Кметът на Провадия: Личното познанство с премиера не ми е предимство като кмет

10057
Кметът на Провадия: Личното познанство с премиера не ми е предимство като кмет
Снимка: Община Провадия

Жоро Илчев е кмет на община Провадия от изборите през 2019 г. Той е завършил Академията на МВР с квалификация „инженер по пожарна техника и безопасност“. Работил е в завод „Арсенал“ гр. Казанлък. През 1985 година е приет за редовен аспирант и преподавател в Академията на МВР. Пет години по-късно защитава дисертация и получава научна степен „Доктор на техническите науки“.

От 1990 година работи последователно като „старши инспектор“, началник отдел “Оперативно-технически“ в НСПБЗН. Работил е и в Научно-изследователски институт на МВР.

От 1997 г. до избирането му за кмет ръководи собствена фирма за пожарна техника. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за предизвикателствата пред община Провадия.

Г-н Илчев, повече от година сте кмет на Провадия, идвайки от частния бизнес. Има ли някаква прилика в управлението на бизнес и община?

Има. Бих казал, че общината е една доста голяма фирма, която трябва да се управлява добре, за да има постига резултати. Нещата обаче са много разнородни в общината - от всякакво естество са. Сравнително доста бавно обаче се случват нещата, по ред причини.

Това сигурно ви удря по самочувствието на бизнесмен, на човек, който е бил от другата страна, който е очаквал всички процедури да стават много бързо?

Точно така. Нещата се случват, но изключително бавно. Даже някои, които трябва да стават веднага, все още не са се случили, след като сме прехвърлили 2020 г. И то, по независещи от мен причини, нито от общинската администрация. Например, не мога да започна ремонт на централната градска част. Всички средства съм осигурил, но не съм подписал договор с Държавен фонд "Земеделие". Спечелили сме проект за 360 000 лева, но без договора не мога да започна. Вече 6 месеца чакам да ме извикат да подпиша, след като са ме уведомили още миналата година, че сме одобрени.

Това е наистина прекалено дълго време. На какво би могло да се дължи?

На бюрокрацията. Видите ли, малко са служителите във фонда, а предстои да се подпишат над 1000 договора. Хубаво, но аз каква вина имам!? Никаква. Не че ги упреквам. Не зная как работят.

А получавате ли упреци от представители на бизнеса за забавени преписки?

Организацията ни е такава, че гледаме максимално да работим в законоустановените срокове. Не мога да си позволя забавянето на някаква услуга нито на граждани, нито на бизнесмени - на когото и да било. Ако някой общински служител си го позволи, си носи последствията. 

Как стоеше финансово общината при встъпването ви в длъжност, тъй като сега няма нито текущи, нито просрочени задължения?

Заварих през 2019-та година общината в добро финансово състояние, с няколко милиона лева налични. През 2020-та събираемостта на данъците беше около 90% от планираните. Тоест, с ръст от около 20% в сравнение с предходната година. Бюджетът в края на годината се увеличи с над 2,5 млн. лева. Прехвърлихме 2020 г. със значително по-голям бюджет - около 6 млн. лева над тези през 2019 г.

Откъде са дошли те, вероятно не само приходи от данъци и такси?

От постановление на Министерския съвет за довършване на обекти ,5 млн. лева и заедно с наличните са около 6 млн. лева в повече. Отделно имаме спечелен проект на стойност около 2 млн. лева за възстановяване на Първо основно училище и Гимназията по хранително-вкусова промишленост и туризъм, които ще ни бъдат предоставени в процес на изпълнение на обекта.

В кадрово отношение направихте ли  съществени промени?

Нови заместник-кметове и един-двама служители смених от ръководния състав. Като цяло обаче гръбнакът на общинската администрация е от същите служители. Трудно е тук с кадрите. Не бих казал, че заплатите са добри.

Вероятно сте били в шок, разбирайки с какви заплати работят служителите?

Не точно. Аз знаех каква е ситуацията. Все пак съм около 9 години в тази община. Плащах си данъците и кореспондирах с много хора, но 2020 г. имаше едно увеличение. Сега, до март месец ще има още едно, до 18%. Отделно, при добро изпълнение на бюджета, служителите получават бонуси на тримесечие.

Заварихте ли амбициозни проекти в процес на реализация или финансирани – предстоящи за изпълнение?

Имаме проекти, които не бяха изпълнени. В общи линии предишните мандати много малко неща са направени в града. Един от големите проекти е ремонт на централната градска част. И още два - за ремонт на най-лошите междуселски пътища. Имаме редица по-малки обекти, които сме реализирали, но, както казах, много бавно стават нещата.

Тези 260 000 лв. за площада, които през декември получихте с ПМС, за дофинансиране на проекта ли са?

