?

Да, но това е огромна сума на фона на нашия бюджет.

5% от проекта каква сума представлява?

Около 1 000 000 лв.

Какво сте прегрешили?

Субективна преценка. Те са прави за себе си, ние сме прави за себе си, но нямаше процедура, по която да жалим навремето.

Значи санкцията е от години назад, защото възложителите вече можете да обжалвате корекции?

Но тогава нямахме право.

Нямахте ли поне опция за предоговаряне на корекцията?

Не. Според мен санкцията беше на общо основание - всички общини да бъдат ударени с по 5%, а в случая е още по-нечестно, защото се санкционира нашата община, а проектът е на пет общини. Вярно е, че ние сме възложители, но в крайна сметка за жителите на общината не е справедливо. Ние сме дали и земята за сметището - 8,650 декара, и никой нищо не е платил. И накрая имаме и корекция. Плащаме редовно суми по нея. И парадоксът е, че в един момент е по-добре да бъдем в несъстоятелност и да бъдем подпомогнати от финансовото министерство. А не да сме финансово стабилна община, а от това да страдат хората.

И още един парадокс – имате солидна корекция, а нямате никакви просрочени задължения, как става така?

Това е факт, от който страдат хората. Защото с тези един милион лева можеше да се направят инвестиции в селата и града. И най-странното е, че много общини имат натрупани големи задължения, а биват компенсирани от МФ. Тоест, финансово стабилните, които си плащат кредити и задължения, се оказват онеправдани.

Какви инфраструктурни проекти изпълнихте миналата година?

В момента работим по няколко проекта, които не са довършени. М. г. сменихме водопроводи в доста населени места. Това е процес, който е непрекъснат.

С коя европейска програма работите най-активно?

Основно и само по селските райони. Всички проекти са трудни за управление. Нужен е сериозен административен капацитет.

Но общинската болница ви е финансирана по Оперативна програма "Регионално развитие"?

О, това беше отдавна, в предишния програмен период. В настоящия не сме допустими. Но най-лошото е, че няма да можем да довършим втория етап на водния цикъл в Луковит, тъй като нямаме консолидирана ВиК-асоциация за областта. 

Защо не успяхте да се консолидирате?

Основното ВиК-дружество е в Ловеч, но има и едно общинско в Троян. А за да бъде одобрен проект по ОП "Околна среда", трябва да има консолидирано ВиК.

Защо Троян не са се присъединили?

Те бяха малко богопомазани, защото си изпълниха и първия, и втория етап на водния цикъл. Те нямат полза да се присъединят към общата ВиК-асоциация, респективно към ВиК - Ловеч. Ние направихме първия етап и голяма част от канализационната мрежа на града е изградена, изградихме и пречиствателна станция, но в Тетевен не е започнат и първият етап. Те са още по-прецакани.

При вас щетата на каква стойност възлиза, тоест ако бяхте консолидирани, за проект на каква стойност щяхте да разчитате?

Вторият етап трябваше да е 25-30 милиона. Малка част остана от канализационната мрежа, основно водопроводите са за подмяна, а там загубите са огромни, авариите са огромни. Представете си, асфалтирана улица и в рамките на няколко месеца трябва да се копае наново. От това страдат и хората, и аз като кмет, и общинската администрация. Няма как да обясниш защо разкопаваш положен асфалт.

Не може ли при това положение да разчитате на помощ от правителството, за да оправите подземната инфраструктура?

Разберете, че става въпрос за много общини. Правителството ни помага отвреме-навреме, Министерството на регионалното развитие ни помага, но все пак не е само община Луковит, не е само Ловешка област. От тази гледна точка има разбиране от хората. А те са и в правото си да искат обновяването да стане на момента.

Тоест, по никакъв начин не може да се въздейства на ВиК и друга община?

Аз съм говорил с шефа на ВиК в Ловеч и той казва, че за дадени села е по-изгодно да закара туби с минерална вода, отколкото по тръбите, на фона на приходите. Винаги се изчислява социалната търпимост, а инвестициите, нужни на ВиК, са за милиарди в цялата държава.          

Визирах невъзможността да се въздейства на Троян и ВиК-то там?

Иска ни се, но аз и тях ги разбирам. За себе си кметицата на Троян е права. Там консолидирането ще доведе до по-висока цена. Монетата има две страни. Хубаво им беше на Троян, когато използваха европейски средства за първи и втори етап на водния цикъл, а сега не е хубаво да се присъединят, защото ще им се вдигнат цените. И в крайна сметка потърпевши са останалите общини от областта.

Ако бяха само на етап първи воден цикъл, сигурно щяха да се присъединят?

Да, но по-скоро това трябва да е национална политика, да има законодателство.

Нали има законодателство, което ви задължава да сте консолидирани, за да кандидатствате за евросредства?

Но както има правило, трябва да има и изключения. За съжаление обаче, за момента не е така.

Общинските болници масово са сериозно задлъжнели, болницата в Луковит в какво финансово състояние е?

На фона на останалите нашата болница се справя, няма задължения. По-скоро проблем ще имаме с медицинския персонал, основно с лекарите. Те, като в цялата държава, не достигат. Това е най-големият проблем за в бъдеще. Поне последните 15 години управителят на болницата се справя доста добре. Има строга финансова дисциплина - за сметка на персонала, който е недоволен от заплатите си, но поне нямат задължения.

При приключването на проекта по ОПРР за модернизация на болницата анонсирахте създаване на отделение за долекуване, има ли го?

Съществува, но за него е трудно, защото заплащането по клиничните пътеки е малко и за администрацията е проблем издръжката му. Общината не може да дотира болницата, тя е търговско дружество. И е сама.

Успяхте ли да укрепите пътя свлачището към регионалното депо?

Реално пътят е готов. Остана асфалтирането, ще изчакаме да се оправи времето, но пътят е укрепен.

Какъв е капацитетът на депото?

80 хиляди тона на година. Поне още 5 години ще има достатъчно място до запълване на първата клетка. Надявам се обаче да намалим отпадъците като направим сепарираща инсталация. Трябва да научим хората да отделят пластмаса, хартия, стъкло, метал.

Очаквате ли финансиране?

Не сме в графата за финансиране, ще го правим със средствата, отчислени към РИОСВ от петте общини. Тук става въпрос за пари и няма да е никак приятно да вдигаме такса смет заради недобросъвестните граждани. Установили сме, че над 50% са зелени и строителни отпадъци. Ако научим хората да ги отделят, ще падне наполовина депонираният отпадък. В близките 5-6 месеца ще изградим площадки за събиране на тези отпадъци с контейнери, за да не се изхвърлят в кошовете за битови отпадъци. Имаме компостираща инсталация, говорили сме с кметовете на другите общини да купим и трошачна машина, за да обработваме и строителните и да ги използваме впоследствие.

На какъв етап е Общият устройствен план на общината?

Той е готов. Трябва да се направи само Оценка за въздействието му върху околната среда от РИОСВ и в близките 2-3 месеца ще финализираме процедурата.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Кметът на Тетевен поздрави жените от пенсионерския клуб в с. Черни Вит

Пенсионерските клубове от няколко града се събраха на приятелска среща по случай 8-ми март

Кметът на Тетевен получи грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Болницата в Ловеч е на ръба: Персоналът масово напуска

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

Кметът на Тетевен бе специален гост в НУ „Хаджи Генчо“ за Баба Марта

Баба Марта и деца поздравиха кмета на община Тетевен

Община Ловеч прие управленската програма за мандат 2023-2027 г.

Кметът на Тетевен стана част от Управителния съвет на НСОРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...