Не. Проектът за реконструкция на централната градска част е в два етапа. Първият етап е, условно казано, от часовниковата кула на север, до банката. Вторият етап е от съда до часовниковата кула. Ние имахме средства за съфинансиране от общината плюс тези от фонд "Земеделие". За втория етап обаче нямахме нито стотинка. Сумата от постановлението е точно за втория етап. Тя е цялата, която ни беше необходима и обектът вече е финансово обезпечен. Само дето нямам договор с фонд "Земеделие", за да стартирам процедурата и да направя ремонта до края на годината. Искам тя да е едновременно за двата етапа, за да не се получат двама изпълнители за един обект.

Какъв е проблемът да обявите процедурата при сегашното положение, ще спечелите време?

Аз съм готов да я обявя още на следващия ден от подписването на договора, но не мога да я стартирам по-рано, защото трябва да уведомя Фонда.

Как се готвите за следващия програмен период и кои ще са ви приоритетните обекти?

Трудно ми е да кажа, тъй като не знам какви програми ще пуснат. Имаме необходимост от асфалтиране на пътища. Най-големият ни проблем е околовръстният път на Провадия, защото от 86-та година е започнала работата по него и досега няма нищо направено. Има стар проект, който намерих. Започнах да пращам писма до Министерския съвет, до премиера, до Министерството на регионалното развитие, до Агенция "Пътна инфраструктура". Имаше и питане в Народното събрание. В резултат на цялото това упорство преди 10-тина дена получихме отговор, че в средата на февруари трябва да е обявена процедурата за проектиране на околовръстния път. Ако в рамките на 7-8 месеца стане готов проектът, следва държавата да осигури средства и за изпълнение.

Вероятно това ще стане по линията на текущи ремонти чрез консорциума, който има договор с АПИ за поддържане на републиканските пътища в областта?

При всички случаи, организацията, която трябва да възложи обекта, е Агенция "Пътна инфраструктура".

Познавате се лично с премиера Бойко Борисов – учили сте заедно, преподавали сте в Академията на МВР. За какво друго сте го търсили досега, освен за околовръстния път?

Аз просто съм писал писма. И друг да беше премиерът, пак щях да пиша. Няма как това да има някакво влияние върху работата на общината. Толкова са много общините в България, че не е възможно така да стават нещата. Всичко си върви по законоустановения ред. Не бих казал, че имам някакво предимство в тази връзка.

А разчитали ли сте на това?

В миналите години съм имал срещи с него по различни обекти, които е откривал. За мен беше достатъчно като ме види, да ме поздрави и да ме попита: "Как си?". Тоест, не сме се забравили. Аз не съм от тези хора, които да плачат и страдат. Нещата трябва да се случват по законоустановения начин. В случая ще ме питате сигурно: "Вие сте получили пари с постановление на Министерския съвет". Да, ние получихме, но общо 10 общини в област Варна получиха.

Нямаше да ви попитам точно така, защото почти всички общини получиха допълнителни средства в края на миналата година. Много малко бяха изключенията, но защо според вас имате само една обжалвана обществена поръчка - не са атрактивни обектите ви или процедурите ви са добре подготвени?

Имаме добър екип, който готви обществените поръчки. Не бих казал, че и това няма да се случи, да обжалват поръчките ни. Не сме застраховани. Надявам се да няма. В общи линии участниците са много, всеки иска да работи. Всеки е в правото си, не знам как ще процедират фирмите занапред.

Как ще коментирате промените в ЗМСМА, според които селата трябва да са с отделен бюджет, а кметовете на села влизат в комисиите за възлагане на обществени поръчки, когато се касае за обект в тяхното село?

Мисля, че промяната е за добро. При всички случаи ще включа кметовете в комисиите или упълномощени от тях лица. Това не е маловажно, защото те знаят какви са проблемите на техните съграждани. Разпределяме и средствата според приходите в съответните села. Тоест, има изискване 30% от приходите да се заделят за развитието им.

Вероятно ще се формират смешни бюджети при 30%, тъй като там данъците са ниски?

Има села, в чиито землища има много общински земи, които се дават под наем.  Но в общи линии парите, които се заделят за селата, са значително повече от тези 30%.

Как се справя болницата в Провадия с най-тежкото предизвикателство, след като от коронавирус почина и управителят ѝ през ноември месец?

Ние полагаме много усилия за болницата. Много добра е оценката за нея, за ковид-отделението и въобще за работата на лекарите. В началото имахме затруднения, тъй като не достигаха лекари, но впоследствие дойдоха млади лекари - мисля, че са петима вече. Много са амбицирани да работят. Имахме посещение от зам.-министъра на здравеопазването, който разговаря с директорката на болницата, провери Спешна помощ. Оценката му е много добра. За болните се прави всичко необходимо. В момента болницата се справя добре.

А семейството ви - с управлението на фирмата, която прехвърлихте с началото на мандата си? 

Сигурно добре. Не знам. Честно казано, нямам много време да разговарям по тези въпроси, но последните години направих всичко възможно двамата ми сина още тогава да поемат фирмата. Аз решавах само най-сложните въпроси. Съпругата ми работи с тях перфектно. Разбира се, коронавирусът оказа влияние, както навсякъде.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю